Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Lezbos, Karpatos

Lezbos, Karpatos

Ste že bili? Kako se vam je zdelo?
Gledam hotel Clara pri vasici Petra. MOGOČE poznate celo ta hotel? 🙂

Prosim za čimveč informacij, ker ogledujem še hotel Amopi bay na Karpatosu. Kakšne vtise pa ste dobili o tem otoku tisti, ka ga že poznate?

Verjetno sem prevelik optimist, če razmišljam, da kdo pozna že oba otoka in bi ju lahko primerjal. 🙂

Hvala!

Tudi naju z možem zanima kakšna info, saj nameravava v začetku septembra obiskata enega izmed omenjenih krajev. Hvala.

Všeč sta mi bila oba otoka. Na Lezbosu bila v Petri – prisrčna vasica, ne bi hotela biti drugje. Na Karpatosu sem bila v mestu Pigadia. Amopi je bil (takrat) manjši, nekaj apartmajev, kakšna gostilna in ne veliko drugega življenja, ampak čudovita plaža.
Obvozili smo oba otoka in bili nad obema navdušeni. Težko bi izbrala kje nam je bilo bolj všeč.

Hvala “hmnja”. Se pravi, da sta oba otoka bolj mirna?? Kako je bilo s hrano, ker vidim, da imajo večinoma samo najem oz. še zajtrk?? Kaj zanimivega je za pogledati??

Hvala ti.
Se v Petri kaj dogaja ob večerih? Imajo kaj malih gostilnic za kakšen obrok?

V Grčiji je to, da imaš v hotelu samo zajtrk, kar nekako standard. V večini mest (če ne greš ravno v najmanjšo vasico) je več kot dovolj ponudbe hrane, od fast food gyrosov do tavern različnega cenovnega ranga. V Petri je že tako, ker v bistvu sploh ni vasica, je kar mesto, za Amopi pa nisem prepričana, koliko ima kaj različne ponudbe. Ampak lačni ziher ne boste.

Lani sem bila na Lezbosu, pri kraju Molyvos, kar je blizu Petre. Bolj miren otok, v Molyvosu pa zvečer živahno – od trgovin do gostiln. Vse na kupu. Meni je bilo super.

Predlagam najem avtomobila ali motorja, da si ogledate otok. Sploh je obvezen obisk okamnelega gozda (obvezno s kremo proti sončenju)

Bila le na Karpatosu, prijateljica bila na Lezbosu. Njo Lezbos ni preveč prepričal, jaz pa bi na Karpatos šla takoj še enkrat. Bi pa šla tudi na Lezbos.

Otoka sta v različnih otoških skupinah, torej sta malo drugačna, imata drugačno rastje, plaže ipd. Karpatos ima nekaj čudovitih plaž, tudi sicer ni tako zelo turističen (Lezbos mogoče še manj). Amopi je manjša vas z lepimi zalivčki, ki pa so v hudi sezoni najbrž dosti nagužvani. Je nekaj restavracij tam, sicer pa se zapeljete v Pigadio ali kam drugam po otoku in jeste tam.

Nočitev z zajtrkom je super, kajti tako lahko poskusiš večerjo na različnih krajih in izbereš sam, kaj bi rad. Polpenziona ne koristim, ker mi je obedovanje zunaj v užitek.

Seveda je nujno najeti skuter ali avto, vsaj za kak dan, da greste po otoku in si kaj ogledate. Ostale izlete si rezervirajte sami, kajti preko naših agencij so krepko dražjih od njihovih, s tem da gre v večini primerov za isto ali vsaj podobno zadevo.

Jaz sem bil pred letu v Hotelu Amoopi bay.
Pod črto: na Grčijo imamo lepe družinske spomine, toda jaz tja z družino ne bi več šel.

Naj malo razložim. Amoopi bay ima tri plaže: lepo gladko skalnato, prodnato in mivknato. Izbereš sam. Lepo in topla voda, ni da ni.

Na plaži je ena sama senca, ena omorika ob mivki, ali pa marele, za doplačilo. Ne marele ne doplačila ne maram. Hladilnika v sobi ni, za kakšen jogurt npr., klima je za doplačilo. Ne enega ne drugega ne tretjega ne maram. Čez dan je okoli 40 °, ponoči se shladi na 35. V kraju ni niti za sprehajat se niti kakšnega centra, ena trgovina z božjastnimi cenami, zato moraš na kakšno večerjo izven dveh v naselju v Pigadio. Tja ne moreš drugače kot z avtom, nikamor ne moreš brez avta, kar pomeni, da moraš najeti avto. 250 eur +. Ne maram.

In tako nas je sicer lep z grenkimi priokusi 14 dnevni dopust za 4 prišel okoli 3 jurje in pol. Na Pelješcu me malenkost slabši dopust z mnogo bolj prijaznimi domačini pride jurja in pol.
In smo zaključili z raznimi grškimi ugodnimi pravljicami.

Mogoče še kdaj, septembra, samo z ženo.

To, da hladilnika v sobi ni, je stvar hotela, ne države. Enako je s klimo. Podnebje v Grčiji je, kakršno je, res je, da je bolj vroče kot na Hrvaškem, ker si skoraj 1000 kilometrov bolj južno. Če bi šli v Pigadio, vam ne bi bilo treba najemat avta, da je Amopi majhno naselje, ni nobena skrivnost. Res je tudi, da grških plažah ni takšne sence, ko jo imajo Hrvati. Je*iga,zato pa eni rinemo vsako leto pod borovce v Kvarner.

Brez zamere, ampak na splošno se tvoj post bere tako, kot da si šel popolnoma v neznano (oziroma v neko drugo državo v pričakovanju, da bo vse tako kot v istem kraju na hrvaški obali, ki ga obiskuješ že 15 let).

Moja poanta je to, da se v Grčiji da preživet krasen dopust. Ampak ne, če greš tja v pričakovanju, da bo vse tako kot na Hrvaškem, ker je pač drugače. Vsaka stvar ima svoje pluse in svoje minuse.

Ja, moji minusi so pretehtali pluse. Meni se to ni izšlo. In veliko ljudi mi je kot čudo božje opisovalo Grčijo; kot sem kasneje ugotovil, niso bili južneje od Cresa.

Specifično sem večkrat poudaril, da smo šli na družinski dopust, kar je drugače kot dopust v paru. Šli smo julija, ko so tarife najvišje, ker septembra ne moremo. In šli smo julija, ko je vroče, spet ker septembra ne moremo. In 4 x letalo je 100% dražje kot 2 x letalo oz x krat dražje od avta… In na koncu je Divna le malenkost slabša od Apelle. Plaže so sicer lepe http://www.greeka.com/dodecanese/karpathos/karpathos-beaches.htm

In avtorica je specifično vprašala za hotel Amoopi bay. Tam sem bil in opisal.

Drugače sem bil tudi že v Turčiji, egiptu, Keniji in v Italiji, Španiji in Franciji…. Jadran po dolgem in počez.

Ene dve ali kolk lokaciji sem tako videl in znam primerjati….

Lepo, da toliko potuješ. Ampak to ni bila moja poanta. Poleti je v Grčiji pač vroče. Zato pisanje o tem, da ne maraš vročine in ne maraš doplačevat za klimo in ne maraš tega in ne maraš onega nima smisla.

Se pa strinjam s teboj, da cenovne računice ni. Najcenejša opcija je še vedno Hrvaška (in to znatno), razen če greš v eno od mravljišč na Djerbi. To te mogoče ceneje pride, če dobro trofneš.

Seveda ima smisel vse to naštevati. Avtorica je prosila za vtise, in evo njih. Za slavospev imaš turistični katalog. Zakaj pa potem prosperirajo TripAdvisor ipd? Ker vsak osvetli s svojega vidika, bralec pa si na podlagi mnenj ustvari zanj relevantno mnenje.
Npr. 10stopinj do morja? Jaz jih sploh ne opazim, za nekoga nepremostljiva ovira…
In jaz sem se potrudil in napisal eksaktne stvari in dodal še kakšno pozitivno stvar in še celo link. Konkretne zneske in stopinje. Običajno ljudje klamfajo samo v smislu “lepo, drago, vroče”, brez ozadja.

Avtorica je prosila za primerjavo Karpatosa in Lesbosa, ne za primerjavo Grčije in Hrvaške.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close