Letne ali zimske pnevmatike? Video dokaz.
Jaz bi vam svetoval, da vseeno poleti vozite na letnih, če vam znese finančno. Po možnosti, da imate letne na enih platiščih, zimske na drugih. Da pri menjavi plačate samo menjavo ali pa lahko to celo sami doma naredite.
Res pa je, da naredite zelo malo km. Najverjetneje večinoma po mestu?
Zimska guma je mehkejša in se zato poleti hitreje obrabi.
Poglejte, vaš avtomobil optimalno deluje takrat, ko ima kvalitetne zimske ali letne pnevmatike.
Za optimalno varnost v prometu je dobro letne gume smiselno zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume poskrbijo za večjo varnost v prometu in bolj stabilno obnašanje avtomobila na cesti. In velja tudi obratno.
Sicer kot primerna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer pravilno nameščene na kolesih. Večina le tega ne zna narediti.
Če pa gledamo letne gume. Te so narejene za varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje avtomobila na suhi cesti in so dizajnirane tako, da zagotavljajo najboljši prijem na cesti v toplih mesecih.
Kot že omenjeno je menjava dobra tudi zato, da boste podaljšali življenjsko dobo vaših pnevmatik.
Strokovnjaki še dodajo, da avtomobilske gume mora obvezno menjati ustrezno usposobljen vulkanizer ali mehanik, saj morajo biti nameščene popolnoma pravilno ter tudi primerno centrirane. Prav tako bo vulkanizer znal oceniti stanje vaših obstoječih gum in vam svetoval najboljšo menjavo.
Zakaj bi torej kupili letne gume?
– ker boste zagotovili najboljše delovanje avtomobila,
– ker boste na cestah varni ne glede na razmere,
– ker kvaliteto jamčijo priznane blagovne znamke za vsako gumo posebej,
– ker boste varni pred zakonom,
– ker dobre zimske ali letne gume zagotavljajo maksimalno udobje vožnje.
Očitno sem se s predolgim odgovorom prezapletel. 🙂
Že v prvem odgovorupa sem vam omenil, da če delate res toliko malo kilometrov in še to večinoma v mestu. Torej bi z enimi gumami/kompletom naredili približno vsega le 5000 km na leto, potem se vam najverjetneje res ne splača menjati gum, saj vam bodo potem prej že stare, kot pa “znucane”.
Sem pa našel še ta zanimiv video: http://www.youtube.com/watch?v=aRYMi49RxAc&feature=player_embedded