Najdi forum

LECITIN

Prosila bi za pomoč pri iskanju informacij o lecitinu. Prijateličina hčerka ima hudo alergijo na jajca, poleg tega ne sme pojesti nobenega živila ki vsebuje lecitin, pri tem pa nastane težava, saj na živilih ni označeno ali vsebuje lecitin. Punčka zaradi lecitina ne sme pojesti niti žemlje. Če ima kdo kak nasvet ali izkušnjo… Se že naprej zahvaljujem.

Glede oznak na embalaži ti bo mogoče v pomoč informacija, da lecitin (kot emulgator) označujejo tudi z E322 (zasledila sem, da ga uporabljajo v čokoladi in majonezi npr.).
Sicer pa ti svetujem da na googlu malo pobrskaš – za besedo lecitin vrže ven 317 zadetkov v slovenščini, gotov tudi kaj uporabnega.
Pa verjetno bo še kdo iz svojih izkušenj vedel kaj povedati.
LP
D.

Ponavadi ta forum samo berem. Ker pa gre za alergijo pri otroki in vem kako je to hudo, ti bom povedala svojo izkušnjo.

Moj otrok je bil še pred dvema letom tudi alergičen na jajca. Iz izkušnje lahko povem , da pri alergijah na hrano pomaga le, če se popolnoma izognemo tisti hrani, ki vsebuje alergen. Vsaj pri mojem otroku je že najmanjša sled jajc v hrani povzročila neznosno srbenje. Res ja da obstajajo sirupi, ampak mislim, da je boljša preventiva.

Jajca so skoraj v vseh izdelkih, ki jih kupite v trgovini. jajčni lecitin je emulgator in ga dodajamo v pecivo, kruh, salame, jogurte, čokolade,…. Obstaja pa še sojin lecitin, ki ga pa otroci alergično na jajca lahko uživajo.
Jaz sem problem rešila tako, da sem vso hrano kuhala sama, jajc pa res nikoli nismo imeli v hladilniku. V bistvu smo vsi jedli hrano brez jajc, pa nam ni bilo hudega. Čeprav se mogoče zdi, da smo jedli enolično, pa ni bilo. Prav vse, od palačink, potice, krofov, piškotov in ostalih stvari se, da narediti brez jajca.

Če si tvoj otrok močno želi neko hrano, pa ne veš, ali vsebuje jajca ali ne, potem bo najbolj enostavno, da pošlješ dopis proizvajalcu, poveš svoj
problem in v večini primerov ti bodo povedali ali so v izdellku jajaca ali ne.
Jajc in lecitina recimo ni v navadni milka čokoladi, pa v poli salami, v v planica sladoledu, v tartex paštetah, špagetih in rezancih, narejenih iz moke durum in vode, …

Pir nas je alergija na jajca minila, vendar pa smo “dobili” druge-na cvetni prah, pršice…. te pa so hujše zato, ker se alergenom ne moreš popolnoma izogniti. Ampak saj gre!
Upam, da sem pomagala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close