Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem leasing ali kredit-rposim za hiter odgovor

leasing ali kredit-rposim za hiter odgovor

Pozdravljeni,

ta petek bom Kupila rabljen avto kot samostojna podjetnica v vrednosti 30.000 Evrov, vendar se nekako ne znam odločiti ali bi ga vzela na kredit ali leasing. Sicer razpolagam tudi z gotovino bi si pa na ta način rada znižala stroške poslovanja mojega podjetja. Zanima me na kakšen način bi si lahko stroške najbolj znižala, kaj bi bilo zame najugodneje, pravtako pa tudi ali se lahko z vozilom vozijo tretje osebe (s soglasjem ) leasingodajalca in ali v primeru prometne nezgode zavarovalnica poplača škodo v enakem znesku kot v primeru da vozilo upravlja leasingojemalec.

v seštevku vseh stroškov, ampak res vseh, bo kredit zagotovo cenejši.
Za ostalo (dogajanje z vozilo,če se zgodi..) pa vprašaj konkretnega lizingodajalca, ker se njihove poslovne prakse nekoliko razlikujejo.
Priporočam tudi, da zahtevaš osnutek pogodbe in splošnih pogojev, pa ju preštudiraj..
Je pa res, da je petek jutri, tako da ne vem, kako se ti bo tole izšlo.

Še to: zdi se mi dokaj neodgovorno in neresno, da dan pred nakupom, nimaš izdelane finančne konstrukcije in še več, da sploh ne poznaš značilnosti le teh. Se mi zdi, da se bomo še večkrat srečali..

To je sicer govorjeno na pamet, saj marsikatera leasing hiša ponujajo poln popust na ao in ak,kar pri tej vrednosti avotmobila znese znižanje pribitka za ca. 3%

nič ni govorjeno na pamet.
Naj si pridobi ponudbe in sešteje vse stroške za ves čas trajanja, pa bo vse vidno.

Če ni na pamet – kateri stroški znašajo 1000 eur + na leto ???

Hvala za odgovor, ampak ker nisem na tekočem s temi zadevami ne razumem pomena dela stavka:

“marsikatera leasing hiša ponujajo poln popust na ao in ak,kar pri tej vrednosti avotmobila znese znižanje pribitka za ca. 3%”

Kaj to pomeni ak in ao in kako bi to zneslo znižanje pribitka?

Hvala za odgovor,

Značilnosti kredita in leasinga sicer poznam, vendar pa nisem ravno vešča v računovodstvu in zato tudi ne vem kakšen vpliv ima to na poslovanje.

Odločila sem za leasing in sicer iz razloga, ker je ta po pridobljenih pogodbah v primerjavi s kreditom cenejši (imela sem 7 pogodb bank in hiš, ki so v tem poslu najpogostejše). Nekako tudi dvomim, da bi z amortizacijo avta pridobila več,gotovino bom pa raje obračala drugače, nenazadnje bom verjetno avto pozneje pred potekom pogodbe ali po tudi po lažje in hitreje menjala. Mogoče se tudi motim….

no, ta preračun bi pa rad videl…
lahko daš konkretne podatke o stroških oz.pogojih lizinga in kredita, da ne bomo govorili na pamet?

Ta pravi se oglaša z govorjenjem na pamet – sicer še vedno čakamo odgovor, ki pa ga verjetno ne bomo dočakali…lahko pa bi dobili vsaj opravičilo da si se pač zmotil.

Večina leasing hiš ti da poln popust na zavarovanje kar znese približno tisoč €ur oziroma 3 odstotne točke če preračunaš v obrestno mero (1000/30000).

Večina leasing hiš ti da poln popust na zavarovanje kar znese približno tisoč €ur oziroma 3 odstotne točke če preračunaš v obrestno mero (1000/30000).[/quote]

1000€ od 30.000 je 3%?
si ti slučajno Bajukov svetovalec???Ali ex analitik pri Lehman brothersu??
Ali pa uni butalski trgovec, ki kupuje svinčnike po 10 €, jih prodaja po 1€ in od tega 1 odstotka živi?

P.s.Avto se registrira vsako leto, ne samo prvo…In, še enkrat-registracija in zavarovanje avta, vrednega 30.000 evro ne stane 1000€:če kdo to doseže brez bonusa, ima poseben status (a-la Triglav Slovaška..) ki splošno ne velja . Sploh pa ne za avto na lizingu.

Kaj ti pa je – zaokrožil sem navzdol (v resnici je 3,33%) , saj višji odstotek samo poveča razliko v prid leasingu, mar ne?

Ti sploh ničesar ne razumeš in kar pišeš malo na pamet, samo da si vseskozi prisoten na forumu ?

-> ao in ak staneta ca. 2.000 €ur
-> pri večini leasing hiš dobiš popust 50% na ti dve zavarovanji
-> 50% od 2000 €ur znese 1.000 €ur
-> 1.000 €ur pri vrednosti posojila (ali leasing) 30.000 €ur v bistvu pomeni grobo izračunano 3%
-> če naredimo sklep je lahko pri leasing za 1.000 €ur več stroškov ozirma za 3% višja oberestna mera, da se splača leasing

Bo sedaj to šlo v tvojo glavo ?

No, jaz bom pa pokomentirala nekaj drugega.

Stroškov za nakup avta letos itak ne boste imeli veliko. Avto vam gre med osnovna sredstva in v letni strošek vam gre amortizacija avtomobila. Par let in ne samo letos!

Poleg tega verjetno veste, da če kupujete osebni avto (in ga ne boste oddajali), je nabavna vrednost avta vrednost z DDV. Torej nimate pravice do odbitka vstopnega DDV-ja, tudi če ste DDV zavezanec.
Poleg tega nimate pravice do nobenega odbita DDV pri stroških, ki so povezani z avtom (pregledi, servisi, gorivo…).
Dodatno – zavarovanje za pravne osebe, kamor zavarovalnice štejejo tudi sam.podjetnike, je 20% dražje. Žal.

Za konec pa še – obvezno je potrebno voditi evidenco prevoženih kilometrov. Za službene potrebe se stroški lahko priznajo, za osebno ne. Kar pomeni spet, da npr. 60% kilometrov, ki ne bodo pokriti z potnimi nalogami, tudi ne more iti v stroške poslovanja.

Preračunajte še, če vas ne pride precej ceneje, da avto kupite osebno vi in si v stroške dajete kilometrino..Razlika je lahko precej večja kot pa pri odločitvi kredit/leasing/gotovina.

New Report

Close