Laserska operacija oči
Lani aprila sem bila operirana. Moje izkušnje so enkratne. Iz -8 ter -3 astigmatizma….sem prišla na -1 na eno oko ter -o.50 na drugo oko in to brez cilindra!! Čez dan vozim brez problema brez očal, v mraku ali ponoči pa si nadanem očala. Včasih imam zjutraj občutek suhih oči…vendar samo ko se zbudim, potem mine. Z operacijo sem zelo zadovoljna in ne vem kaj sem tok dolgo čakala!
Kar pogumno !
Jaz sem bila na operaciji septembra 2002. Imela sem dioptrijo -10 in -4 astigmatizma. Operacija je sicer uspela super (-0,25 in nič astigmatizma), vendar se mi je po treh tednih začelo slabšati in se je zdej ustavilo pri -3.5. Zdaj nosim mesečne leče (tudi ponoči) in sem zadovoljna. Zdravnik je sicer rekel, da bomo ponavljali čez 2 leti (letos septembra), vendar še nisem prepričana, da bom šla v to, ker bi potem morala nosit zaščitne leče brez dioptrije. In če obstaja minimalna možnost, da bi šlo kaj narobe, se za to ne bom odločila.
Poseg je takrat stal 600 tisoč tolarjev. Če bi ostala brez leč oz. očal, se meni to povrne v petih letih (cena očal), zdaj ko pa imam leče, me to stane še vsako leto čez 80 tisoč. Tko da cenovno se meni ne izplača, samo kvaliteta življenja je pa bistveno boljša. Očala sem nosila od drugega leta in sem jih bila res naveličana, da ne govorim o mukah na morju, ko sem šla v vodo brez očal k slepec, vedno me je moral kdo za roko not vodit.
Skratka, kljub vsemu mi ni žal.
LP, 30
600.000 sit je kar precej. A lahko poveš malo več o tej operaciji – kako poteka, koliko časa traja, kakšne so lahko posledice,…?
Nekaj me zanima: v petih letih bi poplačala vrednost očal za 600.000 sit. Kašna očala pa kupuješ, da so tako draga, če smo do njih opravičeni kolikor vem samo na dve leti? Drugače pa imam sama tudi leče še zraven, mesečne, plačam pa na leto max. 32.000 sit (ravno zdaj sem dvignila za 6 mesecev in sem dala 16.000). Imam pa leče od Surevue, ker mi tiste Day & Night nikakor niso ustrezale, ker nič nisem videla, ker niso bile ostre.
Glede operacije je tkole: najprej imaš pregled, ki je zelo podroben in vse skupi traja približno 2 uri. Potem dobiš za sabo en kup papirjev, kjer je vse podrobno razloženo. Po vsem skupaj se šele odločiš za operacijo. Potem imaš še en pregled in takrat doktorju lahko zastaviš še dodatna vprašanja, ki se jih spomniš med študiranjem literature. Operacija sama za pacienta ni zahtevna. Pri meni je vse skupi trajalo ene 20 minut za oba očesa. Prej dobiš kapljice (anestetik) in še neke tablete. Po 15 minutah se začne operacija. Veko ti fksirajo z nekimi kleščami, da ne moreš utripat. Potem pa gledaš v neke lučke, ki so najprej bele, potem je vse temno in so rdeče, potem je sam še ena pika in potem tema. Mal je skeri, sam ni panike. Men je blo še najbolj prijetno, ko je bla tema. Potem slišiš tiste aparature, pa mal smrdi, ko dela z laserjem, kot če si lase prismodiš :)). Pol pa spet vidiš lučke v obratnem zaporedju. In to je to. Pol pa drugo oko. Nič takega. Ko je blo konc, sem vstala in sama odkorakala ven. Takoj imaš še enkrat pregled, potem pa čez 3 dni, pa čez 2 tedna. Moj mož je bil najprej ful proti temu (se je bal, da bom slepa), ko pa me je videl samo hodit proti izhodu, po stopnicah, brez očal, se je skor zjoku od veselja. Ko ti popustijo zdravila, se ti začnejo ful ulivat solze in nič ne vidiš. Itak priporočajo, da zaspiš vsaj za 8 ur. Prve tri dni moraš met gor sončna očala zaradi zaščite. Tudi ponoči, zaradi fizične zaščite, da se ne butneš v oko. No, men se je to zdelo ful smešno. Sem se držala vseh navodil in kot zakleto sem se četrti dan se butnila direkt v oko, ko sem kovter nase vlekla. Ni blo nič hujšega. Naslednje jutro sem že videla normalno. Nekaj časa se moraš ogibat televizije in branja, drugač pa nič posebnega. No, sam kot sem rekla, se mi je čez en teden začelo slabšati. Zdravnik je rekel, da je možnih več vzrokov, samo da ne ve, kateri je pri meni.
Je pa nujno imet pred takim posegom 2 leti stabilno dioptrijo. Možnih zapletov je več (če mal pobrskaš po netu jih boš našla), ampak jest sem upala na najboljše in o tem nisem sploh razmišljala. Odločena sem bila že več let, čakala sem samo, da se mi dioptrija umiri.
Naj povem še to, da sem bila zelo zadovoljna s celotnim osebjem, vsi so zelo prijazni (jasno, za tak denar). Operirana sem bila pa v Žalcu. Sem bila na pregledu tudi v LJ na očesni, pa me je njihov odnos ter oholost čisto odbil. Res mi ni žal, da sem se tako odločila. Ne vem pa, kaj bo prinesel čas.
No…pa bom še jaz na kratko opisala mojo izkušnjo. Bila sem operirana v Moskvi. En teden sem hodila na preglede na kliniko, da so izključili vse možne zaplete. Operacija je trajala 10 minutk…in je nekako potekala tako, kot je opisala 30. Po dveh urah sem imela prvi pregled. Dobila sem dvoje vrst kapljic in že isti večer sem mogla probat gledat tv in brat (s tem sem trenirala moj novi vid). Recimo….pogledala sem skozi okna in probala brati podnapis na neki trgovini. Prvi trenutek nisem videla kaj pišei…potem sem “fokusirala”( kot pri fotoaparatu) in čez čas dobila jasno sliko. Neverjetno! Potem sem imela vsak dan kontrole in to 7 dni. Ko sem odhajala sedmi dan po operaciji v Slovenijo, sem imela že 95% vid !
Mogla sem pazit da se ne butnem v oči, da se jih ne dotikam, da nisem v vetrovnem vremenu zunaj….skratka po 2 mesecih pa postane življenje kot pred operacijo, samo da vidiš ! Lahko sem se šla potapljat, se namazala…ipd. Še nekaj…..sončnih očal pa sploh nisem potrebovala, saj me svetloba sploh ni motila in me še danes – 1 leto po peraciji cisto nic ne moti. Malo slabse vidim v mraku oz. v prostoru kjer ni dovolj svetlobe. Takrat si nadanem ocala, ki so lahka kot perescek (-0,50 ter -1) in vidiiiiimmmm :)))
Srečno!
Tašča bo plačala za obe očesi pribl.540.000,00 sit. Se ji definitivno splača, če ji bodo toliko popravili dioptrijo, ker drugače da vsako leto 100.000,00 za očala( dosti stanejo stekla, če nočeš imeti stekel debelih kot dno steklenice). delajo pa posege samo na “zdravih očeh”, imaš prej pregled, da ti povedo če sploh lahko izvedejo operacijo. šla je v Žalec, ker ima tam zdravnik dosti izkušenj. Mislim, da bodo ali so že začeli s temi posegi tudi v Domžalah.
Živjo!
hvala za tako veliko odgovorov.
Samo še neki me zanima. Ali na prvi pregled lahko pridem z lečami?
Verjetno je prvi pregled samo informativen.
Koliko časa po operaciji ne smeš v službo??
sama brez leč namreč sploh živet ne morem. Očala sicer imam, ampak z njimi nič ne vidim, ker mam že celo življenje samo leče.
LP,Tina
Pavarotti, katere leče pa nosiš? Mesečne Surevue? Jaz dam za nekaj več kot za enkrat manjšo dioptrijo ( neki čez -2 in neki čez -4) 16.000 za 6 kompletov leč. Za očala, ki so zraven in jih plača socialna še nekaj zraven pa sem dala 20.000 sit ali malo več. Se ne spomnim ravno – je bilo predlani, ker sem zdaj počasi spet opravičena do njih. Pa sem isto dala brusit stekla, okvirji pa tudi niso kar nek “klump”, ampak so zelo dobri.
Nosim očala, jih imam raje, ker so taka lepa modna,stekla so modre barve, kar me nič ne moti. Dala sem okorg 60000 SIt za njih, vendar jih ponavadi nosim 2 leti. Včasih sem nosila leče, pa se mi nekako zdi, da ne vidim z njimi če vozim, pa strah me je, da bi se mi ravno med vožnjo premaknila. Bi tudi šla na operacijo, vendar imam še eno napako, ki se je ne da odpravit, tako, da bi vseeno mogla nosit očala oz. leče.
Forum je zaprt za komentiranje.