lariam
Živjo!
Naslednji teden se odpravljam na Filipine. Na zavodu za zdra. varstvo sem kupila tablete Lariam, saj je na tem območju velika nevarnost malarije.
Ob prebiranju raznih stranskih učinkov (halucinacije, luknje v spominu,…) se mi postavlja vprašanje ali naj tablete sploh začnem jesti (morala bi začeti v četrtek).
V primeru, da dobim malarijo, ali je potem že prepozno, če začnem z jemanjem Lariama ali je boljše tvegati stranske učinke?
Lep dan
O tej temi je res že ful napisanega, ampak vseeno na hitro:
stranski učinki so od osebe do osebe različni, ni treba pričakovati najhujše… najboljše je, da si najdeš del dneva, ko ti lariam najbolj ‘paše’ vzet, meni je recimo, preden grem spat (drugim pa recimo ravno kontra – zjutraj)… eni po zaužitju lahko delujejo normalno, spet drugi so čisto hin…. če boš že prej vsa napsihirana, bo verjetno učinek zdravila vačji in bolj moreč… Prvih par doz čutiš, potem se pa telo navadi in tudi na drugih poteh ni več takih problemov…
Če tablet ne jemlješ in dobiš malarijo, moraš vzet 3kratno dozo, potem je odvisno, v kolkem času dobiš medicinsko pomoč itd… sej ti piše v navodilih.
Kako se boš odločila – jemati ali ne – je odvisno samo od tebe. Sama sem recimo ‘ziheraš’, zato tablete vedno jemljem, nekateri jih nikoli ne…
Pozdravček in srečno pot! :))
Ja no… po eni strani imas prav…
Po drugi strani pa… malarija je smrtno nevarna bolezen, ki se ti lahko vlece cez celo zivljenje… Za nekoga, ki gre v malaricna obmocja za 3-4 tedne se mi veliko bolj logicno zdi jemati antimalarike (bodisi Lariam, bodisi Malarone) kot pa iti na “kurativo” (veliko popotnikov zboli, ko pridejo nazaj v domovino – problem takrat nastane, ko zdravniki ne najdejo pravega vzroka)… Poleg tega nek popotnik nima nobene imunosti proti malariji, vsaj ne take kot nekdo ki je že malarijo parkrat prebolel…
Osebno se jest ne bi zafrkaval s temu… limonca naj gre lepo malo na posvet z zdravnikom pa bo… najhuje pa je, ko nekomu, ki že ima malarijo, nekdo v sloveniji napačno svetuje zdravljenje s homeopatijo (in potem se je takrat zadeva žal tragično končala)…
Priporočljivo branje (poleg tega kar je malo više napisal MarkoP)
Četrtek je že mimo…
Ce si se odločila za jemanje zdravila, si verjetno že opazila ali je kaj stranskih učinkov ali ne… če stranski učinki slučajno so in je nevzdržno imaš še vedno dosti časa, da zamenjaš zdravilo, ali pa se odločiš, da boš šla na pot brez tovrstne zaščite ter si morda zrihtala “stand-by” terapijo
Enkrat sem že tudi nekaj pisal o tem…
Moramo razumeti, da nekdo, ki svetuje popotniku v trope, mu mora svetovati najboljšo možno zaščito.
Končna odločitev, ali boš antimalarike jedla ali ne, pa je seveda tvoja.
Včasih sem bil tudi jaz v bistveno večjih dilemah… antimalariki ja ali ne, njihovi tolikokrat opevani stranski učinki, jesti antimalarike prav v vsaki državi, ki je na karti (listi) malarije, itd., itd.
Prepričan sem, da se boš z vsakim novim potovanjem nabrala več izkušenj in informacij ter se lažje odločala, kaj storiti v taki situaciji kot si zdaj.
Jaz ti preprosto ne morem reči JA jemlji antimalarike niti NEE nima smisla……
Pa še nekaj linkov, kjer si lahko kar nekaj prebereš o malariji, njenem preprečevanju, zdravljenju, …
HPA-UK
CDC-USA
WHO
Pa srečno!
Blaž
Zdravo!
Jaz sem bila leta 2010 na Filipinih in sicer na Palawanu, ki velja v celotni državi za najbolj ogrožen otok z malarijo. Stvar je taka: severni del otoka, ki je “turističen” NI malaričen, južni del otoka pa je malo bolj ogrožen, ampak tja turisti načeloma ne zahajajo. Če greš na Filipine, ni nobene potrebe po jemanju antimalarikov, sploh če greš tja v sušnejši dobi in če uporabljaš repilent. Mene ni pičil noben komar, ko sem bla tam. Sicer pa so se komarji pojavili samo ob mraku za cca. 1 do 2 uri. Spala sem v bambusovem bungalovčku brez šip na oknih in brez mreže proti komarjem. Je vredno malo razmislit, preden vržeš v sebe tako dozo strupa brez potrebe.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.