lahko žival pokoplješ doma?
Jaz sem še vse doma in jih tudi bom še v bodoče. Sem enkrat žal bila priča, ko so psa uspavali, kar v avtu, ker je bil velik, lastnik ga je neprestano božal po glavi in videlo se je, da strašno trpi. S skupnimi močmi so ga nabasali v eno vrečo. Ko pa je lastnik odšel, sta dva tisto vrečo zagrabila in jo kot kup krompirja zabrisala v en prostor. Lastnik tega ni več videl, jaz pa sem. In nikoli ampak res nikoli svoje živali ne bi pustila pri njih. Na srečo imam velik vrt, huje je za tiste, ki so v bloku in druge možnosti kot žival pustiti pri njih, skoraj nimajo.
Kaj ima pa rodovnik veze s tem?
Verjetno mešaš rodovnik s čipom, ki pa bi ga morali imeti vsak pes / maček, zaradi evidence o cepljenjih. In ne smeš kar tako pokopavati živali na svojem dvorišču, je kaznivo zaradi podtalnice itd …
[/quote]
Mogoče se motim, ampak lahko pod določenimi pogoji žival pokoplješ, ne vem.
Jaz sicer ne bi nobenega spraševala za dovoljenje.
Kakor smo izvedeli, tudi »domač« pokop živali ni v neskladju z zakonodajo. Z veterinarske uprave so sporočili, da slovenska oziroma evropska zakonodaja dovoljujeta posamičen zakop poginulih hišnih živali, pod pogojem, da ne obstaja sum bolezni živali. Ob tem morajo lastniki upoštevati naslednja pravila: »Poginule živali morajo biti zakopane tako globoko, da jih ne morejo odkopati mesojede živali. Plast prsti, ki jih pokriva, mora biti debela najmanj 50 centimetrov. Zakopavanje se mora izvesti tako, da se prepreči onesnaženje podtalnice in obremenjevanje okolja. Če je zaradi preprečevanja širjenja bolezni živali potrebno, morajo biti trupla poginulih živali pred zakopavanjem razkužena z ustreznim razkužilom.« Na veterinarski upravi še opozarjajo, da ta izjema ne velja za poginule rejne živali, četudi se gojijo kot hišne živali (miniaturni prašički, poniji in druge). Te mora po poginu odpeljati veterinarska služba.
Vir: http://podgane.forumotion.com/t768-ali-res-ne-sme-pokopati-psa
Verjetno mešaš rodovnik s čipom, ki pa bi ga morali imeti vsak pes / maček, zaradi evidence o cepljenjih. In ne smeš kar tako pokopavati živali na svojem dvorišču, je kaznivo zaradi podtalnice itd …
[/quote]
mislila sem da ima, če je pač žival z rodovnikom, ima vse papirje in potni list, sem mislila da potem to moraš javit veterinarju in ne moreš kar tako pokopat. drugače pa ne vem, sem napisala da jaz mislim 🙂 in se zavedam da mogoče nimam prav.
[/quote]
Saj se hitro razkroji. Pri nas je nekdo vrgel kozo v gozd in v nekaj dneh je bila požrta niti kost ni ostala. Nekateri zavijajo v plastične vrečke ampak to je veliko slabše. Bolje večjo luknjo in da potem narava hitro sama dokonča delo.
[/quote]
mislila sem da ima, če je pač žival z rodovnikom, ima vse papirje in potni list, sem mislila da potem to moraš javit veterinarju in ne moreš kar tako pokopat. drugače pa ne vem, sem napisala da jaz mislim 🙂 in se zavedam da mogoče nimam prav.
[/quote]
Potni list in čip morajo imeti vsi psi in mačke, ne glede na to ali imajo rodovnik.
[/quote]
Potni list in čip morajo imeti vsi psi in mačke, ne glede na to ali imajo rodovnik.
[/quote]
Aja? Nisem vedela. Sem mislila da morajo samo bit cepljeni.
[/quote]
[/quote]
Psi ja, mačke pa ne.
Lahko. Mi smo še vse čipirane pse in mačke zakapali pri nas doma. Glede psa, pa lahko pride ven zakon kot ne vem kakšen, bom svojga psa vedno zakopal doma! Pes je kot družinski član zame, če tudi ne more govoriti, je pa ob svoji družini moj najboljši prijatelj.
Soseda je svojega psa pustila, da so jo odpeljali, jaz tega ne bi dovolil, ker pes je živel pri nas, ne pa nekje pri veterinarju.
Najbolj boleča zadeva, ko izgubiš psa ni to, da ti umre, ampak, da ga moreš še sam pokopat, kar je prav srce parajoče.
Ravno ta mesec sem dala večjega psa uspavat. Veterinar je prišel na dom in me je vprašal, če ga bom sama pokopala. Tako da ja, je dovoljen pokop doma. Sama se nisem odločila za pokop doma, sem poklicala higieno, kateri so mi dali potrdilo in s tem potrdilom in potnim listom psa odjavi veterinar, ki je opravil uspavanje. Aja, še to, veterinar me je vprašal, če je pes čepiran in ker je bil, je dejal, da ga je potem potrebno odjavit. Tako da po tem sklepam, da nečepiranega ni potrebno odjaviti.
Forum je zaprt za komentiranje.