Lahko delam v pokoju?
Nekaj me zanima. Sem sveže v pokoju. Celo življenje sem delala, seveda za minimalca večino časa in se je nabralo za minimalno penzijo. Zdaj brez dodatka za malico, brez dodatka za prevoz, brez dodatka za kakšno naduro … No, komaj plačam račune in tega denarja ni več, gledam na vsak evro, ko grem v trgovino … Me zanima, ali lahko v penziji kaj delam? Saj delo na črno je nekaj, zdaj pobiram grozdje, tu poleg me tudi zaprosijo za počuvat otroka … Ampak me zanima tako uradno, se lahko dela v penziji prek kake pogodbe? Ima kdo kake izkušnje s tem?
ubogaperica, 28.09.2021 ob 11:31
Nekaj me zanima. Sem sveže v pokoju. Celo življenje sem delala, seveda za minimalca večino časa in se je nabralo za minimalno penzijo. Zdaj brez dodatka za malico, brez dodatka za prevoz, brez dodatka za kakšno naduro … No, komaj plačam račune in tega denarja ni več, gledam na vsak evro, ko grem v trgovino … Me zanima, ali lahko v penziji kaj delam? Saj delo na črno je nekaj, zdaj pobiram grozdje, tu poleg me tudi zaprosijo za počuvat otroka … Ampak me zanima tako uradno, se lahko dela v penziji prek kake pogodbe? Ima kdo kake izkušnje s tem?
Tudi jaz sem vse življenje delala. 42.let.
Zakaj si delala za minimalca? Zakaj si v teh štiridesetih letih nisi pomagala na bolje? Kaj res ni bilo nobene možnosti?
Razumem, da začneš nizko.
Je pa treba potem napredovati.Razen, če nisi imela nobene želje.
In da imaš rada free življenje.
Sicer ti pa želim vse dobro.
Samo- ne bi ti bilo treba…dovolj si se nadelala…
Jaz sem sicer še daleč od penzije, ampak sem sp, nimam redne zaposlitve, plačujem minimalne prispevke, ker pač trenutno višjih ne morem plačevati. To pomeni, da če bo šlo tako naprej, bom imel tudi minimalno penzijo. In potem razmišljam: a je sploh smiselno dvigniti prispevke na račun penzije, a ne bi raje tega denarja vlagal kam drugam? V neko pokojninsko zavarovanje ali kaj podobnega. Ne vem … Če ima kdo kakšno izkušnjo, bom vesel nasveta.
normalno da se ti bolj splača vlagat drugam. Če si sp, lahko večino dohodkov prikriješ in plačuješ res tisti minimalni znesek, to je 271 evrov, ven pa boš pri polni delovni dobi dobil po 600 evrov na mesec. Za začetek lahko samo varčuješ, že pri tem boš na boljšem. Če pa ti uspe denar pametno investirati, boš pa na konju.
Seveda lahko delaš čisto uradno preko podjemne pogodbe. Jaz sem penzička od lanskega 1.januarja. Takoj v februarju sem začela delati zanimivo terensko delo, a me je potem korona ustavila. Mora se pa delodajalec seveda strinjati s plačilom preko podjemne, saj je to zanj večji strošek, kot plačilo preko s.p.
Lahko ti pa plačajo tudi na s.p. nekoga drugega, s tem, da sp-jevcu za uslugo plačaš določeno provizijo.
tudi jaz sveže, 28.09.2021 ob 11:46
Tudi jaz sem vse življenje delala. 42.let.
Zakaj si delala za minimalca? Zakaj si v teh štiridesetih letih nisi pomagala na bolje? Kaj res ni bilo nobene možnosti?
Razumem, da začneš nizko.
Je pa treba potem napredovati.Razen, če nisi imela nobene želje.
In da imaš rada free življenje.
Sicer ti pa želim vse dobro.
Samo- ne bi ti bilo treba…dovolj si se nadelala…
Draga tudi jaz sveže…Poznam tudi take, ki imajo mag. Pa ne dobijo dela, ker nima poznastev in sprejme kar je in skos išče… minimalec ali nekaj nad minimalcem.
Jaz imam samo dipl. Ko je sla firma cugrunt dobivam samo za minimalec. Prijav precej odgovorov nekaj, pa še ti so negativni. Pa imam 20 let izkusenj na različnih podrocjih.
Kam? Nisem pa IT strokovnjak…
Forum je zaprt za komentiranje.