Kvaseno listnato testo-Pecjak
Hej!
Moram reci,da mi je kvaseno listnato testo okusnejse kot navadno in je tudi zelo uporabno.
Uporabljam ga za sladke in slane nadeve.
Vceraj sem naredila nadevano z zelenjavnim polnilom.
Majhne bucke sem na hitro pocvrla v ponvi,ki rabi samo malo mascobe,dodala petersilj in cesen,kot za prilogo.Naj bo hrustljavo.
Potem sem na tanko narezala sampinjone,dodala malo namocenih suhih
jurckov(za aromo),vse pocvrla na ol.olju,se petersilj in cesen.
Obe masi zdruzila in dodala dve zlici kisle smetane(ker sta mi ostali dve zlici skute,sem se to umasala- ni pa nujno).Vse popoprala,dosolila-ce je potrebno in naribala parmezan in malo ingverja.Ker sem rabila malo jajcka za premaz testa,sem umesala se pol stepenega jajcka.Lahko tudi brez.
Plosco testa sem razvaljala po dolzini,da sem dobila bolj dolg in ozek pravokotnik,nadela nadev in zavila tako,da je testo samo ovilo nadev.
Spodnje testo naj bo eno cez drugo(kot dvojno) in lezi na pekacu.
Malo sem prespikala in polozila v pekac v obliki polza kar na tesno(stisnila skupaj z rokama.
Ker sem delala samo z eno plosco, je bil okrogel jena pekac(za pite) prevelik.Nic hudega! Po pecenju je ohranil vseeno lepo obliko polza -ni se razlezel in lepo narastel. Testo sem izdatno premazala z jajckom in v pec na 220 stopinj. Po 10 minutah znizala na 180.Vse skupaj se pece kaksnih 25 minut.
Zelo lepo na pogled in tista barva,zelo vabljiva.
Malo sem ohladila,rezala sem kot torto.Zraven motovilec.
Imela sva se danes,samo pogrela in se vedno zelo okusno.
Ce bi rabila obe plosci,bi polza kar nadaljevala in bi napolnil mojo posodo.
Vse je malo podobno pitulicam,le da ni skute,ali samo malo;prevladuje
okus zelenjave in skorjica res hrustljava. Seveda lahko dodamo tudi prsut,panceto.
Hitreje narejeno kot pitulice.
Za osebni praznik sem pa prijateljici naredila sladko varianto in jo dala v okrogel silikonski pekacek za darilo.
Ne vem,ce poznate pecivo “preznec” ali nekaj takega. V Kalinskovi je recept.
Na trzaskem je to zelo znano pecivo. Nisem ga delala,ker nisem tako vesca
kvasenega listnatega testa,vsaj mislim,da je.Zdaj pa je s Pecjakovim krasno uspelo.
Cez noc sem v rumu namocila vse mogoce narezano suho sadje,tudi rozine.Naslednji dan sem dodala piskotne drobtine,jajcek( ne vem,ce v receptu je,ni pa skodil),na grobo narezane mandlje,orehe, lesnike,malo nasekljane temne cokolade in se malo kandiranega sadja,malo ingverja,cimeta,kardamoma-lahko pimente.
Vse sem zmesala v kar kompaktno sadno klobaso in dala na razvaljano testo spet tako,da samo objame – ne rolano kot zavitek.
Zavila v polza,prespikala,namazala z jajckom,naredila se nekaj okraskov po vrhu in dala peci kot v predhodnem receptu.
To ni po receptu,ker Kalinskove nimam.Je pa podobno. Mogoce katera to dela in nas poduci. Lep pozdrav Babi
Hojla!
Tole je pa zelo podobno enemu receptu, ki pa izvira iz Rusije. Sicer ne vem kako se pravilno imenuje, vendar pri meni je zabeležen kot Polž z lešniki in medom.
To sem hotela pripravit za druga srečanje v Trzinu, pa nam je bolezen preprečila to zadevo.
Potem so pa nastale pituljice (testo je bilo treba spravit v promet), ki smo jih rano tako z užitkom pojedli!
POLŽ Z LEŠNIKI IN MEDOM
125 g lešnikov – nasesekljanih 1 v.žlico. jih pusti za posip
185 g sladkorja v prahu
30 g masla
2 v. žlici. Pomarančnega soka
½ m.ž. cimeta
Zmešaj, segrej na ognju in praži 5 min, Ko to odstraniš, dodoaj rumenjak.
Vse skupaj namaži na vlečeno testo (2 lista skupaj). Testo pomaži z maslom in nadevaj z nadevom ter povij v polža. (3x – 3x po 2 lista testa)
Povrhu (po polžu) pomaži z maslom, medom in posuj z orehi!
2 v.ž. medu
60 g masla
1 v.ž. orerehov za posip
Peči 25 min.
Lep sončen pozdrav
Meta
Forum je zaprt za komentiranje.