Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kvasec – grosupeljski kruh

Kvasec – grosupeljski kruh

Hej za dobro jutro!

Verjetno imate izkusnje. Ko gledam tisto lepo reklamo za hlebce kruha iz Pekarne Grosuplje, se vedno vprasam, ali res uporabljajo kisli kvasec.

Nona si je drozi delala sama iz moke in pene, ki je nastajala ob vretju vina.
Bila sem majhna in vsega postopka ne poznam. Teta je v Trstu hodila vrsto let v prijazno pekarno po malo njihoveg kislega kvasca.

Zanima me, ali katera od vas tudi pece kruh s tem kislim kvascem in ali ve, kako je s tem v Grosupljem. Ga morda tudi prodajajo?

Lep soooncen pozdrav z ze kar pomladne obale Babi

Reklama je res vabljiva ;-)) Me prav zanima če je v resnici vse tako kot pravijo. Žal nimam izkušenj s takšnim kvascem.

Pri nas je sneg tudi malo skopnel, in sem in tja iz zemlje že kukajo poganjki ;-)). Bo pomlad, bo ;-))

Omenjeni kvasec poznam iz pripovedovanja babice.
Ta kvasec so imenovali kravajci. Vse se dela tako kot v reklami. Iz malo moke in mošta se zamesi testo, se naredi majhne hlebčke, ki so jih potem posušili na zraku. Ti kravajci so se delali v jeseni, ko je bil svež mošt, nato so hlebčke shranili na temen in suh prostor v kleti in uporabljali po potrebi do naslednje sezone. Hlebček suhega kravajca so nadrobili v toplo vodo, počakali,da so se “zbudile” kvasovke in zamesili v testo za kruh.
Tako nekako.
Lp.

Hej, hvala obema:)

Mogoce se bom jeseni ojunacila in poskusila narediti.

Sonce, saj tudi mene zanima, ce ga v resnici tako delajo v Grosupljem.
V Italiji ga nekatere manjse privatne pekarnice delajo in uporabljajo. Pri marsikaterem receptu ga priporocajo; pri peki slavnega Pannettona recimo. Recepti za peko kruha v kruhomatu ga tudi omenjajo.

Mogoce se bo kak “grosupeljski pek” oglasil in nam porocal:)))

Lep pozdrav Babi

Babi,

lahko jim poskusiš pisati. Nekoč me je nekaj zanimalo, sem jim pisala in tehnologinja mi je prijazno odgovorila. Beseda ni konj.

Natassa

Vnaprej se opravičujem, če sem kvasec zamenjala s čim drugim: pred časom je bilo v oddaji Na vrtu prikazano, kako se dela “nekaj kar si nisem zapomnila, omenjali so kislo kvašenje, še najbolj pa spominja na omenjeni kvasec”. Gospodinja je pripravila kvasec in ob tem je bil prikazan celoten postopek, ki traja nekaj dni.

Tisto, kar se mi je zdelo pomembno takrat in tudi v tem pogovoru pa je, da se kruh iz ržene moke pripravlja s kislim kvascom. Običajni kvas ne deluje pri rženi moki. Sklepam, da tudi v pekarnah morajo uporabljati nekaj za dvigovanje in rahljanje, kar pa ni običajni kvas.

O-O, morda so pri vas delali tako, ampak dvomim, da so imeli nekje v kleti potem eno leto to spravljeno, ker tudi ni smiselno, ne samo nehigienično.Postopek je tak kot si opisala s to razliko, da je gospodinja ta kvasec imela kar pod mizo v “trugi” kjer je mesila testo.Testo je običajno mesila v soboto in je spekla kruh za celi teden, torej v enem tednu so se kvasovke pod mizo zelo razmnožile in predno je zamesila testo, je odtrgala en košček tega kvasca za naslednjo soboto in ga vmesila v eno kepico testa, ki je zopet ležal pod mizo EN TEDEN da so se kvasovke razmnožile (nikakor pa ne eno leto).
Vsak teden sproti je iz koščka tega kvasca naredila novo gojišče za naslednji teden……………………………………………………………………….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close