Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kvas – rok uporabe

Kvas – rok uporabe

Drage moje

zanima me kako je s svežim kvasom … vedno kupim dve kocki, pa vcasih ne porabim ene ravno po planu. Pač, toliko obveznosti, da včasih zmanjka časa. Ravno včeraj je eni potekel rok, pa mi nikakor ni uspelo zvečer zamesit, je bilo že tako pozno, ko sem končala z vsem ostalim. Pa me zanima, kaj se sploh zgodi (če kaj) nekaj dni po roku. Hranim ga v hladilniku, a samo ne bo kruh vzhajal ali zna biti tudi okus zanič?

Hvala

neži

Smejte se!

Hej! Vceraj je bilo generalno pospravljanje kuhinje in tudi hladilnik ves opucan. Seveda je za vsak slucaj nekje tudi kocka kvasa. Moja je bila vceraj dva dni po roku in ker te dni kvasa ne mislim uporabiti, je sel:)

Je pa moja nona imela vcasih tak ze nekoliko ob robovih rjavkast kvas ( pa se hladilnika ni bilo) in njej je vse cudezno vzhajalo:)))

Ce je dan, dva preko roka, mislim, da bi bilo se v redu; ne pa garantiram.

Lahko naredis posus: Ce se ti kvasec v mleku z moko in sladkorjem kaj kmalu zacne dvigati in ce ima prijeten okus, ga lahko uporabis.

Sicer bodo se druge povedale.

Lep pozdrav

Se strinjam z Babi. Najboljše je narediti preizkus. Pa tudi malo ga povohaj. Jaz vedno kupim par kock in nikoli ne gledam na rok uporabe. Če je pokvarjen, ga takoj zavohaš, pa tudi malo bolj tekoč postane. Če je suh, pa ni hudega. Lahko pa se ga da tudi v skrinjo, če ga malo rabiš. Se spomnim časov, ko je bilo kvas težko dobiti. Ko ga je mama dobila, je vzela cel paket ( tisti velik) in ga dala po porcijah v skrinjo. Kruh je bil vedno lepo vzhajan.

Hvala. Šibam domov, da poskusim 😉

Papa in lepo popoldne

Neži

Smejte se!

Žemlce narejene, uspelo čist vse OK.
Hvala
NN

Jaz imam nekaj kock kvasa vedno v skrinji.

<http://kate.moj-album.com/>

Tudi pri nas ga zamrznemo kakšno kocko in se zelo Ok obnese…kdo bi si mislil 🙂

LP

Zanimivo ja .. jaz imam sicer v moji škatli s temi zadevami tud suhega vedno nekaj vrečk, a ne vem zakaj raje vedno uporabim svežega!!

Ko smo že pri temi – kako pa zmrznjenega uporabite? Odtajate v hladilniku ali kako?

hvala
N

Smejte se!

Zelo malo sem delala s kvašenim testom, se psihično pripravljam, hehe, tako da za odmrzovanje ne vem. Počasno odtaljevanje v hladilniku je gotovo v redu, po moje lahko tudi na sobni temperaturi. Hitro v mikrovalovni jaz ne bi niti poskusila, gotovo tudi ti ne.

Glede trajnosti kvasa. Brala sem projekt neke osnovnošolke, ki je v obliki seminarske obdelala kvas, doma redno pečejo kruh, tako je imela vse v živo. “Laboratorijsko” je merila, koliko v enakih razmerah v enaki posodi naraste kvasec iz svežega kvasa in iz takega s pretečenim rokom. Na podlagi tega je sklepala na število aktivnih kvasovk. Tisti z 2 dni pretečenim rokom je narastel, vendar za kakšen cm manj.

Naš povzetek: pretečeni kvas je še uporaben, če ima normalen vonj, računaj pa, da je nekoliko manj učinkovit.

Poleg tega je merila postavitev kvasca pri različnih temperaturah. Rezultat je poznan: na normalno udobni (ali malo višji) sobni temperaturi kvasec krasno dela, če temperaturo nižaš, dela vse slabše, v zares mrzli sobi se niti zapeni ne.
LP Mimi

🙂

Sedaj bom postala expert – kupila knjigo KRUH (avtor Andrej Goljat)!

Sedaj pa veselo branje in poskušanje (danes pripravim kvasno solno emulzijo za jutrišnjo peko)

Če katero kaj zanima, na dan z besedo.

Aja .. knjiga je po prvem hitrem preletu super!

Neži

Smejte se!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close