Kutinov žele – kako in kam
Tudi jaz z iskalnikom nisem najbolj spretna, imam pa prekopirano. Recept je od Babi, dopolnila sem s svojim kuhanjem. Nimam veliko kutin, doslej tudi nisem imela gaze, vsi prti so bili pregosti, zato sem odcedila kar v cedilu nad posodo. Za letos sem le pogruntala, kje dobiti gazo – v lekarni seveda, imajo različne velikosti, tako bom letos res obesila v gazo, mogoče privezala na kuhalnico nad visok lonec. Ali pa mogoče res stol, hehe. Menda je tole z gazo boljše, ker sama teža stiska, jaz sem v cedilu sama malo mešala in stiskala, a potem žele ni bister.
Mogoče bom dala malo manj sladkorja, je precej sladko.
V drugo sem verjetno dala preveč vode. Mogoče je bil to razlog, da se je žele tako vpil na tisti torti.
Kje uporabiti? Jaz sem dala enkrat na sadno skutno torto, takšno kjer ven gledajo jagode. Razlilo se mi je in vpilo v kremo, tako so jagode vseeno oksidirale. Povrhu so otroci vihali noske, da je vse dobro, samo tisto na vrhu ne. Hotela sem se izogniti želatini, pa vsaj v tem primeru ni šlo.
Drugače je tak žele super za jabolčno krostato, z želejem premažeš po vrhu. Kar mi ga je ostalo, sem ga porabila kot podlago na biskvitnih pecivih, nekaj sem ga pojedla na kruhu, otrokom je žal premočan okus. Bodo že zrasli in začeli ceniti še kaj drugega kot samo jagodno marmelado :-))
LP Mimi
Žele iz kutin
Kutine ne smejo biti prezrele, najboljše so še nekoliko zelene, ker vsebujejo več pektina. S prtičem odstranimo belo oblogo, ki pokriva plodove, nato jih razrežemo neolupljene na več delov s pečiščem vred. Koščke denemo v kozico in prilijemo samo toliko vode, da so kutine pokrite. Dodamo jim še nekaj limoninih rezin zaradi lepše barve in boljšega okusa. Kuhamo tako dolgo, da se začno plodovi mehčati, kar je kar kmalu, še prej kot kisla jabolka. Nato zlijemo vse skupaj na prtič, napet čez narobe obrnjen stol. Pod prtic postavimo porcelanasto skledo. Sok naj se odcedi brez mešanja, da se ne skali, traja največ 1 uro. Na 1 kg nateklega soka odtehtamo 80-90 dag sladkorja (kasneje Babi pravi, da polovico manj), ga denemo v sok, dobro premešamo in kuhamo tako dolgo, da se kapljica, ki kane od žlice na krožnik, ne razleze. Kuha se tudi malo časa, mogoče ½ ure ali še manj. Sama dam v čim širšo posodo, da hitreje izpareva. Žele nalijemo v kozarce, dokler je še vroč. Zavežemo ga s celofanom ali damo v manjše kozarčke s pokrovčkom. Ohlajen žele postavim v hladilnik, v kakšnem dnevu se popolnoma strdi. Dobro se ohrani v hladnem prostoru.
Prav tako pripravimo tudi žele iz zrelih in kislih jabolk, tudi iz rdečega ribeza in brusnic. Ponavadi naredim 5 kozarčkov po 2 dl. Največ ga uporabljam za prekrivanje sadnih tort ali pit. Pečeno pito, obloženo s sadjem, namažem z nekoliko pogretim želejem, da se lahko maže in ohladim. Sadje je kot pod tankim ledom, lepo je za videti in dobro za jesti. Žele je drugače trd, da se reže z nožem, prozoren in dober. (Babi)
Ostanek kutin:
Pretlačimo, dodamo nekaj sladkorja in skuhamo v kutino meso, ki je zelo okusno za namaz na palačinkah ali v jogurtu.
Pretlacimo, dodamo nekaj sladkorja in skuhamo marmelado. Marmelada bo boljsa, ce dodamo nekaj novih plodov.
Dodamo nekaj dobre marelicne marmelade in namažemo pito.
Varianta MimiN, 2004:
10 kutin
60 dag sladkorja
10 kutin = 1 liter soka (1 liter želeja) + 1 liter goste marmelade
Kutine kuhaš ½ ure, odliješ oz. odcediš bistri sok. V sok dodaš sladkor in kuhaš še ½ ure. Ostanek prepasiraš, enako z nekaj sladkorja skuhaš v gosto marmelado.
Varianta MimiN, 2005:
16 kutin=3,5 kg krhljev
2 l vode
1,2 kg sladkorja
Kutine prerežeš, očistiš samo muhe, narežeš na krhlje. Vzameš dve kozici, v vsako daš po 1 l vode in po 1 limono. Dodaš krhlje in kuhaš okoli ½ ure, da se kutine zmehčajo. Ko odcediš na gazo, pride okoli 2 l bistrega soka. Dodaš po 60 dag sladkorja/liter. Kuhaš še dobre ½ ure. Vroče v vroče kozarce. Strdi se šele naslednji dan. Pride 2 srednja eta, 2 manjša, 1 mali kozarec.
16 kutin = 2 litra želeja + 1 kg spasirane mase za marmelado
Sama delam kutinov žele tako, da skugham cele očiščene kutine, jih z golimi rokami olupim, odstranim peške in nato zmiksam s paličnjakom.
Dodam 0,5 kg sladkorja na kg kutin in ko zavre kuham, in mešam, mešam, da roka boli. Ko postane masa temno rdeča, jo zlijem v pekač od pečice, približno za prst na debelo in potem sušim 24 ur na ca 60 stopinj v malo priprti pečici, nato pa še nekaj dni na zraku.
Ko je dovolj trdo, da se reže je gotovo. Narežem na večkje kose in zložim v plastično dozo (med plasti dam peki papir), pa v hladilnik. Ko ga rabim, narežem na koščke ( z modečki za piškote je še lepše) povaljam v kristalnem sladkorju, oblijem z grenko čokolado….
Lanskega imam še letos ….
Forum je zaprt za komentiranje.