kus-kus,iščem kakšen OKUSEN recept,…
12 večjih listov ohrovta
3 sveže rdeče paprike
300 g kus kusa
1 skodelica zamrznjenega graha
1 steblo pora
1 korenček
2 žlici olivnega olja
20 g masla
sol in poper
papriko očistimo in jo razdelimo na 2 dela, da dobimo 6 čolničkov, kar ostane razrežemo na kocke. grah namočimo v topli vodi, ohrovtovim listom previdno porežemo odebeljene žile in pazimo, da ostanejo celi. v vreli slani vodi jih skupaj s čolnički iz paprike kuhamo 3 minute, vodo odlijemo in liste razprostremo po čisti kuhinjski krpi, da se dobro odcedijo. por in korenček na drobno zrežemo. v posodi segrejemo olje, dodamo zrezano zelenjavoin odcejen grah. dušimo, da se zmešča. dodamo kuskus, prelijemo skodelico vroče vode, da se kus kus navlaži, pokrijemo in odstavimo. kuskus solimo, popramo, dodamo maslo in premešamo. ohrovtove liste in čolničke napolnimo z nadevom, ter jih skuhamo v sopari. zložimo jih v soparnik cca 10 15 min
Kus kus namočiš v mlačno vodo za pribl.20 min. Če ne popije vse, odcedi. Zrežeš malo mlade čebule / če je nimaš, lahko tudi šalotko/, paradižnik / na kocke/ in precej petršilja. Vse narahlo zmešaš , dodaš olje /olivno, lahko tudi navadno/, sok limone ali limete, sol, poper. Naj počiva pol ure, da se okusi prepojijo.
Tudi mi smo se navdušili v Tuniziji nad kuskusom in je sedaj kar pogosto na jedilniku
Jaz najpogosteje koščke piščanca ali teletine mariniram v olju, kurkumi in hrenom. Včaih dodam tudi cimet. Prej poizkusi ker nekaterim okusi niso všeč.
Medtem ko se meso namaka narežem korenje, bučke, papriko na manjše koščke.
Popečem meso v voku – ga odstranim in enako naredim z zelenjavo. Dodam meso, zalijem z vodo, solim in naredim nekako omako.
Kuskus medtem namočim v vročo vodo ki sem ji dodala kurkumo, papriko ali kari za barvo. Stresem na krožnik in meso z zelenjavo povrhu.
Postregla pa sem ga tudi že zraven zajčjega raguja, vseh vrst zrezkov v omaki,
receptov kolikor hočeš :))
http://www.kulinarika.net/zadetki.asp?splosno_besede=kuskus&imageField.x=14&imageField.y=6
meni je najboljši ta: http://www.kulinarika.net/recepti/9966/zelenjavne-jedi/zelenjavni-kuskus/
Forum je zaprt za komentiranje.