kurjenje repe, nafte…
Imam golfa II D in bi rad tankal čim ceneje.
Zanima me naslednje:
Kakšna je v primerjavi z navadnim dizlom približno manjša moč motorja v %, pri uporabi:
1.) biodizla
2.) oljne repice
Cena obeh se baje vrti okoli 100 SIT.
Zanima me ali se lahko tanka samo oljno repico ali pa samo biodizel, ali jih je treba mešati z drugim gorivom-navadnim dizlom.
Zanima me še kako je z zamrzovanjem goriv oz. pri kateri temperaturi posamezno gorivo več ni tekoče oz. se pokvari-če se.
Nekaj vem, vsega ne:
– za biodizel je treba spremeniti nastavitve v motorju, v navodilih lahko prebereš, da izdelovalci ne jamčijo, če teh sprememb ne narediš
– cena biodizla je res nižja, a predvsem zato, ker nanj ni nobene trošarine (ali pa je manjša); zagotovo bi jo uvedli, če bi biodizla prodali veliko, kar ni verjetno, ker je treba kakšno ped zemlje nameniti tudi hrani, ne le oljni repici
– ponavadi je tudi biodizel mešanica, Petrol zdaj olje ogrščice (oljne repice) dodaja običajnemu dizlu, a ne več kot 5%, kar je v skladu s tem, da je dizel še vedno dizel, a (nekoliko) manj škodljiv
– poletni dizel zdrži približno do -5C, zimski do -15C, če je manj in je avto na prostem, je pametno pred točenjem v rezervoar vliti dodatek, a ne običajni bencin!
Hm, po resnici ne vem, kako se mu točno reče, tudi zato, ker je več izdelovalcev. A na črpalki bodo zagotovo vedeli, še enkrat pa opozarjam, da ga je treba naliti pred točenjem.
In še nekaj: poletna nafta se z novembrom poslavlja. Že jeseni smo lahko točili nafto, ki je zdržala nekaj več pod ničlo. Če boš kadar koli točil v zimskem času, si lahko prepričan, da bo do -15C vse OK.
Šofer, pa ti si zelo pameten na vseh področjih. Mal se zamisl!! Nekaj si slišal zdej pa pamet trosiš po forumih!!!! Če nisi prepričan, kako to deluje bodi tiho! Opažam, da ti grejo kurilci zelo na živce. Kup dizla pa tanki kurilca pa se boš še ti pocen vozu. Preberi si na spletni strani Petrola, koliko minusa zdrži nafta.
gato napisal:
> Šofer, pa ti si zelo pameten na vseh področjih. Mal se zamisl!!
Sem se, še vedno sem zamišljen 🙁
> Nekaj si slišal zdej pa pamet trosiš po forumih!!!! Če nisi
> prepričan, kako to deluje bodi tiho! Opažam, da ti grejo
> kurilci zelo na živce. Kup dizla pa tanki kurilca pa se boš še
> ti pocen vozu. Preberi si na spletni strani Petrola, koliko
> minusa zdrži nafta.
Prebral in ugotovil, da sem se zmotil za cele štiri stopinje (če misliva na isti podatek). Hudo. Mimogrede: moj odgovor je iz glave po pogovoru z enim od Petrolovih sodelavcev. Se opravičujem za hudo zmoto, hkrati pa poudarjam, da sem že na začetku napisal, da nekaj vem, vsega PA NE. No, torej, dokazal si, da imam prav :-)))))