Kupoprodajna pogodba pri notarju
Pristojbina za sestavo pogodbe in pristojbina za overitev podpisa na pogodbi sta odvisna od vrednosti predmeta pogodbe (kupnine). Seveda je velika razlika v ceni (pristojbini) ali notar samo overi podpis na pogodbi ali pa sestavi pogodbo v obliki notarskega zapisa. Nisem še slišala, da bi kakšna banka zahtevala, da je prodajna pogodba sestavljena v obliki notarskega zapisa, dovolj je le navadna pogodba na kateri je podpis prodajalca overjen. Seveda pa verjamem, da se lahko zgodi, da kakšna banka zahteva prodajno pogodbo v obliki notarskega zapisa. Navsezadnje, če vam pogodbo sestavi odvetnik in nato notar samo overi podpis, je vsaj načeloma to dražja varianta, kot pa če vam notar sam sestavi pogodbo v obliki notarskega zapisa (brez sodelovanja odvetnika seveda).
LP
vem da je tema ža mimo, venda ker delam na banki podajam obrazložitev. Kupoprodajna pogodba je lahko sklenjena navadno, vendar je v obliki notarskega zapisa sklenjena pogodba za najem kredita z zastavo nepremičnine. Stroški notarskega zapisa so všteti v strošek odobritve kredita.
Ko kredit poplačate vam banka izda izbrisno pobotnico s katero se hipoteka izbriše iz Zk… pa to je že druga zgodba.
Skratka pogodba o nepremičnini ni potrebna v obliki notarskega zapisa, obvezen pa je notarski zapis za pogodbo o najemu kredita.
LP
T
Mene pa zanima če je kakšna možnost da uveljavljam oporoko o nepremičnini ki mi jo je zapustila mama po njeni smrti.Namreč imam 5 bratov ki so me prepričali na zapučinski raspravi v kolikor nebom uveljavljal oporoke bodo soglasno odstopili 1/6 zemlišča po moji izbiri,in mi podpisali soglasje ,zato sem sklenil da si dediščino razdelimo.Pri podpisu sklepa o dedovanja namreč ni bilo enega brata in se tudi ni podpisal.Rvno ta brat pa dogovoru zdaj nasprotuje in si dedovanja ne moremo razdeliti. Zdaj je minilo že tri leta od kar je sklep o dedovanju pravno močno izdan po si zemlišča še nismo razdelili.Oporoka je na raspravi na sodišču bila takrat razvelavljena zdaj bi pa želel oporoko glede na situacio ki je nastala zopet uveljavljati .Ali bi bilo to na kak način mogoče.
Mene pa zanima če je kakšna možnost da uveljavljam oporoko o nepremičnini ki mi jo je zapustila mama po njeni smrti.Namreč imam 5 bratov ki so me prepričali na zapučinski raspravi v kolikor nebom uveljavljal oporoke bodo soglasno odstopili 1/6 zemlišča po moji izbiri,in mi podpisali soglasje ,zato sem sklenil da si dediščino razdelimo.Pri podpisu sklepa o dedovanja namreč ni bilo enega brata in se tudi ni podpisal.Rvno ta brat pa dogovoru zdaj nasprotuje in si dedovanja ne moremo razdeliti. Zdaj je minilo že tri leta od kar je sklep o dedovanju pravno močno izdan po si zemlišča še nismo razdelili.Oporoka je na raspravi na sodišču bila takrat razvelavljena zdaj bi pa želel oporoko glede na situacio ki je nastala zopet uveljavljati .Ali bi bilo to na kak način mogoče.
Forum je zaprt za komentiranje.