kuharski triki/navade/nasveti
naslov je mogoče malo mimo, vendar me zanimajo nasveti, ki jih imate, ali ste jih slišale in menite, da bi lahko drugim koristili.
npr. jaz sem vedno zgostevala hrano z moko, nato sem dobila nasvet da je boljše z gustinom. in moje čorbe niso bile prav najboljše, nekaj jim je manjkalo in nasvet sem dobila od tašče – zdrobi malo kuhanega krompirja, in se prav lepo zgosti čorbica.
no to do sedaj nisem vedela, probala sem in je bilo odlično.
marsikakšna malenkost, ki se nekomu zdi čisto vsakdanja je za drugega novost.
npr. jaz dam ko mesim kruh malo olivnega olja, in je vsaj meni se zdi bolj rahel.
tudi v jogurtovo pecivo, ki je zelo enostavno:
2 jajca
jogurtov lonček sladkorja
2 jogurtova lončka moke
1 jogurt – navaden
1/2 j. lončka olja – moj nasvet olivno-je bolj rahel biskvit
1 vanilin
1 pecilni
20 min, 180 stopinj
na vrh npr krema:
1 vanilin puding skuhan v 3,5 dcl mleka, 5 dkg sladkorja
v kuhan puding zmešam 1 in pol kisle smetane
njam….
čeprav pri nas ne maramo olivnega olja, solate pa sploh ne z olivnim, le malo bučnega in navadno olje, mi se zdi olivno odlično pri peki.
No, ko smo ravno pri bučnem olju: ko ga že praktično zmanjka, nalijmo v steklenico malo navadnega olja, pomešajmo in imamo še za enkrat za solato (taka, gorenjska, ampak že večkrat uporabljena!).
V krompirjevo testo, ki ga potrebujemo za kuhanje, dajmo moko IN zdrob v razmerju 2:1. Testo bo bolj rahlo.
Enolončnice lahko na hitro zgostimo tudi s pire krompirjem v prahu.
Če se mudi, pa se želimo posladkat, vzamemo iz zmrzovalnika sadje (najbolje jagodičevje), prelijmo s pravkar kuhanim pudingom – in sladica že čaka, da jo pojemo.
Da spremenimo okus riževemu narastku, vlijmo v pekač polovico pripravljenega riža, nasujemo naribana jabolka s sladkorjem in cimetom, pa spet preostanek riža. Seveda lahko uporabimo tudi drugo sadje ali pa skutin nadev.
Kadar nam zmanjka idej za kuho, zavijmo na med.over.net – in rešitev je tu! ;-))))
Hej!
Druga nona, Furlanka ni nikoli gostila golaza z moko. Njeno pravilo je bilo: kolikor mesa, toliko cebule( zelo pocasi dusila), pa se kaj od korenicja je dodala in veckrat por – skratka, zelenjava; potem veliko paradiznika ali mezge in v malo vode razmesana rdeca paprika.
Za k testeninam je bilo dovolj gosto. Se bolj nam je prijala polenta.
Vcasih pa je na koncu vkuhala se koscke krompirja in to je bil krompirjev golaz, ko ni imela dovolj mesa:)))
Italijani ne poznajo nasega podmeta. Verjemi, omake zgosti tudi zlica mleka ali sladke smetane.
Lp
Nasvetov ni nikoli preveč. Naj jih še jaz nekaj dodam.
Kruh
Plesnjenje kruha boste preprečili, če položite poleg kruha v omarico ali vrečko še nekaj surovih krompirjev.
Kruh bo ostal dalj časa svež, če ga hranite skupaj z nekaj kockami sladkorja.
Žemlje ali francoske štruce niso dovolj hrustljave: premažite jih s slano vodo in položite za 10 minut v ogreto pečico na 180 stop. Spet bo užitek ugrizniti vanje.
Medeno pecivo hranite v pločevinasti škatli, vanjo položite majhno pomarančo. Tako bo pecivo dolgo ostalo sveže in krhko.
Suhi krhlji bodo hitro mehki, če dodate sladkor šele potem, ko jih že nekaj časa kuhate ali dušite.
Posodica za led se ne bo prilepila na dno predala za zmrzovanje, če jo po zunanji strani namažete z voskom.
Stročnice kuhajte v nesoljeni vodi, sicer se dolgo ne zmehčajo. Solite jih tik preden so kuhane.
Sir bo ostal svež, če rezno ploskev premažete z maslom. Sir boste laže ribali, če strgalnik prej namažete z oljem.
Krompir lažje olupite, če ga prej pustite nekaj časa stati v mrzli vodi.
Krompirjev pire bo bolj čvrst in okusnejši, če mu primešate trd sneg iz beljakov.
Zelje, ohrovt in cvetača so okusna zelenjava, ni pa jih prijetno kuhati, ker se njihov ostri vonj širi po vsem stanovanju. Pomaga, če daste v lonec, kjer se kuha zelenjava, nekaj orehovih jedrc.
Ali je jedilno olje res kakovostno preverite, če nekajkrat stresete steklenico – ko jo spet postavite pokonci olje ne sme imeti penastega roba ali mehurčkov.
Če meso za govejo pečenko za nekaj sekund potopite v vročo vodo, ga osušite s prtičem ter šele nato položite na pekač, bo pečenka veliko bolj sočna in slastna.
Rdeče zelje bo med kuhanjem ali dušenjem ohranilo lepo barvo, če mu dodate malo kisa ali naribano kislo jabolko. Namesto s podmetom ga lahko zgostite tudi s pestjo riža, ki ga z zeljem vred dušite do mehkega.
Kremne juhe so veliko bolj okusne, če jim dodate košček topljenega sira in ga z metlico vtepete v vročo tekočino.
Prerezana čebula ostane sveža, če jo poškropite z oljem, limoninim sokom ali premažete z maščobo.
Ko pražim čebulo za golaž, jo vedno posolim, tako hitreje upade in porumeni. Golaž lahko zgostite tudi z naribanim svežim krompirjem.
Mogoče bodo tile nasveti kdaj komu koristili, žal bi mi bilo, če jih ne bi tule zapisala.
Vsem lep sobotni večer!
***Juhe lahko zagostimo tudi tako, da surov krompir nastrgamo direkt v lonec tako kot limonino lupinico.
***Pomfri narežemo na čisto majhne kose-tako kot v Mc/donalds in ga damo v mrzlo vodo za vsaj eno uro. Tako je krompir pripravljen lahko že mnogo prej. Ocvremo ga tik preden ga postrežemo-seveda ga je treba do suhega obrisat v servet. Maščobe potrebujemo manj ker je krompirček manjši. Temperatura je pa taprava takrat, ko vržemo notri kocko kruha in le ta po 14 sek. porjavi.
Tako dobimo krasen hrustljav krompir.
Žal sse ne spomnim nič več pametnega.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.