kuharske knjige
Kuharska knjiga Ivana Ivačića je zame “zakon” 🙂 Edina stvar, ki me moti, je to, da večinoma nima napisanega določenega časa kuhanja pri posameznih receptih. S to knjigo sem jaz začela kuhati. Za sladice imam pa kar nekaj knjig, a nobene ne bi posebej izpostavila… uporabim po potrebi, še najrajši pa preizkušam nove recepte za sladice iz revij, s foruma…
Lep dan in veliko kuharskih užitkov!
Vladka
Za mene pa je zakon knjiga z naslovom OSNOVNA KUHARIJA založbe Vale-Novak, original ima naslov Basic cooking. Prima za začetnike, pa tudi za malo manj začetnike. Vsak recept ima fotko. Vsako živilo je predstavljeno na zelo duhovit način. Primerček:
SOLATE!
Kaj je hujšega od solate iz testenin, ki se je samo četrt ure marinirala s prelivom?
Hujša je zelena solata, ki se je že četrt ure marinirala v svoji polivki!
OUT: Voda na solati in v polivki – žarko olje v solatnem kompletu – posušen peteršilj in drobnjak – alkohol v solatni polivki – preveliki grižljaji, ki popacajo zakmašno obleko…
IN: Ne zmeraj samo olje, kis, sol; včasih tudi solatna polivka z limono, belim sirom in sojino omako – solatni bar z velikim izborom olj in kisov – sveže dišavnice – zmeraj in povsod: balzamični kis na solati, muškatni orešček v čisti juhi…
Sposodite si jo v knjižnici, da se boste prepričale. To je tudi edina knjiga v kateri so posamezni koraki v receptu zapisani po takem vrstnem redu, kot tudi delaš. Npr. najprej piše, da prižgi pečico in madtem, ko se greje pripravljaš hrano. Vedno piše za koliko oseb je, kaj paše zraven, koliko je kalorij. Npr. pri receptu za sirovo omako piše: Prileže se k testeninam, slanemu krompirju, dušeni zelenjavi, h kuhani cvetači in korenju. V eni porciji je 225 kalorij.
Ful sem se razpisala, res sem navdušena. LP Daša
Imam jih veliko.V najstarejsi sem dobila osnovne pojme o kuhanju in pecenju.Je zdelana in listi ze frcijo,zato pa je v krasnem usnjenem ovitku,da se ne vidijo razne packe.Z mano gre tudi v kovcku.Nekaj takega kot Osnove kuhanja,le v starejsi izvedbi in brez slik(leto 60),Potem imam rada take,ki so napisane kot bi bral roman.Soncna kuhinja(mediteranske jedi),kuharice po pokrajinah in dezelah,svetovna kuhinja…Jih je za eno celo polico in se kje bi jo nasla.Izogibam se pa tistim pregresno dragim z
ilustracijami in se s cim.Saj so lepe,toda cez osnov jih ni.
Lep pozdrav z nic kaj soncne obale Babi
Večkrat pogledam v knjigo, ki ima naslov 300 kuharskih receptov (kasneje je izšla še knjiga 400 kuharskih receptov) – majhna knjižica, mehke platnice, nič slikic. Vendar so v njej najbolj osnovi recepti za vse vrste jedi (od recepta za krompirjev golaž neprej…). Ta je pri meni najbolj uporabljena. Naslednja je Osnovna kuharija, ta je res tudi zelo zabavna že samo za branje. Luštne so tudi vse tri knjige J. Oliverja, simpatično napisane, še kar uporabni recepti. Na kuhinjski knjižni polici pa je nekaj tudi povsem zgrešenih “zadetkov”, najbolj mimo udarjen nakup je bil Velika družinska kuharska knjiga, verjetno zaradi tega, ker je stala skoraj 17.000 sit (če jo kdo rabi jo z veseljem prodam za kakih pet jurjev :)). Nekateri so to knjigo celo pohvalili. O okusih se ne gre prerekati pravijo.
Definitivno pa bi z veseljem imela zadnjo knjigo sestre Vendeline, sem si jo ogledala, mi je všeč (Zmeraj sestra Vendelina). Mogoče bo treba dedku mrazu dati kakšen namig :)).
Lep pozdrav iz turobne Dolenjske.
Damjana
p.s.: res pa je da mi je vse bolj všeč tudi kuharska knjiga, ki se ji reče Forum Prehrana na http://www.med.over.net 🙂 – Babi, sila si, vse ostale pa takoj za njo :))
Kuhati sem začela ob Ivačiču (tudi moja mami je tako začela, potem mi jo je predala-knjiga je stara, polna maminih listkov in zapiskov)), veliko pa uporabljam še Velika šola kuhanja (založba Slovenska knjiga), Testenine (CZ) in Perutnina(CZ). Jamieja imam posnetega na videokasetah, veliko, verjetno največ nasvetov pa dobim ravno na tem forumu!!!
Lep dan!
Damjana, jaz pa imam eno vprašanje zate. Za rojstni dan sem si zaželela eno knjigo Jamie-ja Oliver-ja, a ker se nisem mogla odločiti, katero bi, sem po 4-ih mesecih še vedno brez darila 🙂
In ker si napisala, da imaš doma tri njegove knjige, bi te vprašala, katera od teh se ti zdi najbolj uporabna oz. katera knjiga ima najmanj takih stvari, ki jih npr. povprečna slovenska kuhinja ne uporablja in če upoštevaš tudi to, da npr. rib pri nas ne delamo veliko, prav tako ne svinjine, radi pa imamo sladice…
Morda sem malo zakomplicirala, pa vendarle, morda pa mi boš lahko pomagala.
Pozdravček vsem!
Vladka
Živjo Vladka.
Najprej naj ti povem, da imamo danes na Dolenjskem 17°C (ni primerljivo z vašimi 37, seveda), kar bo čisto preprečilo promenado novih plaščev na pokopališčih (huh sem zlobna). No, očitna sprememba je od prejšnjih dni, ko smo nosili bunde.
Zdaj pa k Jamie-ju. Priznam, da si me spravila v dilemo. Le katero bi priporočila??? Moje osebno mnenje je, da je najboljša Srečna kuhinja (bi pa bila vesela, če bi še kdo drug povedal svoje mnjenje).
Vse tri knjige so tudi čisto zabavno branje (ne glede na to, če kaj skuhš iz njih, jih je vredno imeti, ali vsaj prebrati), saj Jamie opisuje svoje zgode in nezgode iz lajfa. Prevod je temu primeren – uporablja slengovske besede kot so frizer, špajza itd., saj drugače sploh ne more biti, ne bi bilo v Jamie-jevem slogu.
V vsaki knjigi so poglavja o zeliščih, juhah, testeninah, morskih sadežih, mesu (tudi nekaj receptov iz svinjine je vmes), rižot, kruha (sem že spekla njegov kruh in je bil dober, pa tudi kruhove palčke so super za kakšen žur, ali pa kar tako za pred tv), omak, sladic…….
Uporablja ogroooomno zelišč, kar veš, če si gledala katero od njegovih oddaj. Včasih uporablja kakšno “divjo” kombinacjo, vendar je to spet stvar okusa.
V knjigi Srečna kuhinja posveča precej pozornosti tudi otrokom, oziroma temu, kako jih vključiti v kuhanje (ne samo pri sladicah, tudi pri tazaresnih jedeh lahko pomagajo vse sorte).
Mogoče ne bi bilo slabo, da bi za naslednje tri rojstne dneve kar rezervirala darila – vsakič po eno Jamie-jevo knjigo :)). Malo za hec tole, ampak pri meni je bilo tako – eno za RD, pa dve za novo leto :)). To so knjige, ki si jih sama verjetno ne bi nikoli kupila, sem pa bila zelo vesela takega darila. Zame te knjige nimajo posebne uporabne vrednosti, saj je samo 1/3 receptov, ki bi se jih lotila sama, velikokrat pa jih vzamem v roke kar tako – da preberem kakšno poglavje in se zraven nasmejim.
Če želiš bi ti na mail poslala kratko vsebino vsake od knjig, pa se boš potem lažje odločila katero bi imela (to res z veseljem storim, ker vem da se boš na podlagi zoraj napisanega težko odločila oz. ti nisem povedala nič konkretnega).
Zaenkrat pa lep pozdrav iz domovine.
Damjana
Damjana, hvala za hiter odgovor. Naj te najprej potolažim, da se je v zadnjih dveh dneh tudi pri nas kar ohladilo, saj piha severni veter in imamo trenutno “le” 31 stopinj.
No, tudi jaz sem si vsaj eno to knjigo zaželela, predvsem tudi za spomin za čez leta, desetletja, kaj je bilo nekoč moderno, popularno 🙂
Sem pa tudi imela že v mislih, da jih bom naročala počasi za rojstne dneve, pa Novo leto je tudi OK, ja, samo žal takrat ne pridemo v Slo.
Kaj pa vem, no, če ni problem skopirati tistih kazal, jih bom z veseljem pregledala in se potem na osnovi teh verjetno res lažje odločila zaenkrat za eno knjigo. Sem namreč ravno v “fazi”, ko me drži, da preizkušam nove recepte.
Še pozdravček in hvala za prijaznost!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.