Kuharska knjiga
Pozdravljene!
Vprašanje sem že postavila na sosednjem forumu, pa so me preusmerili k vam. Upam, da mi boste svetovale, kajti vem, da ste odlične kuharice!
Že nekaj časa gledam po knjigarnah, da bi si kupila kuharsko knjigo, kjer bi bili enostavni recepti, za vsakodnevna kosila, pa nič pametnega ne najdem. Želim knjigo, ker bi bili enostavni recepti, ne preveč eksotični.
Prosim vas za predloge katera knjiga bi bila najbolj primerna za vsakodnevno kuhanje.
Jaz imam Vendelinino “Vedno sestra Vendelina”, kjer je mnogo takih receptov, ki so nekako “obvezni” v vsaki kuhinji (golaž, razne juhe, zavitki…) opisan pa je tudi natančen potek in precej sličic jen oter.
Sicer pa ne vem koliko prodajajo tiste malo starejše knjige, ki so pa res 1A (Ivačič, A. Grum…).
Zdaj je izšla “nova” knjiga od Ivančiča (mislim da je ponatis), ravno zadnjič sem jo gledala v Mladinski knjigi. Tudi tukaj punce dostikrat pravijo da je uporabna. Če sama ne bi imela že eno tono knjig bi jo gotovo kupila.
Sicer pa knjiga Pepike Levstek – v bistvu kuharska knjiga za kuharsko šolo (čisto osnovni recepti).
Za vedno Sestra Vendelina je tudi odlična. Jo imam in so preprosti – stari recepti, malo pomodernjeni mogoče.
Ali pa tiste knjižice na varianto “400 kuharskih receptov” (avtorja ne vem) – so takšne preproste knjižice brez slik, ampak z zelo dobrimi navodili. Sami uporabni recepti – osnovne stvari.
Še en dobronameren nasvet (ker niso vsem všeč enake stvari) – če imaš možnost – pojdi v knjižnico in si kakšno knjigo izposodi ali pa kar tam preglej kaj ti bo ustrezalo. Jaz sem se tako že izognila kakšnemu zgrešenemu nakupu (ampak šele po neumnih izkušnjah, he he).
dober nakup ti želim.
Hej! Svetovati ti skoraj ne morem, ker je moja najljubsa kuharica bila izdana v zacetku sestdesetih. Andreja Grum in se nekaj soavtoric.
Je pa imenitna; vsa navodila od a do z za preproste jedi in bolj praznicne.
Osnovni nasveti, pregledna, vrednosti zivil, primeri menujev po letnih casih.
Je ze takoooo zdelanaa, a je kljub temu ne bi dala nikomur.
Hcerka ima knjigo Felicite Kalinsek, ki tudi ni slaba, toda sama se v njej ne znajdem najbolj. Seveda, ker je moja dala z mano toliko kosil in vecerij skozi.
Ima jo tudi Kresnica, kajne? Lp
Jaz imam veliko kuharskih knjig (manjkajo mi Vandelinine:( a to se da popraviti, le knjizne police so ze vse zasedene 🙂
in bi priporočila za “začetno kuharijo” kaksno od sestre Nikoline ( izdala zalozba Druzina) doslej je izslo 6 knjig (jaz imam vse), vse so po zelo ugodni ceni (cca 1300 sit) lahko jih narocis tudi po povzetju. V njih je veliko osnovnih receptov, juhe, glavne jedi, priloge, prikuhe, sladice, enostavno razlozena priprava – edina slabost je – ni slik. Tudi Ivaciceva je dobra, ker tudi vsebuje vse, kar naj bi obvladala dobra gospodinja za stedilnikom, pa seveda tudi od Kalinskove je odlicna – pravzaprav ne poznam slabe “kuharice”:) Sama pa imam rada knjige, kjer so slike, da dobim ideje za dekoracijo jedi.
LP
Tudi jaz imam vseh 6 knjig sestre Nikoline in so res zelo uporabne. Po teh knjigah sem se naučila kuhati vse, od golaža naprej…. Recepti so res osnovni, vsakdanji in raznovrstni. Ko pa sem malo bolj obvladala kuhalnico pa sem našla tale prekrasen forum in še bolj prekrasne ljudi, ki sodelujejo na njem in s pomočjo le-teh svoje kuharsko znanje uspešno pilim.
Jaz tudi prisegam na Ivačiča, vendar je to, vsaj po mojem, bolj stvar navade, saj ostalih knjig ne poznam. Imam sicer ekspresno kuharijo, je sicer OK, ampak bolj moderna. V njej boš zaman iskala recepte za govejo juho, zdrobove žčličnike, ali pa žgance.
Mama je imela (oz. še ima) še tisto starejšo izdajo, manjši format, brez slik. Ko sem si jo ob odhodu od doma zaželela vzeti s seboj, mi je rekla, ni šans. Hvala bogu, je potem izšel ponatis, taka lepa velika knjiga, na nobel papiju s slikami, ampak, hvala bogu z istimi recepti.
Notri najdeš vse, tudi tisto, kar naj bi bilo samo po sebi umevno, da znaš kuhati, pa če tega nisi še nikoli kuhal, si v resni zagati. Mene je že večkrat rešila, predvsem pri tistih domačih enostavnih receptih za jedi, ki naj bi jih znala vsaka skuhati.
Silvy, tudi jaz je od doma nisem odnesla, mi jo je pa tašča prijazno odtopila enako (izdana 1978). Res sem je bila vesela, čeprav se ji že poznajo leta. Sem pa novo videla pri sestri, pa se mi zdi kar velika… je pa res, da ima nekaj slik, ampak za golaž ipd. slikic ne potrebujem :o)
Imam pa zelo rada oz. so zame obvezne slikice v knjigah s sladicami.
Lep dan!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.