Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kuhanje zelenjave nad soparo

Kuhanje zelenjave nad soparo

Rada bi dobila kakšen praktičen nasvet o kuhanju zelenjave nad soparo.

LP, Daphnia

Sama kuham nad soparo cvetačo, por, grah, korenček, blitvo, brokoli, beluše… in sicer v luknjastem nastavku ekonom lonca. Kuha se približno isto časa kot v vodi. Piščanca pa približno pol ure. Ponavadi nič ne začinim. Krompir sem soparila v olupku in pod pritiskom malo manj kot 20 minut. Kupila sem si še univerzalni nastavek za soparjenje, ki gre v večino mojih loncev (se razpre kot roža, kupljen v Maxiju – v podhodu). Soparim več stvari hkrati (npr. piščanca in zelenjavo), le tiste stvari, ki se krajše kuhajo, kasneje vržem v lonec. Vodo, ki ostane v loncu, zavržem, čeprav bi jo najbrž lahko porabila za juhe ali rižote.

Lp!

Jaz uporabljam preprost pripomoček, ki sem ga kupila v SPARu, in sicer kovinsko “cedilko”, ki je univerzalne velikosti in paše v vsako posodo. Ima 2 cm visoke nogice, na katere jo postaviš v posodo, razpreš (je prilagodljiva), dotočiš malo vode v posodo, dodaš zelenjavo in zapreš s pokrovom. Sopariš do želene trdote zelenjave (kakih 10 -15 minut, da je čvrsta in hrustljava). Takšna zelenjava ohrani barvo in je čisto drugačna, kot če jo skuhaš in odcediš vodo. Res, ni primerjave. Zelo priporočam ta kovinski vstavek.

Tudi sama imam nastavek, ki se razpre kot roža in je primeren za vse velikosti posode. Zelenjava pa je res drugačna kot kuhana. Kupila pa sem ga v Merkurju.

Jaz soparim najraje v loncu na pritisk; ima prilozeno posodo za soparjenje.
Zelo hitro in okusno; krompir v kosih je naravnost krasen:) in ostalo tudi! Lp

Hvala vsem.

Sem že šla v nakup ‘cedila’. Tako bom lahko začela kuhati zelenjavo za našo malo dojenčico.

Zanimalo me je predvsem, koliko časa naj posamezno zelenjavo kuham. Za dojenčke je morda bolje, da je malo bolj kuhano, saj je potem lažje prebavljivo.

Lep dan.

Tale vstavek je res krasen, tudi jaz ga imam. Kuham res v glavnem zelenjavo, sem pa že kuhala tudi štruklje, zmrznjene Pečjakove štruklje in je čisto v redu.

Zelo bo primerno tudi za dojenčka, saj daš v manjšo kozico in skuhaš samo pest zelenjave. Imam prakso, saj pri nas samo jaz tole jem, zato pripravljam samo zase :-((
LP Mimi

Še nekaj, kar sem odkrila kot toplo vodo pri tem soparjenju zelenjave. Vse skupaj je boljše, če surovo zelenjavo na začetku malo posoliš. Ko pokriješ in se sopari, se že sama razporedi. Mogoče sem bila samo jaz tako bukova, da sem prej kuhala in jedla čisto neslano (četudi tako ali tako izredno malo solim).
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close