KUBA
Imejta veliko drobiza pri sebi, ljudje (vsaj moja izkusnja je bila taka) za vsako uslugo pricakujejo napitnino. Npr., sem se na poti v Havano ustavil in vprasal za napotke (ker je bila tista cesta po kateri sem jaz nameraval it zaradi neke dirke zaprta) za drugo cesto do Havane in domacini (sicer prijazno) rekli je pretezko razlozit, naj raje vozim za njimi – za placilo seveda. Da bi pa vsaj poskusali razlozit, pa ne (no, pol sem vendar sam nasel). Pa to je bil samo en primer, ker res za vsako stvar hocejo denar.
Drgac pa kul, ful lepo morje, priporocam plavanje z delfini, hotel v Varaderu ni bil nic posebnega, hrana bolj tako tako, pijaca OK. Ceprav sem mel AI se nisem prav nic zredil.
ffalkec, ne bi rada bila nevljudna, ampak – ne moreš pričakovati, da bodo v tako revni deželi ljudje zlahka izpustili priložnost zaslužiti kakšen cekinček… Saj na koncu ste bili vsi zadovoljni – tudi ti si prišel na cilj, ali ne .-)
Dejstvo je, da Varadero niti slučajno ni blizu pravi Kubi. To je turistični geto, kamor pridejo turisti, ki takoj dobijo pisane plastične zapestnice na roke, da se ne izgubijo, Al aranžma pa poskrbi za to, da ne letajo kaj preveč po otoku in odkrivajo resnice. Je pa tam lepo – morje, palme, glasba, ritmi…. ampak nič več kot to. Domačini tja ne smejo, razen tistih, ki so tam zaposleni.
Kubanci imajo strašno radi majčke z napisi, po možnosti z bleščicami, ali pa kakšne malenkosti, parfumčke(testerje), žajfice, šampončke. S tem jih osvojiš in so potem strašno prijazni in pripravljeni pomagat. Za otroke pa sladkarije, kakšne zanimive kulije(čisto navadnih ne marajo)itd.
Lahko si sposodita avto, tudi kolesa se da dobit, seveda ti pa vse precej zaračunajo. Lepo se imejta na Kubi!!!
Glede ALL inclusive variant nimam izkušenj. Bil sem na Kubi 2x (leta 2004 2 tedna in lani 3 tedne), obakrat smo potovali po Kubi in spali v privatnih sobah. Res je kar so povedali predhodniki. Varadero ni prava Kuba, preveč je turistični. Ne vem kakšen tip sicer sta, ampak kmalu se ga bosta naveličala. Saj ne rečem, da se ne da zelo zabavati tudi v Varaderu, ampak veliko vaju bo stalo (14 dni je kar dolgo), tako da si omislita tudi kakšne oglede Havane in ostalih mest. Če se le da si čimveč organizirajta v lastni režiji, saj vas bodo drugače precej olupili.
Kar se tiče prosjačenja in pričakovanja napitnine za vsako uslugo ti povem, da je to tako samo v določenih predelih, navadno tam kjer je veliko turistov. Teh ljudi se izogibajta, saj v vas vidijo samo denar. Že ko boste v Havani, pa ko zaidete v kakšen bolj neturistični predel, bosta lahko videla, kako znajo biti navadni Kubanci prijazni in ustrežljivi, ne da bi od vas sploh pričakovali karkoli. V spominu mi je na primer na prvem potovanju ostalo pešačenje od Trga revolucije proti severu ob zahodni strani pokopališčla Cristobal Colon. Sploh nisem mogel verjeti, ko so nas ob poti ustavljali prijazni kubanci, nas spraševali od kod smo, kam gremo, nato nam govorili o sebi, njihovem življenju… Tako da so od nas kakšno darilce vedno dobili le tisti, ki tega nikoli niso zahtevali, ostali niso dobili niti centa. Aha, pa ko bosta šla na izlet v Havano, pojdita z busom Viazul, je precej cenejši od taksija. Pa probajta si sposodit kakšen Lonely planet.
Če bosta pohajkovala po Kubi, potem bosta spala v t.t. Casah particular, pri privatnih najemodajalcih. V avgustu verjetno ne bosta dobila sobe (vedno se plačuje za sobo in ne na osebo) v Havani izpod 30 EUR, v provinci pa najbrž ne izpod 20 EUR. Ne trdim da ne, ampak zelo težko. Takrat je namreč visoka sezona in je še posebej veliko Italijanov.
Kakšne so cene v hotelih (za motele nisem prepričan če sploh obstajajo) ne vem.
pozdravljeni. Ko imate že pogovore o Kubi. Mene pa zanima, kakšno je tam vreme v mesecu avgustu. Ali niso tam ravno v tem času neurja? Naju z možem zanimajo predvsem otoki Cayo Largo pa cincava ravno zaradi takega podnebja. Če kdo kaj več ve, oz. da je v tem času ža bil tam, lepo prosim za informacijo. Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.