KUBA obvezno!
hvala vsem za lepe besede za mojo spletno stran KUBA ZA ZAČETNIKE, ki bo kmalu obnovljena.
vidim da ste navedli kar nekaj hiš, katere sem jaz priporočil na spl. strani kuba za začetnike, torej sem le priporočil dobre hiše.
res pa je, da je v nekaterih obdobjih visoke sezone (decemer, januar, julij, avgust) veliko hiš zasedenih, zato je najbolje kakšen dan prej poklicat po telefonu zaradi rezervacije.
tudi jaz bi še enkrat ponovil:
havana = Eliana.Eliana ima dve hiši, eno na Neptuno 919, drugo pa na križišu Aramburu in Neptuno. Obe hiši držita isto ceno 20 usd že tri leta, ceno ki velja SAMO ZA SLOVENCE. Eliana ne spreminja cene niti v visoki sezoni, SAMO ZA SLOVENCE. Za večje skupine (Eliana lahko namesti 8 ljudi v 4ih sobah) je zraven še hiša od Jesusa, na Neptuno 909, taista ima šedve sobi dodatno, torej še 4 osebe. In je ravno tako legalna (z licenco)
V Sancti Spiritusu obvezno rezervirajte RAFAEL QUINONES EL GUAJIRO, hiša je čudovita, ljudje so čudoviti, Slovenci so zelo zelo lepo sprejeti, in se splača poklicati kakšen dan prej in rezervirati.
Kar se tiče Trinidada, mislim da vem v katero hišo je Fidel y Devorah Rodriges poslal gospodično Plavokrpice, to je ena hiša zraven avtobusne postaje, diagonalno nasproti. Jutri bom najšel naslov in ga napisal na forumu. Res je dobra hiša, zgrajena pred letom 1600 od nekega znanega gusarja, lastniki pa so ful prijazni. Tukaj sem bival novembra in se jim bom zopet vrnil.
Natalis, mi vida, pisi mi na e-mail, in prilozi svojo telefonsko. Naslednji teden bom v Ljubljani, ce si kje v blizini lahko greva tud na kavo in se pomeniva. Moj mail: cubaslovenia@yahoo.com
Isto velja tudi za druge, ki se eventuelno odpravljajo na kubo februarja in marca, dajmo se zdruzit in organizirat!
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE! VENCEREMOS!
Cau folk.
S frendom se februarja odpravljava na Kubo pa bi rabla cim vec koristnih informacij.
-ce rabis na letaliski carini pokazati kaksno rezervacijo za hotel(baje znajo teziti)l
-najbolj ugodni transport(bus, vlak,cene?);prenocisca(casa partikular- ce se da kej dilat,cene?,kaksne dobre case-naslovi -zanima me za vecino mest na Kubi)
-kaj pa glede hrane in vode
-placevanje (peso,dolar,menjave?)
-vstop in izstop v drzavo(je se 25 dolarjev placila pri izstopu iz drzave?)
-kako je s kesem. Odpravljava se za okoli 35 dni.Kulk kesa za sabo rabva priblizno.(prenocisca,prevozi,hrana,pijaca,spominki,vstopnine -cene so baje kr visoke)
-kulk cigar in ruma lahk vzames s sabo ob odhodu(se zmeraj skatla cigar in liter ruma?)
-se kaksne zanimive informacije.
V pricakovanju odgovora lep pozdravljav. G&M.
Zaja,
ti pojma nimaš kaj je to nor dopust. Jaz sem se pravkar vrnil iz Kube in sem neznansko razočaran. Da utemeljim zakaj. Zelo, ZELO, zelo predrago je to kar nudijo (in NE nisem spal v ameriških hotelih). Prosim te lepo 8 USD je povprečna mesečna plača oni pa računajo od 15 do 25 CUC-ev za sobo v casi particolares. Za to ceno se ga dam lahko 5-krat dol. Vendar ob neznanskem povpraševanju se vprašaš koliko česa lahko stakneš.
Prevozil sem se skozi celo Kubo, pokrajina ni nič posebnega, hiše v mestih so DOBESEDNO razturene, povsod te revolucionarne parole, tako da ti gre že vse skupaj mal na živce. Ljudje so zelo prijazni, to pa je vse.
KUBA JE SAMO ZA TISTE, KI IŠČEJO FUK!!!
Ne mi prosim govor kok je Kuba fantastična in kok se maš tam fajn. ŠE POSEBEJ NE PRIPOROČAM ALL INCLUSIV VARIANTE, razen če se greš nažirat in ležat v ležalnik. Če hočeš karkoli videt moraš plačat ogromno za izlete (in NE nisem šel na izlete, ker potujem samostojno).
Poleg tega ni veliko za videt, imaš 10 mest, ki si jih lahko ogledaš, vse ostalo je isto in za en K.
Pa še to. ALEN al ALAN al kaj si že, ja ti k si bil že 7x na Kubi pr eni in isti mami Eliane. Ko si reku da bo dala dobro ceno. Paja. Odrla je najina prijatelja. 13 CUC za večerjo in 35 za sobo???????????????????????? Izredno dobre veze imaš, ne vem mogoče jo še štepaš, da ti daje tako dobro ceno in da se vračaš 7x na isti place. Pač eni nimajo jajčkov it pogledat še malo drugam. V aziji npr. si velik car za vse te dolarje, ki jih pustiš na Kubi.
Tisti, ki hočete vzeti avto pa tole. Če ostaneš 14 dni te avto in stroški ter spanja pod 1300 USD ne pride.
Zdej pa futrejte še Castrota, ki zatira svoj narod in ga ima zaprtega na otoku ter iz njih dela sužnje. DOBESEDNO!!!!! Samo vprašaj čigavi so hoteli v tem K….. VARADERU.
LP
Castro
KUBA SUCKS
Zaja,
ti pojma nimaš kaj je to nor dopust. Jaz sem se pravkar vrnil iz Kube in sem neznansko razočaran. Da utemeljim zakaj. Zelo, ZELO, zelo predrago je to kar nudijo (in NE nisem spal v ameriških hotelih). Prosim te lepo 8 USD je povprečna mesečna plača oni pa računajo od 15 do 25 CUC-ev za sobo v casi particolares. Za to ceno se ga dam lahko 5-krat dol. Vendar ob neznanskem povpraševanju se vprašaš koliko česa lahko stakneš.
Prevozil sem se skozi celo Kubo, pokrajina ni nič posebnega, hiše v mestih so DOBESEDNO razturene, povsod te revolucionarne parole, tako da ti gre že vse skupaj mal na živce. Ljudje so zelo prijazni, to pa je vse.
Ne mi prosim govor kok je Kuba fantastična in kok se maš tam fajn. ŠE POSEBEJ NE PRIPOROČAM ALL INCLUSIV VARIANTE, razen če se greš nažirat in ležat v ležalnik. Če hočeš karkoli videt moraš plačat ogromno za izlete (in NE nisem šel na izlete, ker potujem samostojno).
Poleg tega ni veliko za videt, imaš 10 mest, ki si jih lahko ogledaš, vse ostalo je isto in za en K.
Pa še to. ALEN al ALAN al kaj si že, ja ti k si bil že 7x na Kubi pr eni in isti mami Eliane. Ko si reku da bo dala dobro ceno. Paja. Odrla je najina prijatelja. 13 CUC za večerjo in 35 za sobo???????????????????????? Izredno dobre veze imaš, ne vem mogoče jo še štepaš, da ti daje tako dobro ceno in da se vračaš 7x na isti place. Pač eni nimajo jajčkov it pogledat še malo drugam. V aziji npr. si velik car za vse te dolarje, ki jih pustiš na Kubi.
Tisti, ki hočete vzeti avto pa tole. Če ostaneš 14 dni te avto in stroški ter spanja pod 1300 USD ne pride.
Zdej pa futrejte še Castrota, ki zatira svoj narod in ga ima zaprtega na otoku ter iz njih dela sužnje. DOBESEDNO!!!!! Samo vprašaj čigavi so hoteli v tem K….. VARADERU.
LP
Castro
Zaja,
Ne mi prosim govor kok je Kuba fantastična in kok se maš tam fajn. ŠE POSEBEJ NE PRIPOROČAM ALL INCLUSIVE VARIANTE, razen če se greš nažirat in ležat v ležalnik. Če hočeš karkoli videt moraš plačat ogromno za izlete (in NE nisem šel na izlete, ker potujem samostojno).
LP
Castro
Zaja napisal:
> Ola,
>
> letos julija bila na Kubi in vam povem, fantastičen dopust, moj
> do sedaj najboljši, pa sem že kar nekaj sveta videla..skratka
> na kratko o Kubi (Varadero -ni prava kuba), dežela preteklosti,
> socializma, salse, plesa, žive muzike, ruma, seksa, žura,
> nasmejanih obrazov, prijaznih in lepih ljudi, pa še varna
> država je….ženska gre z lahkoto sama na potovanje! Le
> španščina je dobrodošla!! Pa fino je če imaš samski stan…:))
> Navdušila me je do take mere, da se marca odpravljam ponovno za
> en mesec, ker se ti tam dejansko ustavi čas in pozabiš na vse
> skrbi, ker tam jih ni….!!! sej, je pa za to povratek in
> vstop v realno Slovenijo toliko bolj boleč!!
>
> čist zmešana…adios
> Zaja
>
Zaja,
ti pojma nimaš kaj je to nor dopust. Verjetno si komu kaj dala ali pa imaš tam še koga, da delaš tako reklamo. Takih poznam namreč kar nekaj. Samo vsi nismo tako “odprti” kot ti, veš!!
Jaz sem se pravkar vrnil iz Kube in sem neznansko razočaran. Da utemeljim zakaj. Zelo, ZELO, zelo predrago je to kar nudijo (in NE nisem spal v ameriških hotelih). Prosim te lepo 8 USD je povprečna mesečna plača oni pa računajo od 15 do 25 CUC-ev za sobo v casi particolares. Za to ceno se ga dam lahko 5-krat dol. Vendar ob neznanskem povpraševanju se vprašaš koliko česa lahko stakneš.
Poleg tega ni veliko za videt, imaš 10 mest, ki si jih lahko ogledaš, pa še ta so razsuta.
Pa še to. ALEN al ALAN al kaj si že, ja ti k si bil že 7x na Kubi pr eni in isti mami Eliane v Havani. Ko si rekel da bo dala dobro ceno. Paja. Odrla je najina prijatelja. 13 CUC za večerjo in 35 za sobo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????? Izredno dobre veze imaš, ne vem mogoče jo še štepaš, da ti daje tako dobro ceno in da se vračaš 7x na isti place. Pač eni nimajo jajčkov it pogledat še malo drugam. V aziji npr. si velik car za vse te dolarje, ki jih pustiš na Kubi.
Tisti, ki hočete vzeti avto pa tole. Če ostaneš 14 dni te avto in stroški ter spanja pod 1300 USD ne pride, brez hranice in pijačice.
Zdej pa še naprej futrejte Castrota, ki zatira svoj narod in ga ima zaprtega na otoku ter iz njih dela sužnje. DOBESEDNO!!!!! Samo vprašaj čigavi so hoteli v tem K….. VARADERU. Castro ma vas rad!
LP
K
Zaja,
lepo od tebe,da si svoje doživetje na Kubi opisala čisto realno.Jaz sem bil na Kubi že secondo tiempo in lahko povem,da se s komentarjem Kondorja ne morem strinjati.Seveda je popolnoma jasno,da kot turist(razen,če si naiven začetnik-Kondor),ne smeš pasti na finto,ki ti jo ponujajo turistični delavci na Kubi-v Varaderu najbolj!,da ti ponudijo umetni blišč oz. make up cele Kube,ki pa hitro zbledi,če se odpraviš malo ven iz turističnih centrov.Da ne bo pomote glede cen prenočevanj,ker se razlikujejo odvisno od tega,ali privat stanovanje naroči in se pogaja s ceno navadni turist z znanjem angleščine(ki ti roko na srce ne pomaga kaj dosti),ali pa nekdo,ki ima s seboj kubanskega prijatelja-ico.Tako dobiš stanovanje,ne hotelsko sobo s klimo in tv,za borih 30 $!!Treba se je znajti.Toplo priporočam vaje iz italijanščine,ker je precej podobna španskemu jeziku.Pa še to.Nobeden te ne sili,da plačaš izlet npr. v Havano za oderuških 186 EVR za en dan z avtobusom.Vzeti je treba rent-a car cca 50EVR na dan+250EVR pologa(ni važno koliko dni),katerega ti potem vrnejo,seveda,če nisi z avtom naredil kakšne neumnosti.Jaz sem prvič naredil po tem receptu in je palilo.V Havano sem šel sam z rentom seveda,med potjo pobral prikupno kubanko,s katero sem tistega dne videl celo mesto,ne samo “porušene bajte”,torej lepo in slabo.S to deklico sem navezal lepe kontakte,zato sem KUbo videl v realni luči.Kubanci so res odprt narod,niso krivi,če jih Castro jebe na tak način,da so reveži,ampak,da dam informacijo gosodu Kondorju:Castro jih jebe tudi po drugi plati in sicer tako,da ne plačujejo vodo in elektriko,da ne rabijo gradbenih dovoljenj,da,če nisi zaposlen(vsak drugi),ti dajo hrano in potrebna živila za preživetje vsak mesec.Preden se kaj kritizira,je treba pogledati obe plati življenja!
Castro,
a si bil ti na isti Kubi kot jaz?????
Jaz sem bil tam pred dvema letoma, nisem iskal seksa, pa mi je bilo kljub temu zelo vsec.
Soba za tri od 10$ z zajtrkom. V Havani in nekaterih drugih mestih precej drazje, a nikjer vec kot 25$. (ne vem kako je sedaj, slisal pa sem da cene hitro rastejo)
Ogled kina preracunano 2 (dva) tolarja.
Mestni avtobusi skoraj zastonj. Prav tako hrana na ulici in v restavracijah, kjer je mogoce placati v pesotih.
Pa ko pises da ni nic za vidt razen 10 mest. Meni se je zdelo, da tak dolgcas pa spet ni. Mesta so si (razen nekaj izjem) res zelo podobna, v valle de vinales se mi je zdela pokrajina fenomenalna, ampak glavno so pa ljudje in njihov nacin zivljenja. Verjetno je to sicer lazje spoznavat, ce nimas najetega avtomobila, ampak potujes tako kot domacini, pa tudi denarja bi na ta nacin kar nekaj prihranil…
Moj strosek: 700$ za 4 tedne. (vkljucen tudi en notranji let)
V tem času so se stvari na Kubi podražile, poleg tega pa se tudi slabša finančna&pol. situacija na otoku. Jaz sem bila tam oktobra in mi ni bilo preveč všeč, oziroma sem se povsod drugje imela boljše kot na Kubi in mi je ta ostala v zelo slabem spominu. Tako da mi je bilo na koncu žal tistega ne preveč lahko zasluženega keša, ki sem ga porabila tam. Sicer pa sem tudi jaz zadnje čase slišala predvsem slabe stvari o Kubi, in to od ljudi, ki veliko potujejo in niso neke razvajene osebe, nekaj tudi od kolegov, ki so bili tam večkrat – in sicer, da Kuba ni več to, kar je bila včasih. Ne vem, verjetno je drugače, če obvladaš španščino in imaš gor prijatelje. Ali pa če greš tja s kakim drugim namenom. lp
Bravo _s__
Vsak nekdo ki trezno razmišlja. Ni moj namen delati antireklame za Kubo, ne morem pa pustiti da par kampeljcev kot sta Zaja in Alan zavajata folk glede tega kako je kuba super in oh in sploh. Veliko sem prepotoval in spal že na mestih, za katere je vsak Kubanski kot že prava civilazija. Kuba je za turiste, ki imajo denar in za množični turizem in pa seveda za tiste, ki iščejo fukec al pa 10.
Vgalvnem Kuba ni nič posebnega in je predraga za to kar ponuja. Ljudje so prijazni, saj vidijo v tebi korist. To je pa tudi vse. Plaže so najhujše razočaranje in so zelo, ZEEELLLLOOOOO daleč od raja, ki bi ga od Karibskega otoka lahko pričakoval (da ne govorim od azijskega). Playa Ancon, Varadero, Managua,… vse je za en velik šit – voda sicer čista, plaža pa umazana, celo svinje papajo kokose po plaži in ti serjejo po brisačah. Da ne govorim kako te nadlegujejo vsakih 5 sekund ko ja najdeš malo miru.
KUBA NO MORE
Tudi mene je motilo to s plažami – bilo je grozno, ker smo bili brez avta, potem pa razmišljaj kako boš prišel od mesta do 12 km ali več oddaljene plaže s čimmanj keša. Sicer naj bi bile lepe plaže na zahodu, ampak kolikor me je znano se da (v primeru da nimaš najetega avta) priti le do Pinar del Ria. Glede Eliane pa – jaz imam z njo zelo dobre izkušnje, cena je bila 20 dolarjev na sobo, vedno je bila zelo prijazna in se je tudi trudila pojasniti stvari, kljub temu, da nihče od nas ni znal španščine.
lp 🙂
Castro,
ne zavajam ljudi in jih ne silim v nobena potovanja, jaz sem se imela super, case sem plačevala po 15$ razen v Havani 25, večerjo po 7$ in zajtrk 3$, tko da to ni glih hud strošek, vsako mesto ima svoj čar in v vsakem mestu sem se dobro počutila in neskončno zabavala.
Kar se tiče plaž vama dam delno prav, ampak kljub temu sem bila na prečudovitih plažah.
No sej, okusi so različni in jih spoštujem, ne maram pa žalitev….
aja…Castro fukca je pa tukaj čez glavo, tko da…..
no kakorkoli uspešen začetek tedna !
Zaja
Ma… deloma ma tale Castro tudi prav. Mora pa razumet, da Kuba ni prava destinacija ce hoces “obcudovat” pokrajino. Ceprav je v okolici Baracoe, Vinalesa in Trinidada tudi pokrajina vredna greha! Sam sem sel tja s punco (ja, kot da bi sel z golobom v benetke), pa mi ni zal. To pac ni klasicna karibska destinacija. Plaze niso nic posebnega (ceprav je Maria La gorda prelepa, lepo je tudi na Cato Jutisa (v blizini Vinales)), sem marsikje videl precej lepse. Varadera sem se ognil na kilometre. Mene je Kuba privlacila predvsem kot destinacija, kjer se je cas ustavil in kjer vlada komunizem. Zanimivi so ljudje in zivljenje samo. Ko bo enkrat prisla nazaj kvazi ameriska “demokracija” me Kuba ne bo videla. (in takrat bo postala svinjsko draga!). In takrat bo Kuba postala samo se ena izmed karibskih lokacij…
“Kuba je za turiste, ki imajo denar in za množični turizem in pa seveda za tiste, ki iščejo fukec al pa 10.”
Res, nategovanje je njihov nacionalni sport in Kuba definitivno ni poceni (drugi karibski otoki so pa se drazji). Kuba pac ni Peru ali Bolivija, al pa Tajska glede plaz… Sam sem porabil skupaj z letalskimi okoli 310.000 sit za 3 tedne (z avtom in notranjim letom vred). In ce ne znas spansko bos trpel. In ja se enkrat, ni poceni. Ce ti je to predrago, pejt raje na hrvasko ali v Grcijo. Bodo stevilne plaze veliko lepse.
Definitivno se pa ne stejem med tiste ki imajo denar in se manj med tiste ki jih zanima mnozicni turizem (zato pa se apriori ne hodim v all-inclusive). Ce bi pa iskal fukec ali pa 10, potem pa sigurno ne bi sel s punco, sploh bi me pa ceneje prislo ce bi ostal v SLO in tukaj placal fukec. Se manj pa hodim po svetu v iskanju lepih plaz in polezavanja na morju… (na Kubi sem bil mogoce ene 4x v vodi). Osebno grem raje v Bolivijo, sam kaj ko me bo letalska tja prisla skoraj toliko kot pa celotni dopust na Kubi…
Bi sel se enkrat na Kubo? Verjetno ne, je se prevec drugega sveta za videt… Bi sel pa se enkrat v Baracoo, malo plezati po mogotes v Vinalesu, mogoce se na plazo Maria La gorda. Bi Kubo priporocil drugim? Definitivno in to obvezno, se preden umre Castro…
Se Eliana… Ne vem, jest sem imel dobre izkusnje z njo in cena je bilo tocno toliko kot je bilo prej dogovorjeno. Pa se vse se je dalo zmeniti po emailu… Tam sva tudi parkat jedla, pa je bilo dobro (sem jedel drugje na Kubi tudi bolje)… Mogoce edino pripombo imam na sobo, ki je pri sosedu Jesusu mnogo lepsa…
Kot sem prebrala si predstavljam tole:
Z TA se ne izplača ( drago, vidiš tisto kar ti pokažejo…..mastni evropejci- ke na lovu…….)
Greš po svoje in tvoj dan je izpolnjen z mislijo na kaj moraš vse paziti, da te ne nategnejo in prideš cenovno čimboljše skozi ( ko berem, se mi zdi kot da gre za tekmovanje koliko je kdo dal za spanje )
Pokrajina nič posebnega.
Mesta v razpadajočem stanju, arhitektonsko nič posebnega.
Ljudje prijazni, odprti in vedno imajo čas ( kaj nihče ne hodi v službo ? ) Vsak dan žur do zjutraj. Poskusit in ” sorodnim dušam ” častit vse koktejle kar jih ponujajo in te kasneje še okrog prinesejo.
Aja pa še obilo seksa.
Tega si nisem izmislila – to ste napisali na tem forumu, zatorej me res zanima kaj je tako ful zabavnega, da odtehta vse zgoraj našteto in je človek pripravljen preživet dvakrat letno po tri tedne ( le odkot vam ČAS in DENAR ) na Kubi, ves ostali čas pa se vam toži po njej.
Lepo prosim za definicijo te ” zabave “.
No pa da ti odgovorim, le seveda v MOJEM primeru, ki pa, priznam ni tipičen.
Ti bom odgovoril z vprašanjem: Kaj je tako posebnega v Sloveniji, da si pripravljena večino časa preživeti tam? Slovenija ja nima nič takega, posebnega. Razen da se tam dobro počutiš, da ti je dom.
No, JAZ OSEBNO, se na Kubi počutim skoraj doma. Zato preživim nekaj mesecev na leto tam. Špansko govorim tekoče, na Kubi imam prijatelje (in prijateljice), živim pri Eliani zastonj. Ali potrebujem še kakršenkoli razlog da na Kubi preživim zimske in jesenske mesece?
Od kod mi denar in od kod mi čas, te čisto nič ne briga!
Zabave je na Kubi, punce gor ali dol, na pretek. Havana sama premore več diskotek (in prebivalcev) kot cela Slovenija. Zabavati pa se da tudi izven diskotek, saj so skoraj vsak dan žuri in koncerti na odprtem. Na Kubi skupina 3 ljudi je že fiesta.
Osebno nisem pedofil, in za kaj takega Kuba sploh ni primerna destinacija, tako da ne vem od kod ti informacije da na Kubo hodijo tisti ki so jim všeč 10.
Da Kubanska mesta niso arhitektonsko nič posebnega lahko napiše nekdo ki res pojma od pojma od pojma nima. Slovenska mesta niso arhitektonsko nič posebnega. Žale se skrijejo pred pokopališčem Cristobal Colon. Slovenski parlament se lahko skrije pred havanskim Capitolom. Dunajska cesta v ljubljani je hortikulturno in arhitektonsko le senca od sence od sence 5 avenije v Miramaru v Havani. Diplomatska četrt, kot je v Havani, z vilami ki se bohotijo v vsej svoji kolonijalni lepoti, v Ljubljani še niti obstaja ne. Lahko bi tako našteval in našteval, z argumenti, s primeri, in ne tjavdan tvazil kot Pohajčka. To so ARGUMENTI. Dejstva.
Se pa strinjam z eno zadevo: kubanska pokrajina ni nič posebnega.
O plažah imam drugo mnenje: poskušajte primerjati plažo v Havani ali Maria la gordi s plažo v Portorožu ali Kopru. Zdaj pa še malce poglejte cene. Kaj ponuja Kuba in kaj Slovenija, pa za katero ceno. Poskušajte spati nekje na slovenski ali hrvaški obali za 20 usd na sobo.
Saj se mi zdi da sploh ne veste o čemu govorite.
Nikoli nisem in nikoli ne bom trdil da je na Kubi vse super in vse idealno. Ampak da ima Kuba vsaj v nekaterih zadevah velike prednosti pred Slovenijo, to pa sigurno drži. Zaradi teh nekaj prednosti se jaz na kubo vračam, kot turist-opazovalec-napol domačin. Vendar zaradi napak, ki jih ima tudi Kuba napretek, se nikoli tja ne bom preselil niti bi tam trajno živel.
Pa ne se razburjat – saj sem lepo povedala, da nisem bila ( res da nameravala iti, zato tako pozorno tudi vse preberem )
Kar sem napisala si pa nisem sama izmisllila – tako je tu napisano.
Stalno je govora o denarju in zabavi. Kaj je denar in kako se ga zasluži in porabi vem, nisem pa vedela in zato spraševala kaj to ta ful zabava je. Vsi samo ful zabava in ful zabavno. Če bi toliko energije kot jo imaš porabil namesto, da se z drugimi prerekaš glede cen in kulinarike pri gospe E., namenil pojasnilu zabave.
Tvoje besede bom malo razširila in me popravi, če nisem prav napisala. Na Kubi stopiš v nov dan in pač si. Povsod te spremlja ritem, ki ti pospeši bitje srca in čas doživljaš drugače. Nenačrtno hodiš po ulicah in srečuješ vesele ljudi. Že sam vonj je nekaj posebnega, drugačnega in prisesti k družbi, ki jo prvič vidiš ni nič posebnega – nihče te ne gleda grdo – dobrodošel si. Nekako se zdi, da čas ne obstaja – je preteklost, ki stoji in si mogoče sploh ne želi v prihodnost. Ne razmišljaš o vsakodnevnih problemih, ampak se prepustiš utripu…
Namesto, da primerjaš dve popolnoma različni pokrajini ( v vseh pogledih ) se raje potrudi lepše prikazati tisto, ki ti očitno dosti pomeni.
Če si bil prizadet zaradi moje pripombe o denarju in času imaš prav – res me ne briga ( kaj pa če sem čisto po slovensko fouš )
Ni mi pa jasno tisto o pedofiliji. Jaz o tem nisem slišala in še manj pisala. Napisala sem pa besedo seks, ker je v temah z naslovom Kuba, poleg denarja in zabave pogosto omenjen.
res o pedofiliji je pisal Cubaman.
Glede na tvoj opis kube in kako dan poteka ti pa povem da si zelo zadela, čeprav še nisi bila tam.
Jaz ti res ne morem tukaj opisovati kaj je meni zabavno na kubi, lahko da tebi isto to sploh ne bo zabavno. Pojdi in se prepričaj. Lahko bi našteval in našteval, dal bom le nekaj primerov, ki jih v sloveniji ne boš doživela (torej ne bom navajal npr. diskoteke, koncerte…)
-zvečer stopiš na Malecon v Havani in tam množica ljudi poseda po zidu, nekateri igrajo kitare. Vsakokrat ko se ustaviš pri kakšni skupinici ljudi, se bo spontano začela konverzacija. Meni je to zbavno.
-voziš se z avtom in pobereš štoparja. povedal ti bo vse svoje življenje kot da se poznata sto let, in če mu/ji boš potem predlagal da nadaljujete v kakšnem baru ali kje drugje, bo sprejel.
-lažejo se ti kot zverine, in ti se delaš da jim verjameš. meni je to zabavno. crknem od smeha ko spoznam dekle, ona pove da je študentka, jaz ji rečem a, torej jutri se ne moreva videti ker moraš biti na faxu, ona pa potem pravi da je fax zaprt ker zaprašujejo proti komarjem.
-zabavno je ko si na plaži in ti na vsakih trideset metrov špila skupinica s kitarami in bobni, mimoidoči pa kar plešejo na plaži
lej, ko vse to naštevam, se mi zdi tako banalno, res ne znam opisati. Pojdi in se prepričaj.
Oprosti, meni se ne zdi banalno, če nekdo opiše svoje doživljanje nekega kraja, ljudi, časa.
Po tvojem zadnjem opisu je mogoče več razbrati glede dogajanja – in to je lepo. Ne rečem, da niso koristni podatki o cenah in vremenskih temperaturah ter kulinaričnih podvigih lokalnega prebivalstva, vendar to ni tisto, kar naj bi nekoga pritegnilo.( tega je še preveč )
Napiši kako poteka tvoj dan – kako zjutraj polbuden vdihneš zrak in še zaprtih oči po vonju točno veš kje si. Kako imaš nek načrt v glavi in izpuhti ob srečanju znanca ali ap tudi ne, ki pač počne nekaj tretjega…
Gre samo za to, da jaz ne primerjam Kube s Slovenijo, ampak samo z ostalimi državami, kjer sem bila (Afrika, Azija, itd). Ker govorimo o počitnicah in ne o vsakdanjem življenju z vsemi obveznostmi Vsak si pač izbere, kar mu paše. Me pa res zanima, kako sanjsko življenje bi se ti tam vse zdelo, če bi tudi dejansko živel in DELAL tam. Sorry ampak verjetno mladim, zelo lepim Kubankam ni bil ravno življenski cilj delati družbo dve glavi manjšim, sivolasim tipom z dolarji v žepih – torej obstaja nek razlog, da mogoče pa lajf tam ni tako zelo popoln :). Hočem samo to, da malo bolj realno pogledaš na celotno situacijo 🙂 Lp. In še veliko prijetnih dogodkov na Kubi ti želim 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.