Kuba- kon. okt. zac. nov.
Meni se je zdel avtobus ful drag – vsaj Viazulov – drazji kot pri nas. Sva se pa probala peljat z navadnimi linijami, ampak nisva imela srece, ker so nama en dan prej rekli, da karte prodajajo šele na dan odhoda, dve uri prej, ko pa sva prišla dve uri prej, je bilo pa že vse polno… Štopanje skorajda ne pride v poštev, ker je milijon Kubancev, ki štopajo. Najboljša stvar je definitivno rent-a-car, ker so najlepše plaže in narodni parki ful slabo dostopni z javnim prevozom, ali pa javnega prevoza sploh ni. Pa še nekaj – men je bila Kuba ful depresivna. Ni za budget travellerje, še posebej ne za pare. Hrane na ulicah skoraj ni, sirove pizze pa so mi po treh tednih že iz ušeš gledale. Cene v trgovinah so v dolarjih in tudi dražje kot pri nas, pri tem, da ni skoraj nobene izbire. Ljudje so nezadovoljni, in če se smejijo, je to zgolj pretveza.
Najboljši je bil meni izlet s konjički do slapov v Trinidadu. Tam se lahko kopaš in je super. V Havani je v Vedadu en ful dober klub v cetrtem ali petem stuku ene zgradbe ful blizu Plaze de la Revolucion. Če boste stanovali pri Ani Mariji Farinas Reinoso (ful Slovencev pri njej spi), je to čisto blizu in nas je ona sama peljala tja. V klubu ni turistov, je živa kubanska glasba in noro razpoloženje. Na sploh priporočam, da stanujete pri Ani Mariji, ker ima ful rada Slovence in njene sobe so proti drugim v Havani pravi biser, pa še ona ti pove za ful luškanih stvari v Havani, ki jih ne najdeš v vodičih.
Oktobra in novembra te lahko doleti tudi kak tropski naliv – ne pozabi na marelo, čeprav dvomim, da veliko pomaga – si v sekundi moker do kosti.
Srečno!
AjA
osebno sem spal pri Ana Marii Farina, nič posebnega; održala mi je lekcijo o temu kako si zbira stranke in podobno… Vendar kar me je razžalostilo je podatek, ki sta mi dala dva slovenca ki sta se zglasila pri njej: imela je zasedani obe sobi in jih je poslala k neki prijateljici spat na Playas del Este. Tam sta jih olupila za fantastičnih 35 usd na noč, kar je za Playas del Este v oktobru skoraj dvakrat predrago. Jasno da je s tem verjetno pokasirala provizijo za posredovanje turistov.
Groza.
Kar se tiče rent-a-cara in prevoza po kubi svetujem obisk moje spletne strani KUBA ZA ZAČETNIKE, tam smo dali dosti informacij s tem v zvezi. link je http://www.studiomaksima.si/kubaweb/cubaindex.htm
V oktobru in novembru bom tudi jaz na kubi, pa če hočeš se mi oglasi da gremo kaj spit v stari havani.
Pozdrav, alan
Viazulov avtobus se splača samo pri daljših prevoziha a la Trinidad – Ciego da Avila, Santiago – Havana. Sploh mi pa osebno na Kubi niti najmanj ne diši najem ren-a-cara, ali prevoz z uradnimi taksiji, ker potem si npr. ob take zgodbice:
S sopotnicama smo iz Nuevitasa hoteli iti direkt v Siboney (vas, 20 km iz Santiaga proti Guantanamu) in le sin od gospe, pri kateri smo prespali nas je bil pripravljen peljati do Las Tunasa. No, 40 km pred ciljem, nekaj zaropota pod Moskovičem, ki je ječal pod našo težo. Armando se splazi poda avto, nekajkrat mahne s kladivom po podvozju, nakar smo krenili naprej zelo počasi in nekako priropotali v Las Tunas. Človek bi pričakoval, da boš v mestu z 120.000 dušami zlahka našel en taksi na črno. Na koncu je tako izpadlo, da sem na sredi ceste dobesedno ustavil eno staro lado in modela pobaral, če nas zategne do Siboneya. V eni uri smo dobili ta pravega človeka, ki mu ni bilo mar za policijske kontrole, ampak nas je z veseljem strpal v (spet) Moskoviča in zvečer smo se že hladili v Siboneyu, na lokalni plaži, med radovednimi domačini…
Pa še tole s konji: ha, dobra scena. Ko smo mi šli tja, je bil z nami en nemški par. Itak, da ju je naš vodič tako okoli prinesel s ceno, da sta dvakrat več plačala kot mi. Povrh vsega je pa ona prišla na ježo komplet v belo oblečena. Lahko si predstavljate, kako je izgledala ob prihodu nazaj, haha!
Ej, v Havani pa pojdite živeti v staro mesto. Ne tam ob zalivu, kjer je vse obnovljeno, pač pa južno od Kapitola. Po možnosti v bližino ulic Trocadero in Consulado. Če vam bo tam všeč, ste na konju. Vedado je sicer kul, vendar po moje premalo “adrenalinski” ali kako bi se sploh izrazil… :-))
Lep pozdrav,
vedranp
kar se havane tiče ni čisto res da je Vedado mrtvilo. Na Rampi (križišče 23avenije in malecona) je ponoči zelo živahno (nasproti fontane), isto velja za kompletno 23to avenijo, od hotela Habana libre navzol, ter tudi navzgor… tam nekje pri križišču s Avenida Presidente se zbirajo takoimenovani Los Roqueros de Vedado (mladi rockerji)… Skratka, kar zanimiv folk.
Pa še kar se tiče Vedada: ljubitelji transvestitov, lezbiljk in gayev bodo prišli na svoje v kinu nasproti (legendarne) slaščilarne Copelia (če ste gledali film Fresa y chocolate se je boste spomnili, nekatere scene so posnete prav v Copelii).
Sprehod po 23ti aveniji od havana libre navzdol bo vsakomur ki razpolaga z dolarji(homo ali heteroseksualnemu), in ki potrebuje družbo za čez noč, omogočil veliko izbire.
Vendar kar se v havani vse dogaja pozno, nima nobenega smisla iti ven pred 22to uro.
Na mojih štirih kubanskih potovanjih sem prišel do spoznanja da cela kuba skupaj nima niti polovico toliko nočnega življenja kot samo havana. Nekateri prisegajo na Santiago, za moje pojme je santiago prava vas v primerjavi s Havano. Pa brez zamere.
Precej živahno nočno življenje je tudi v Camaguey-ju.
Kar se pa tiče Holguina, Pinar del Ria, Matanzasa, Sancti Spiritusa: tisti ki radi žurate se jih izogibajte daleč naokrog!
Forum je zaprt za komentiranje.