Kuba, aktualne informacije
Zakaj meniš, da z vlakom ni za priporočat potovat…če vzamemo, da Kuba ni destinacija za all inclusiv agencijske popotnike, si pač pripravljen na vse in Kuba je izziv, je priložnost za vse, ki želijo kaj doživeti…tudi kaj nekoliko nestandardnega….Cuba ponuja tega veliko…sam sem potoval z verjetno najstarejšim električnim vlakom na svetu….čista muzealija…ustavi vsaki ovci na progi…pobira potnike kjer štošajo…moj vagon je bil brez vrat…enkratno doživetje…če želim udobje pač grem z TGV iz Pariza v Bruselj in tam nasadim na bombo….
Noben otok v Karibih nima tako dolge in razburljive zgodovine kot Kuba. 🙂
Dolge, biserno bele plaže, kristalno čisto morje, kolonialna mesta, raznolikost pokrajine le kdo ob besedi Kuba ne pomisli še na Fidel Castra, Che Guevaro, Hemingwaya, znamenite cigare – havanke, izvrstne napitke z rumom in salso.
Komaj čakammmm!
Živjo!
Moja izkušnja potovanja po Kubi je bila zelo dobra. Potovala sem sama, tako da me je prišlo malo dražje. Ljudje so načeloma zelo prijazni, odprti, malo me je zmotilo, da se je precej vrtelo okoli denarja. Je pa Kuba za doživeti vsekakor, zelo posebna!
Naokoli sem potovala z avtobusi (Viazul), prenočišča pa sem iskala šele na licu mesta – ponavadi kar na avtobusni postaji, kjer te zasujejo ponudniki prenočišč, nekaj pa sem dobila priporočil od ljudi, pri katerih sem sama prenočevala. Plačevala sem pa po 15-20 na noč, v Havani na začetku 25 na noč.
Jedla sem po večini kar na ulici, malo tudi v poceni restavracijah.
Kuba je precej draga, vstopnina v muzeje je za turiste in Kubance drugačna, prenočišča so zelo draga (res pa je, da vanje vložijo vse, kar imajo, in da so to zares na nivoju, velikokrat veliko boljši standard, kot ga imajo sami zase).
Če bi komu prišlo prav, dajem nekaj cas kot priporočilo, dajem samo tiste, kjer mi je bilo zares všeč, kar pri meni pomeni, da so bili gostitelji zares gostoljubni in prijazni in jim ni šlo le za denar.
BARACOA:
Ileana in Guillermo (100m od centra, oba zelo prijazna in povh je hrana tu zares odlična!; naslov: Flor Crombet #216): +53 21 64 3010, +53 53193913; kbrocardt.gtm@infomed.sld.cu
Gospa Ileana mi je dala kontakte potem še za Trinidad in bila zares prijazna.
TRINIDAD:
Hostal Don Pancho (gospa Kenia Duardo Ramirez, hostel je morda malce bolj oddaljen od centra, kakih 10 minut hoje: naslov: Anastacio Cardenes #353): +53 58191433, hostaldonpancho2016@gmail.com, FB: Hostal Don Pancho
Tu sta bili pa tako Kenia kot njena mama izjemno gostoljubni, hrana tudi odlična.
Hostal Mi Osi – tu naj bi prespala, pa so imeli hotel ravno v gradnji, a par izjemno izjemno prijazen, mi je bilo kar žal, da nisem mogla biti tam; gospod Miguel mi je razložil vse, kaj naj si ogledam v mestu, dal razne napotke, celo malo darilce sta podarila, in preden sem šla iz mesta, sem morala še njima reči adijo in si ogledati njun hostel v delu; zares priporočam, hostel je zraven centra; naslov: Miguel Calzada #133; +53 41994240, +53 58071644; hostalmiosi133@nauta.cu, hostalmiosi133@gmail.com
CIENFUEGOS: gospa Maria je cuker od človeka
Hostal Almary (hostel je zraven centra, naslov: Ave 52 #2325): + 53 43513818, +53 55191108 – zelo priporočam.
SANTA CLARA
Hostal El Teide (gospod Benito je Španec, ki že dolgo živi na Kubi in je udi izjemno prijazen in super oseba!): naslov: Union 278, +53 42299696, +53 54284670, benitoplasencia@nauta.cu paola6@nauta.cu FB: Hostal El Teide
MATANZAS:
Hostal Andares (lastnica je zobozdravnica, zelo prijazna in prijetna za pogovor): Calle 174 #28003, +53 45292394, +53 53658555, yordanispd24@nauta.cu
HAVANA:
Yanin in Nelson (zelo blizu centra, ločen vhod, Havana Vieja), naslov: Aguacate #109, +53 78631207, +53 52922615, marthab@infomed.sld.cu
Če pa imate družino, pa je bil zelo prijazen tudi gospod Alberto, le da sem bila sama in to zame ni prišlo v poštev:
Alberto y Maylin: Habana Vieja, naslov: San Juan de Dios #162, +53 78601358, +53 52686402, albertomaylincuba@nauta.cu
Drugače pa je Kuba fletna izkušnja, morda je tu solo travellerju malo teže oz bolje rečeno malo drugače. Zanimivo je, da se otroci igrajo zunaj, ljudje ogromno časa preživijo na ulici. So odprti in se zelo radi pogovarjajo. Plače so izjemno izjemno nizke, ljudje se sicer ne pritožujejo, povejo, da imajo zastonj šolstvo in zdravstvo in da živijo v paradizu, ker si pomagajo med seboj. V glavnem, Kuba je zares za doživeti!
Priporočam pa, da ko boste menjali denar (menjava možna le na Kubi), da na letališču zamenjate le za taksi, potem pa več v mestu, kjer imajo mnogo boljši tečaj. Ko boste menjali, priporočam, da poleg te valute CUC zamenjate nekaj denarja tudi v CUP, ker se da sadje in nekaj hrane na tržnici dobiti zares poceni s kubanskimi pesoti (CUP). Včasih je res pametno imeti tudi ta denar, je pa res, da odvisno, kako potujete.
Kubanke pa se da kupiti na črnem trgu (takoj zraven Capitolia, ulico stran od uradne prodajalne v Havani po mnogo nižji ceni! Od delavcev, ki delajo v tovarni cigaret.
Lp!
Kubanka in vsi ostali ki poznate Kubo……, živjo,
februarja potujeva z mojim na ta lepi košček sveta in v glavi se poraja ogromno vprašanj. Za odkrivanje in raziskovanje imava na razpolago 16 dni in me zanima, kaj vse lahko stlačiva v ta dobra dva tedna? Ima kdo kak dober načrt poti? Najbolj naju zanimajo ljudje, narava, doživetja, seveda nekaj tudi zgodovina in kak dan zabušavanja na kaki prelepi plaži. V načrtu imava sicer pot do Santiaga, ampak se bojim da je vse precej optimistično, kajti potovati imava namen z javnim prevozom. Kaj mislite? Kako je najbolje organizirati prevoz iz večjih mest kjer ustavlja avtobus do kakih malo oddaljenih, kjer so kake zanimivosti? Primer Holguin, če bi želela do Guantanama kjer so delfini, kako do tja? Ali pa do Cayo coco? Vozijo tudi tja avtobusi ali je treba drug prevoz najt?
Kubanka ali si prepričana da so bile kubanke prave? Vsi namreč opozarjajo da so kupljene na ulici fake….
Kaj priporočate da je nujno videt in doživet?????
Lep dan vsem….
Potujem januarja. Vse skupaj s potjo 21 dni, na Kubi bom 19 dni. Ja, santiago de Cuba je morda preoptimističen.
MONDAY 01.01.2018 VIE – HAV
TUESDAY 02.01.2018 HAVANA 08:00
WEDNESDAY 03.01.2018 HAVANA
THURSDAY 04.01.2018 HAVANA
FRIDAY 05.01.2018 HAVANA – CIENFUEGOS
SATURDAY 06.01.2018 CIENFUEGOS
SUNDAY 07.01.2018 CIENFUEGOS – TRINIDAD
MONDAY 08.01.2018 TRINIDAD
TUESDAY 09.01.2018 TRINIDAD
WEDNESDAY 10.01.2018 TRINIDAD – HOLGUIN
THURSDAY 11.01.2018 HOLGUIN – PLAYA ESMERALDA
FRIDAY 12.01.2018 PLAYA ESMERALDA
SATURDAY 13.01.2018 PLAYA ESMERALDA
SUNDAY 14.01.2018 PLAYA ESMERALDA
MONDAY 15.01.2018 PLAYA ESMERALDA – HOLGUIN – CAMAGUEY
TUESDAY 16.01.2018 CAMAGUEY
WEDNESDAY 17.01.2018 CAMAGUEY – SANTA CLARA
THURSDAY 18.01.2018 SANTA CLARA
FRIDAY 19.01.2018 SANTA CLARA – HAVANA
SATURDAY 20.01.2018 HAVANA – ISTANBUL
SUNDAY 21.01.2018 DUNAJ
Pozdravljeni,
Moja žena je Kubanka in v kolikor vas zanima kaj v zvezi s Kubo, jo lahko kontaktirate na yuliamora1982@gmail.com.
Zdaj že eno leto živi tukaj v Sloveniji, ampak ima redne, skoraj vsakodnevne stike z družino na Kubi, tako da ima precej sveže informacije. Pomaga lahko s kakimi nasveti, ki vas bodo obvarovali pretiranega »lupljenja«, priporoči lahko precej krajev, ki jih je pametno obiskati, saj so zelo lepi, v turističnih vodičih so pa prezrti, in podobno.
Sama pravi, da nima kaj dosti pojma o zgodovini Kube, pa tudi velikih mest ne pozna prav podrobno. Bolj je orientirana na naravo in ko je potovala po Kubi, je večinoma šla na kake trekinge. Tako da pozna nekaj krajev v Vinalesu, ki so povečini prezrti, v provinci Villa Clara je zelo lepa rečica El Niche, ki jo je vredno obiskati, na jugu Kube je majhno, a zelo simpatično mestece Baracoa, ki je tudi ne gre spregledati in še kaj.
Lansko leto je za en slovenski par naredila pravo malo predstavitev. Dobili so se v Ljubljani, na Viču, s seboj je imela moj laptop in gor več sto slik s Kube. Rabili so več kot uro, da so pregledali vse, ampak po tem je imel ta parček precej boljšo sliko, kam se podaja in kaj se splača pogledati. Tudi ona je uživala, ko je predstavljala svojo deželo, zato pravi, da bi to še ponovila. Vse je brezplačno, seveda 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.