kruhovi cmoki
Hej, Marta!
Vpisala sem kruhovi cmoki in v 130 131 post ….so natančni recepti in še češki knedliki in še marsikaj podobnega.
Sicer je ab že povedala. Jaz osebno pa kockice kruha zarumenim malo na rahlo zarumeneli čebuli in panceti, preden zalijem z mlekom. Rada jih potem že kuhane malo povaljam v drobtinicah, dodam košček masla in posujem s parmezanom in za kratek čas v pečico ( gratiniram). Tako se eventualna odvečna vlažnost ( včasih se zgodi) osuši in cmoki so zapeljivo hrustljavi. Otrokom je to zelo všeč.
Dober tek in pozdravček
Takole pravi g. Ivačić…
KRUHOVI CMOKI
1/2 kg starega kruha
4 dcl mleka
5-6 dag masla
2 jajci
sol
2 dkg zarumenjene čebule
žlička sesekljanega peteršilja
12 dag moke
————————————–
Na kocke narezan kruh navlažimo z mlekom, dodamo jajca, zarumenjeno čebulo in peteršilj, solimo, pustimo, da nekaj časa stoji, nato pa dodamo moko in gladko zmešamo. Na pomokani deski oblikujemo cmoke in jih v malo osoljenem kropu skuhamo.
Jaz potem cmoke vedno s penovko preložim v jena skledo in jih še nekaj minut pustim, da se osušijo, da niso od zunaj “pocasti” od vode. Ponavadi to skledo postavim kar nad posodo, kjer so se cmoki prej kuhali, da se le ti ta čas ne ohladijo.
Pozdravček vsem in še en posebej za Babi… vas je bolj malo brati zadnje čase.
Vladka
zdravo babi !! se jo imamo. točno danes ima r.d.! 🙂 3 leta ! za “praznik” do dobila kuhan šimpas z zelenjavo!-popeceno na maslu 🙂 ravno vceraj ji je rekla hci, ko se je malo zmrdovala nad briketi…jutri ti bo babi skuhala nekaj posebnega 🙂 no, tukaj sem pa babi..:) . sicer me pozna po imenu, a vcasih mi za hec hci pravi pasja babi. lp petra
Babi, hvala, otroci so v redu zakorakali v novo šolsko leto, morda celo zadnje v tujini. Naša dokončna odločitev še ni padla, se pa odločamo v tej smeri. Žal sem se sama zaradi smrti v družini vračala nazaj v Slovenijo že en teden po začetku šole. Danes je en tak težek dan spet, pa sem ugotovila, da je ravno mesec dni mimo, odkar se je za vedno poslovila moja mami.
Vam pa želim lepo nedeljo!
Vladka
O, Vladka, sožalje. Saj se ne poznamo zares, pa vseeno človeka stisne.
Si mislim, kako si že želite nazaj, mogoče bo pa res zadnje šolsko leto…
Kruhovi cmoki? Mogoče sem se ravno na osnovi tega posta spomnila nanje in jih danes naredila. Doslej jih je vedno delala tašča in se mi je zdelo tako enostavno… jih jesti 🙂
Imela sem dovolj časa, tako sem popražila čebulo, dodala in popražila slanino, dodala kocke in popražila vse skupaj. Jap. Drugič bom popraženo čebulo in slanino vzela ven iz ponve in šele potem popražila kocke. Danes se mi je čebula spodaj preveč zažgala, sploh se ni hotela prijeti kruha, kar žgala se je ne glede na to, koliko sem mešala. In potem… sem imela preveč časa. Pripravljeno maso sem pustila stati kakšno uro. Kruh se je čisto napil, sploh še nisem dodala nič moke. Potem se mi je naenkrat preveč mudilo. Z mokastimi rokami sem hitro skupaj stisnila nekaj cmokov in v vodo. Prej kot v minuti je vse razpadlo. S penovko ven, hitro še mleka na maso, več moke, dobro skupaj stisniti. Za silo so ostali skupaj, vsaj večina. Okus zelo dober, seveda pri tistih, kjer se ni kruh preveč razmočil in napil vode.
Nauk: v cmoke je obvezno treba dati nekaj moke, moka odločilno veže. Ivačič zgoraj ima kar 12 dag moke, to je kakšnih 6 zvrhanih žlic. No, bom vedela za drugič. Veliko moje kuharije gre po tem sistemu, da moram najprej odkriti, kako ne gre :-))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.