Kruh…
Sedajle sem se šele spravila k računalniku, tako da sem malo pozna ane? Pa vseeno ti bom skušala napisati kako jaz delam kruh že cca 25 let.
Jaz sicer ne pečem belega kruha. Mešam malo ržene moke.
na 1 kg bele moke dam ene 4 velike žlice ržene
V plastični posodi to moko premešam in naredim na sredini jamco za veliko pest. Noter zdrobim 1 kocko kvasa, malo žličko sladkorja in 3 dcl tople vode. Z leseno žlico malo pomešam ta kvas posodo pokrijem. Pustim, da kvas vzhaja ( 10 minut).
Ob rob sklede natrosim 3 male žličke soli.Dolijem še 6 dcl tople vode in z mikserjem naredim testo. Metlico za testo. Testo naredim tako mehko, da se bi mi prijemalo na roke. Pokrijem in pustim, da vzhaja.
Na mizo dam prt ( jaz imam en platnem nadprt 80×80 ali pa kar pač imaš tudi za štrudelj delat) in ga po sredini kar precej pomokam. Testo spravim na ta prt in ga še povrhu pomokam malo. Nato ga malo narahlo pognetem in dam to testo bolj na kraj prta in zopet pomokam sredino in dam testo na sredin . Povrhu pomokam in primem prt za vse štiri konce in dam v taisto skledo ali pa v pletar. Ko imam testo v skledi dam ga pokrijem s temi štirimi vogali tako križem kražem. Nato pa še dodatno pokrijem, da je testu lepo toplo in bo hitro vzhajal.
Tedaj vklopim pečico na 220 stopinj. Pekač dam nizek od pečice že notri in se greje.
Ko se termostat od pečice izklopi, je pri meni tudi testo dovolj vzhajano.
Vzemi pekač ven in ga daj na štedilnik in pečico hitro zapri.
Testo zvrni na sredo pekaća. Zna se zgoditi, da se prime prta. V tem primeru vzemi noz in z nežnostjo spravi iz prta. To dokaj hitro. Potem še z nožem naredim po dve zarezi križe kražem po kruhu.
Nato daj v pečico in pusti na 220 še 10 minut. Nato zmanjšaj na 180 in peci še 45 minut ali 50.
Tako, da se peče skupaj 1 uro. Ko je pečen (5 minut pred 1 uro pečico ugasni) ga pusti še malo noter. Morda še enih 5 minut.
Prt, ki je bil od moke, si ga že sprhala in ga seda pogrni na mizo.
Kruh vzami iz pečice in ga daj na prt. Jaz ga s tisto krtačko, ki je za posodo umivat- nekateri jo uporabljajo-jaz ne, skrtačkam tisto moko s kruha na prt. Kruh seveda drži pokonci, tako gre lažje
Daj kruh na serveto in ta prt zopet sprhaj. Nato vanj zavij kruhek. Pa še dodatno pokrih s kakšnim servetom.
Tako delam jaz. Ni tako hudo, kot je to videt. Samo na drobno sem opisala. Boš videla, da je čisto enostavno.
Jaz obožujem vonj po stanovanju od kruha, sicer pa zelo m alo kruha pojem.
Moram reči, da skoraj redno pečem kruh doma, čim se začne hladno vreme
Obilo užitkov
Ta kruh je najbolši in tudi najbolj enostavno ga je speči. Slike vse povedo.
http://www.kulinarika.net/recepti/9450/kruh/kruh-brez-gnetenja/?offset=0
Forum je zaprt za komentiranje.