kruh
Tiste, ki pečete kruh v kruhomatu, prosim za kak uporaben nasvet. Zadnje dva, tri tedne, mi kruh sploh več ne rata, namreč, vzhaja lepo, potem pa med pečenjem pade dol in ostane luknja, pa tudi struktura ni prava. Glede na to, da kruh pečem redno že od jeseni, mi nič več nič jasno. Zamenjala sem že več vrst moke, vse kvase, rešitve pa ni. Je lahko kriva velika zračna vlaga? Je z mašino lahko kaj narobe?
Ima še katera take težave?
Hvala!
Miranda
Draga Miranda!
Po mojem je napaka v kvasu. Daš ga očitno preveč. Od začetka, ko ga še nisem imela “naštudiranega”, se je enako tudi meni dogajalo. Zdaj ga dam na pol kile moke, tiste (moka za domači kruh), samo eno poravnano žličko (5 ml), ki je priložena. Pa ima vedno lepo kapico, nič ne upade in je lepe strukture. Seveda pa pečem na daljšem programu z zamikom čez noč. Če bi pekla na hitrem, bi morala dati dve žlički in pol. Upam, da sem ti kaj pomagala. Skratka ne obupaj in lep pozdrav!
Pozdravljene,
najprej bom Palmo vprašala, ali 2,5 žličke na kratkem programu ni preveč! Sama imam Severina, navadno pečem 500 dkg moke na nakrajšem programu, 2 uri 20 minut, in dam samo eno zvrhano žličko kvasa. In to za mešanico pol moke tipa 850 in pol polnozrnate. Malo več kvasa dam le, če namesto polnozrnate uporabim rženo ali ajdovo moko. Skoraj vedno se lepo speče.
Res pa je, da včasih tudi upade in takrat tudi meni ni nič jasno, ker delam vse tako kot drugič. Razmišljala sem že, da je ob “špicah” morda električni tok šibkejši in traja dlje časa, da doseže najvišjo temperaturo, in zato upade. Najbrž bi mi kak strokovnjak za te aparate povedal, da to sploh ni mogoče, ampak drugače si res ne znam razlagati. Vem, da je veliko odvisno od moke, ampak če uporabiš v dveh dneh moko iz istega škrniclja, kvas iz iste vrečke, olje iz iste steklenice….
LP, Astra
Lep pozdrav astra!
Ja, moram povedati, da 2,5 žličke kvasa pri moji mešanici kruha (pol kile moke), ni preveč, ker imam Kenwoodov aparat in pri tem aparatu traja hitri program le 59 minut. Seveda pa moram peko podaljšati še za približno 20 minut, da se res lepo zapeče. Verjamem, da bi bilo pri tvojem programu, ki praviš da je najkrajši, ta moja količina kvasa verjetno preveč in bi kruh na koncu upadel. Ker je moj program res kratek, zato potrebuje takšno količino kvasa, ker se mora vse zgoditi na hitro, seveda tudi vzhajanje.
Glede elektrike pa ne bi mogla modrovati, ker če mi gre kaj narobe dam vedno krivdo na kaj drugega, na elektriko ne pomislim.
Uspešno peko želim!
Astra!
Moj Severin ima najkrajsi program 58 minut. Ti verjetno peces na navadnem programu z izbiro “porjavitve”. Jaz dam ponavadi kar na ta program za 58 minut, potem morda dam se na program kateri je samo za peko, vendar nikoli za vec kot deset minut.
Si kdaj probala na tvojem Severinu tako peci? Ampak dam vseeno manj kvasa kot pravijo punce, vedno ga dam samo zlicko in pol.
Jaz pa imam Kenwooda in sem ga morala po dobrem mesecu uporabe že odnesti na servis, ker je “crknil”. Zdaj sicer dela, ampak kruh mi sploh več ne rata. Sploh ne na hitrem programu (je nizek in zbit, prej pa je bil lep, s kapico). Mislim, da je to zato, ker sedaj aparat prve tri minute tako močno greje, da se posode sploh ne moreš dotakniti.
Na dolgem programu(normal- 2 uri 50 min) pa preveč vzhaja in potem ima na sredini luknjo (dam samo 10g svežega kvasa). Še najbolj mi rata na programu za polnozrnati kruh (6).
Tako sem razočarana, da ga bom kar spet odnesla na servis.
Jap, ima, grem pogledat številko programa, počakaj :-))
Evo me nazaj :-))
Ima program 5. Kurz 750g in program 6. Kurz 1000 g. Oba sta dolga 58 minut. Morda pri drugem malo dlje mesi, kaj pa vem :-). No, jaz delam večinoma po tem programu, vedno je se ok, kvečjemu ga dam samo še malo dopeči na program Backen, maksimalno za deset minut.
Moj Severin ima najkrajši program 2 uri 20 minut (gnetenje, vzhajanje, gnetenje, ponovno vzhajanje, odvzem zraka, pečenje). Naslednji program, osnovni, traja 3 ure, najdaljši, za pecivo pa skoraj štiri ure. Seveda je za toliko krajši čas potrebno toliko več kvasa, to je jasno. Samo še na misel mi ni prišlo, da obstaja tako kratek program. Naš aparat smo kupili ob neki akciji in seveda velja “malo denarja, malo muzike”. Ampak vseeno nam odlično služi. Zdaj ga imamo eno leto, vmes je tudi “zaribal”, še v garancijskem roku, tako da so enostavno zamenjali cel količek. Sem pa poskusila že vse mogoče. Na primer, za to, da ostane dlje svež, sem vmes naribala surov krompir. Ampak kruh gre tako hitro, da se nima časa posušiti, in sem to (večinoma) opustila. Namesto sladkorja uporabim melaso, ker je to menda poleg medu edino sladilo, ki nima samo energijske vrednosti, ampak še kar precej mineralov. Dodam še curek olivnega olja, včasih tudi bučnega, pa potem še bučnice…. Variant je nešteto. Vsakdanja pa je pol/pol polnozrnate in polbele, včasih tudi črne (tip 1000)in večinoma mi prav lepo uspe.
LP, Astra
Hej Astra, tudi moj severinček je iz akcije :-)). Res ne piše na programu 5 in 6 da je kratek? Moj ima dvanajst programov. V bistvu drugačnega modela kot je moj sploh še nisem zasledila.
Ma važno da je kruh dober :-)). Je pa res da moram imeti jaz kruh prej na mizi, saj ga ponavadi pečem takrat, ko bi ga že jedla :-)). Če imaš red in kruha ne pečeš takrat, ko bi ga že jedel je vse ok, važno da vam dobro služi.
Forum je zaprt za komentiranje.