kruh
Saj vem, da je bilo o kruhu napisanega že res ogromno, a preden se prebijem skozi vse zadetke, ki mi jih vrže ven iskalnik in najdem tisto, čisto osnovno kar me zanima, raje takole vprašam.
Torej, sem totalni začetnik pri peki kruha in prosim za čisto osnovni recept, za klasično peko v pečici (ne v avomatu). Zelo zaželjeno je, da mi še napišete konkretne količine (koliko moke, kakšne, koliko kvasa, vode, … čas pečenja, na koliko stopinj). Me mika, da bi v teh prihajajočih prazničnih dneh tudi pri nas doma dišalo po sveže pečenem kruhu.
hvala in lp
n.
RECEPT ZA PRVO ŠTRUČKO:
Za čisti začetek, je naprimerneje speči čisto navaden bel kruh, recimo tričetrtkilski hlebček, ker bela moka najraje vzhaja – da se navadiš, enako testo pa lahko uporabiš tudi za pizzo, žemlje, sirove štručke..
SESTAVINE:
1/2 kg bele moke
1/2 kocke kvasa (zavitka, ki ga kupiš)
1/4 l vode (rahlo mlačne)
1 velika žlica olja (lahko tudi brez)
2 rezani čajni žlički soli
1 rezana žlička skadkorja
KVAS vhajaš najprej posebej – v mali posodici ali kovinski šalčki zmešaš pol kocke kvasa s sladkorjem in malo mlačne vode ter dodaš toliko moke, da je gosto kot za palačinke (če je preredko, ne vzhaja). To postaviš na toplo (radiator ali na minimum ogreta in takoj izključena električna plošča – če je na prevročem, t.j. nad 50°C, gljivice v kvasu “umrejo”…)
MOKO zmešaš z vzhajanim kvasom in 1/4 l vode ter soljo v testo, lahko kar s kakšno kuhalnico. To lahko narediš v plastični posodi (so take prav za vzhajanje ali vzami kakšno podobno tupervarki, le da se po možnosti ne zapira tako močno vakuumsko kot tupervarka). Ni treba, da je testo gladko in krasno zgneteno, ker se dodela kasneje.
VZHAJANJE TESTA – Posodo zapreš s pokrovom, iztisneš ven zrak (pokrov se vboči) in jo postaviš v drugo, večjo posodo s toplo vodo. Ko testo vzhaja, se dela plin in pokrov se napihne in čez čas “poči” – oz. se odpre. Sedaj s kuhalnico ponovno premešaš testo ( ni treba preveč natančno- da se le malo pregnete) in ponovi vajo-zapreš, daš v mlačno vodo.
Za pico je čisto dovolj, če “poči” enkrat, za kruh pa naj vsaj dvakrat.
Pečico ogreješ na 250°C (že prej) in daš na dno nizko posodico z vodo, da dela malo sopare. Pripraviš si še pladenj za v pečico (raven večji pekač) – nanj daš peki papir in ga malo pomokaš.
PEKA – Ko je testo vzhajano, ga enostavno postrgaš – prevrneš na pekač, paziš, da obdrži obliko hlebčka, če ne – ga z roko malo popraviš (ne preveč, ker je že dokončno vzhajan … če ga pregneteš, ga moraš dati ponovno vzhajat, preden ga daš v pečico). Na vrhu narediš zarezo z nožem (ali luknjo s kuhalnico), da ne poka, da plini izhajajo.
Pečeš ga prvih 5-10 minut na srednji višini na 250, da se naredi skorjica, nato ga daš na nižjo in zmanjšaš na 200 – 220°C. (še kake 30 minut- ne vem točno, ker nikoli ne gledam na uro, vedno buljim v kruh in komaj čakam, da bo pečen……)
Kdaj je pečen, lahko vidiš; prepričaš pa se z leseno palčko (taka za ražnjiče) ali navadno štrikarico (če je še kaka pri hiši) – vbodeš v kruh in ko potegneš ven suho, je kruh pečen. Ko potrkaš po spodnji strani, zabobni…
Če te bo zagrabila peka, piši in ti sporočim še kak drug recept- za polnozrnati kruh, pirin, s celimi zrni, z začimbami itd…. Take je malo težje speči (pa tudi ne pretežko!) ker težje vzhajajo, če ni zraven bele ali vsaj črne moke. So pa zato toliko boljši in boloj zdravi!
Pa kako se da kruh v ribn’ško štručnico, da dobi lepo obliko in povrhu vzorček iz moke (kot mladi divji prašički- črtasto)…
Jaz sem ravno zadnjic naredila moje prve sirove strucke tako, da sem na vzhajane strucke posula nekaj naribanega sira tik preden sem jih dala pect. Je izpadlo kar ok, samo sir se je precej zapekel, kar meni ni ravno vsec (nastala je taka hrustljava sirova skorjica) tako da naslednjic bom raje dala sir na strucke enkrat sredi pecenja.
Hej,Venus!
Za zeliscni kruh ne imej strahu. Jaz zelisca drobno nasekljam in jih vcasih kar med mesenjem vlozim,veckrat pa testo razvaljam kot za potico in premazem z v stepanem jajcku zamesana zelisca ali v smetani ali v zmehcanem maslu,olju…kot kdaj.Potem zavijem in dam v okrogel model ali pa v ozek stirioglat.Cebulo rahlo zdusim in enako naprej.
Olive tudi vmesim.Posebno nam je vsec cesnov.Cesen stisnem s tisto napravico in zmesam z olivnim oljem.Ta cesnov pa dam v sirsi okrogel model,da pride kot pogaca. Takega z vmeseno sunko in sirom nisem delala. Lep pozdrav Babi
Pozdravljena,
nisem ne vem kakšen ekspert, ampak mogoče ti bo pa tale recept prav prišel. sama spečem čisto enostavno kruh. V posodo dam kilo moke, po kateri razdrobim kocko kvasa in pa dober ščep soli.V 1/2 L lonec si nalijem mlačno vodo in začnem počasi mesti. vodo ni treba vso porabit, po občutku, pa tudi olje ni obvezen. To pustim vzhajati eno uro in potem ga dam pečt.
Lp in pa dobro peko
Urša, si pekla štručke prav po zgornjem receptu? Malo me mika, da jutri poskusim tudi jaz.
In še nekaj me zanima… ti dobiš sveži kvas v trgovini? Jaz imam namreč le suhega v kroglicah, vendar pa ne vem, koliko naj ga vzamem… saj sem že pekla potico z njim, sem dala kar “malo na oko”, a mi tudi vonj tega kvasa ni prav všeč. Tudi zato sem z dopusta v Slo. prinesla nekaj vrečk suhega kvasa in mislim, da bom jutri uporabila kar tega.
Pozdravček z juga na daljni sever 🙂
Vladka
Ej, Misa, hvala, hvala, hvala… to sem rabila, količino na žličke. Na pločevinki s tem kvasom mi piše le… 500 g do 1 kg kvasa na 100 kg moke… kako naj jaz zdaj to odmerim 🙂
Sicer me pa kvas ne moti, le ta ima res bolj izrazit vonj. Tokrat sem uporabila suhi kvas, ki sem ga prinesla iz Slo. in testo že vzhaja.
Lep dan vsem!
Vladka
Zivjo, Vladka!
Ne, nisem pekla po zgornjem receptu, ampak sem kruh naredila kar po mojem obicajnem postopku (zdaj ne vem na pamet kolicin, ampak gre za cisto obicajen beli kruh, kjer so notri bela moka, voda, sol, kvas, malo ol. olja). Ampak saj najbrz nima veze, po katerem receptu peces, sir lahko tako ali tako kamorkoli potreses. 🙂
Glede kvasa ti pa zal ne morem pomagat, ker se nikoli nisem uporabljala suhega. Tu se dobi celo 2 vrsti svezega kvasa, en za sladko testo in en za slano testo. Mogoce ti bo katera druga znala kaj svetovat glede suhega kvasa?
Cao, Ursa.
Ursa, hvala za odgovor. Morda pa jaz jutri še enkrat malo bolj pogledam v trgovini za sveži kvas, morda pa ga jaz tudi najdem…
Kruh sem spekla, zmanjkalo ga je tudi že, čeprav se mi zdi, da bi lahko bil malo bolj rahel. Jutri poskusim z malenkost več vode, po Jamie Oliver-ju 🙂
Ampak očitno je bil okus pravi, saj imamo tu res izredno rahel kruh iz trgovine, se ne more primerjati z nobenim v Slo. žal, a moj je bil kljub temu pohvaljen 🙂
Pozdravček vsem!
Vladka
Sveži kvas imajo v vseh trgovinah, v Intersparu na Viču recimo pri tleh v hladilniku kjer je sveže testo, riban parmezan… pri namazih..
Pakiran je kot kocka v srebrnem ovojnem papirju (42g) Fala, ali pa Žitov- po 2 rezini / 2 zavitka a 25g (zavito v zlatorjavem papirju).
Jaz dam za kg moke celo taveliko kocko (42g- tako tudi piše v več receptih). za pol kile pa po tega.
Suh kvas je mišljen – ena vrečka za pol kile moke, za kilo pa dva (Digo itd.. dobiš ga tam, kjer so tudi pecilni praški in vanilij sladkor in podobne reči)
Za sirove štručke je dobro pred pečenjem v vzhajane štručke narediti vzdolžni rez (kot bi hotel narediti žemljo) z ostrim nožem in potem sir malo zatlačiti noter (nariban na ribežen na tavelike luknje- pridejo “trakovi”) ter peči na najnižji višini na ne več kot 200- potem se ne prismodi.
Kruh s čebulo ne bi smel biti problem. le dobro mora biti odcejena, da ni premokra ali premastna- bodisi če jo prepražiš sama (daš jo na serviet in tako odcediš olje) – bodisi da daš kupljeno ocvrto – jo moraš pa malo “nafajhtat” in prav tako paziti, da ni premokra (kruh se sesede).
Štrućke s sunko in sirom narediš tako, da vzameš kos testa, ga malo razvaljaš in noter zaviješ oboje…
Ojla, sem v soboto ponovno spekla kruh. Zadnjič mi je mikser zaribal, pa sem opazila, da ima Merkur v akciji super Boshev mikser 550W (19.900sit), ki je tudi nadgradljiv… Sem ga že skoraj kupila, pa dobim reklamo od Neckermann-a – mikser za 990sit. Saj vem, neka noname zadeva s škripajočo plastiko. Ampak sem rekla, kaj pa je 990sit, mogoče mi bo pa delal vsaj do plače, če bo pa že na pogled zanič, ga pa pošljem nazaj. In sem ga sprobala. Presegel je vsa pričakovanja. Posoda se celo vrti!!! Testo mi je še bolj vzhajalo, kruhek je bil res super. Tokrat pa ni držalo: za malo denarja, malo muzike. LP Daša
moja izkušnja s peko kruha – prvič je bil trd kot kamen, zato sem se odpravla v Interšpar in ker imajo ponavadi kakšni vanili sladkorji tudi recepte zadaj, sem to tud naredila z mokami – in res je – kar nekaj recetov se je našlo, kako pripravit kruh.
Potregbujemo: 50 dag moke (jaz sm probala 45 dag bele in 5 dag koruzne – bil je tak okus kot da bi jedla bel jelenov hlebec )3 zravnane čajne žličke soli, 1 zravnano žličko sladkorja, 2,5 dag zdrobljenega svežega kvasa, 1 jedilno žlico kisle smetane, 1/4 l mleka, 1 dcl vode (če je mleko iz hladilnika, mora bit voda vroča, da se tekočina za kvasec temperira).
Sestavine razen kisle smetane stresemo v skledo, nadrobimo kvas in ga polijemo z mešanico vode in mleka. Nato Tekočino prekrijemo z moko (ki je ostala od roba vode navzgor). Počakamo cca 10-15 min. Nato v tekočino dodamo kislo smetano ter z mikserjem zamesimo testo. Damo ga vzhajat na toplo (beri ne prevroč radiator) za cca 20 min. Nato testo predenemo v pekač (obložen s peki papirjem ali namaščen in pomokan) in damo vzhajat še za 30 min. Minutko pred koncem segrejemo do vrelišča malo vode, ki jo bomo dali v skodelici v pečico (za skorjico). Odpremo pečico, naložimo kruh in vodo ter zapremo. Pečemo najprej pri 200 stopinjah C 15 minut in nato zmanjšamo in pečemo še na 180 stopinj 25 min. Kurh je pečen, ko votlo zadoni. Da je skorjica bolj voljna in kruh bolj mehek, ga jaz po pečenju za 10 min zavijem v mokro cunjo nato pa ga zavijem v suho, da se do konca ohladi – obvezno ga daj na rešetko, da para izpareva.
Pozdravček
Mateja
Forum je zaprt za komentiranje.