Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kruh peči doma -ceneje?

kruh peči doma -ceneje?

Berem, da nekateri pečete kruh doma … pa RES pridete ceneje skozi?

Uporabljate avtomat za peko kruha ali pečico?

Res. Tudi če kupim najdražjo varianto (mešanico iz Hoferja). Sem že pred kakšnima dvema mesecema dala na forum svoj izračun, ne ljubi se mi ga zdajle iskat, je pa velik prihranek. Uporabljam kruhomat.

Če seštejmo sestavine in elektriko, je najbrž res ceneje peči doma. Vendar pa se pri nas ta računica ne izide, ker doma pečenega kruha pojemo občutno več kot kupljenega. Pečem ga zato samo ob koncu tedna – za priboljšek ;)))

Moj kruhomat ima moč 450 W. Predvidevam, da ni edini s tako močjo, zato se mi zdi 2 kilovata kar hudo veliko. Priprava kruha res da traja v grobem od dve do tri ure, pečenje pa (vsaj pri mojem) največ eno uro. Med pripravo so dolga obdobja mirovanja, ko aparat ne dela skoraj nič.

No, če predpostavim, da aparat za en kruh porabi toliko, kot če bi delal uro in pol na maksimalni moči, kar je zagotovo navzgor zaokrožena ocena, potem pridem do zneska 0,45 x 1,5 x 0,08938 x 1,2 = 0,0723978 EUR, ali po domače 7,2 centov.

Pri tem je 0,08938 cena kilovatne ure po dražji tarifi Elektro Ljubljana, z 1,2 pa sem pomnožila, da sem upoštevala še 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} DDV. Če pečeš v času poceni elektrike, potem vstaviš ceno 0,05558 in dobiš znesek cca 4,5 centov.

Za eno peko 750 g kruha porabim polovico vrečke Hoferjeve mešanice, kar pride še (približno, ker ne vem točne cene) 45 centov. Pa 320 ml vode (ta strošek zanemarim). Torej me stanejo surovine za tričetrt kile dobrega kmečkega kruha iz polnozrnate moke približno 53 centov (navzgor zaokroženo).

Seveda da se splača! To, da ga potem več pojeste, je samo izgovor, da se vam ni treba s tem ukvarjat! :))

Ko je kruh pečen in ohlajen, ga lahko narežeš na kose, daš v vrečko in v zamrzovalnik. Ven lahko jemlješ po kos in odtališ za sproti., pa vam ne bo treba kar cele peke naenkrat pojest :))

Pečemo doma vsak dan eno malo štričko iz 1/2 kile moke. Ne pojemo ga nič več in nič manj kot če ga gremo kupit v trgovino. Kruhomat se nam je izplačal v dobrem mesecu in pol. Poleg tega, da je tak kruh resnično cenejši ( cca 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ) pa je občutenten prihranek nekje drugje:

1. Ne hodimo v trgovino vsak dan ampak le 1 X na 14 dni ( vsak dan prihranimo 1/2 ure časa.

2. Ker ne gremo v trgovino vsak dan tudi ne kupujemo “malenkosti za sproti” in s tem prihranimo cca 50 – 100 € mesečno

3. Ker pečemo kruh sproti in imamo na kruhomato timer, kdaj naj bo kruh pečen je resnično vedno svež in ga pečemo takrat ko predvidevamo, da ga bo zmanjkalo. Zato kruha ne mečemo več stran.

no ja, moji izračuni so sicer malo višji… že samo suhi kvas Di-go stane več, ampak ok..

jaz pečem kruh čez vikend zato, da imamo svež domač kruh in da diši po hiši. Poleti ga ne pečem, pozimi pa meni to ful diši 🙂

pečem pa iz različnih mok, ki pa niso poceni, pod en evro itak ni boljše moke.
v naši pekarni je hleb navadnega kruha 1evro in mislim, da mene stane domači kruh več ali pa tu nekje…
se pa strinjam, je pa s stališča, da ne rabiš it vsak dan po kruh (in pol privlečeš domov celo vrečko hrane) to bolj ugodno.
lp

Jaz redno pečem doma kruh. Sploh ga ne kupujem več. Kruh dam v skrinjo in ga po potrebi dam v mikrovalovno pečico odtajat.
Se pa pozna cenovno, saj manj zapravim.

Mi ga pečemo doma, v aparatu za kruh. Mislim, da se res splača. Pečemo ga pa ponoči ko je elektrika cenejša.

Jaz tudi gledam da:
– pralni stroj
– pomivalni stroj

vklopim ko je “ta poceni tok”.

ja res se prišpara, če drugje ne pa pri tem ko ne greš vsak dan v trgovino in zapravljaš za brezveze.

Jaz pa pečem kruh doma predvsem iz razloga, da vem, kaj jemo. Sestavine: moka (pirina, koruzna, polnozrnata, pšenična – vse iz preverjenega vira), voda, mleko, kvas, različna semena ( bučnice, sončnice, mak, sezam), včasih še nariban korenček; torej kruh brez E-jev, regulatorjev kislosti in podobne kemije. In priznam, da me po domačem kruhu ne napenja in ne peče zgaga, se ne redim in ne pogrešam nobenega kupljenega kruha več.

Pečem v kruhomatu Clatronic z 2 gnetilkama-že 2 leti brez težav.

Lp ,
Info

Info lahko rpsim za kak recept, jaz pečem vedno ena in istega. včasih že žemlje, pol pa s ekonča. mislim saj osnovne recepte poznam, smao to z dodatki. koliko dodaš npr. naribanega korenčka.

Moj osnovni recept (za kruhomat) je 500 g moke, 350 ml tekočine, 2 žlički soli, žlička sladkorja, malce oljčnega olja in pol kocke kvasa.

Potem pa so variacije na temo:
različne vrste mok – pšenična, pirina, polnozrnata, polbela, ržena, ajdova, koruzna, ovseni kosmiči …
različne tekočine – voda, jogurt, mleko, sadni sok, tudi če dodajaš jajce, ga šteješ med tekočine …
različne maščobe – oljčno olje, bučno olje, kokosova maščoba, maslo …
različni dodatki – semena in oreščki (bučne in sončnične pečke, zdrobljen lan, sezam, orehi, mandlji, lešniki …), različne začimbe, sesekljani posušeni paradižniki, olive, naribano korenje, bučke, jabolka (tega jaz dodam tako za eno skodelico, se pravi 250 ml, včasih tudi več)

Potem se pa malo in igraš in preiskušaš nove kombinacije. Če dodajaš ‘mokre’ dodatke, daš malce manj vode. V teh primerih tudi vedno spremljam, kaj se dogaja v kruhomatu in po potrebi dodam še vodo ali pa moko.

Pečemo doma, v kruhomatu ali pečici.

Moko kupujem v mlinu, za 5 kg dam cca 2,65 EUR, odvisno od vrste moke ( v Mercatorju je 5 kg navadne bel 4,80 ).

Peka v kruhomatu: na pol kg moke max 300 ml, temnejša ko je moka, manj tekočine.

Ko sem začela peči v kruhomatu in sem delala po receptu iz priložene knjižice, torej 350 ml vode na pol kg moke, je bil kruh preveč moker in sesedel se je.

HVALA

Hvala, gospe za res izčrpne odgovore!

Vprašala sem pa zato, ker vem koliko stane v merkatoriju moka (tista, ki
bi jo jaz kupovala), pa se mi ni izšlo v računici …

Zdaj bom pa še malo premlevala, predvsem kje dobiti veliko poceni dobre moke … potem pa bom začela peči kruh tudi sama …

hvala, še enkrat!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close