Kruh malo drugače (za Majuško)
Evo, pišem kar v novo temo, mogoče bo še komu všeč recept.
Naslednje sestavine zgneteš v testo (kot ponavadi):
1 kg bele moke
2 dag kvasa
1/2 l mleka
1 jajce
sol
malo sladkorja
Pusti da 1x vzhaja.
Testo razvaljaj v pravokotnik, namaži z 1 kislo smetano (prej jo malo segrej in razžvrkljaj, da je bolj “gladka”). Zavi v rulado, nato reži rezine (cca 2 cm debele, pa ni treba merit, to je od oka ;-)) ). V ponvici segrej olje (malo) in vanj iz obeh strani pomoči kolesca (mogoče bi šlo tudi če bi ga pomazala s čopičem, bistveno je, da je vmes mastno, da se potem koščki zelo lahko ločijo). Kolesca pokonci (ravno kontra kot pitulice npr) zlagaj v pekač, okrogel tortni model bo najboljši. najprej okrog, vmes pusti malo prostora, v sredino nato zrineš krajčka (na koncu zgleda kot rožica). Ko imaš vse zloženo pusti da še 1x vzhaja. Vmes segrej pečico na 200 stopinj celuija, peci deset minut, nato zmanjšaj na 180 stopinj in peci še cca 40 minut.
Kot rečeno – zaradi olja je kar kalorično, ampak to smo ponavadi pri nas delali za kakšna praznovanja.
Upam da sem vsaj približno razumljivo napisala….
LP
Sonce, ampak če kolesca zlagaš v pekač pokonci, ali potem smetane ne kaplja ven? Zanima pa me še to, ali si probala speči tudi v kakšnem drugem pekaču, ne le v pekaču za torte??
Razmišljam, da bi poskusila v velikem pekaču od pečice, če rožica ne bi izgubila obliko pri vzhajanju? Hvala in lep pozdrav, oli
Oli, smetana ne kaplja ven, boš videla da je te smetane v bistvu zelo malo za takšno količino testa – tamala smetana (je to nekaj manj kot 200 g verjetno).
Nikoli nisemo z mamo pekle drugače kot v okroglem pekaču, ker ravno v tem dobi obliko rožice – v sredini dva, trije koščki predstavlajo središče rožice, okoli pa cvetni lističi. Tisti od pečice bo definitivno prevelik. Ta zadeva pride v bistvu kar visoka. Nekaj jo mora spodaj “skup tiščat”, sicer se posamezne rezine po moje ne bi dosti skupaj prijele in bi vse skupaj letelo narazen, pa še v širino bi šlo namesto v višino.
Hej, Sonce! To se hudo dobro bere:)
Ker si napisala, da zlagas kontra kot pitulice, to pomeni: kot odrezes, tako polozis, ne pa rez zgoraj spodaj. Narastejo potem kot neki buhtelcki.
Mislim, da olja ni prav veliko, saj samo namastimo kot buhteljne; v testu ga pa itak ni. Malo sladkorja? Je to sladek mlecni kruh ? Bi se dalo tudi brez sladkorja in bi bil potem slan kruh? Hvala za odgovore in lep pozdrav B
Hej Babi – sladkorja samo toliko, da postaviš kvasec (vsaj mi ga tako delamo) torej bi rekla ščepec sladkorja, se ga potem nič ne čuti, jasno.
Polagaš tako kot odrežeš – pokončno. V bistvu res nastane kot buhtelčki, malo ožji sicer, ker jih bolj na tanko režeš, pa višji kot buhteljčki, ker vzhajajo bolj v višino kot v širino. Je to težko opisat, za naredit pa je tako enostavno da bolj ne bi moglo biti ;-)).
LP iz preveč hladnega NM (pa obljubljajo “resne” ohladitve za jutri, mene pa že zdaj zebe ;-)) ). Tudi sončna nismo videli že nekaj časa….
Verjetno se vam na obali godi kaj bolje ;-))
Hej! Saj se mi je zdelo, da gre samo v kvasec. Ziher je pa ziher!
Na smetano bom dodala se kaksno narezano oljko in z oljcnim oljem bo verjetno imenitno. Ker je bolj natlaceno, raste v visino…
Ostalo vse razumela; bom porocala za vikend.
Pri nas je se lepo vreme, sicer ne tako soncno kot zadnje dni. Lp
Res se krasno bere in sigurno bom ta vikend naredila.
pa še en moj namig. V reviji Dober tek sem našla en krasen recept za pogačice.
Testo je kot za pico, vendar ga ne obložimo na isti način.
Testo po vzhajanju raztegnemo na pekač iz pečice, lahko uid na ogkrogli pekač. Jaz ga narežem na večje kvadrate in vsakega malo drugače obložim – z olivo ali dve rezini paradižnika, kolut čebule, bazilika, rožmarin, slani fileji sardel, žajbelj, tudi sir….Bom doma prepisala recept in vam ga posredovala. Če zmanjka kruha ali se ti napovejo gosti, pa ne veš kaj bi postregel, je to imenitna ideja, pa še hitro je pripravljeno.
Torej se beremo zvečer.
lep dan!
Babi, ni treba v pekač preveč tlačiti, saj boš videla – nama je vedno ostalo med koščki (v bistvu jih potem še malo preložiš ko so že vsi v pekaču) še malo prostora (pred drugim vzhajanjem)….
Ja, tvoj bo še boljši, že vidim – še olive boš notri dala, super – jaz bi jih tudi ampak ji (še) ne jem (ko bom velika bom jedla olive in paradajz ;-)) ).
joj, kakšne lušte sem si naredila s tem kruhom, to ni res ;-)).
To ti pa zavidam (da si jutranji tip) – jaz bi včasih zjutraj najraje skrila glavo v pesek, v smislu “nič videl nič slišal nič rekel”. Pa tudi “večerni” tip človeka nisem – zvečer mi že ob osmih vse dol pade (najbrž nisem iz tega sveta, hahaha). Včasih se čudim sama sebi kako mi je sploh uspelo poleg službe doštudirati – če bi bilo po moje bi itak pol življenja prespala ;-)).
Bi pa jedla svež domač kruh, če bi mi ga kdo spekel z veseljem že zjutraj ;-)).
Hitro okrevanje ti želim, jaz sem prvo letošnjo “rundo” preklada že “oddelala”.
LP
Damjana
Samo kratko poročilo:ker nas je včeraj popoldan zeblo,sem se odločila,da preizkusim tale recept:naredila sem iz polovice mase in je bilo ravno dovolj za okrogli tortni model.Moram rečt,da smo se zagreli in napokali do onemoglosti…super je,primerno tudi za kakšne obiske,da ni zmeraj standardni narezek.Mogoče bom drugič dodala tudi malo šunke…
Hej, Sonce!
Danes nam prijetno ogrevas obalo:) Bundo bom pa vzela.
Porocilo o kruhu: Priiimaaa!!!
Vceraj sem ga naredila. Cez pol testa sem nadevala malo oljk, cez pol pa baziliko in pinjole. Rekla sem si, ce ce v pestu to pase, bo tudi v kruhu.
Necak, ki je poleg vnuka glavni ocenjevalec, je bil navdusen. Je se ledih in fraj- 34 let star. Povprasal je, ce imas pravo kuharsko zilico:)))
Bilo je dobro, vec kot dobro. Imam v glavi se razne kombinacije; recimo orehi… Razmisljam tudi, da bi v smetano vmesala malo olivnega olja. Verjetno bo tudi OK.
Saj sem zeliscni in se kak kruh ze veckrat spakla, toda v taki obliki nikoli.
Prava pasa tudi za oci.
Hvala za idejo. Lep pozdrav Babi
Babi sem spregledala tale post, prav nasmejala si me, da veš. Me zelo veseli, da je bil kruh dobro sprejet, saj sem vedela da ste punce prave eksperimentatorke in recept ne bo ostal v originalni izvedbi ;-)). Krasno.
Nečaku pa povej da kakšne posebne kuharske žilice nimam – ne bo nič zamudil ;-)). Verjamem da je izbirčen ko je navajen na tvojo kuhinjo, hehehehe. Jaz tudi rada dobro jem, še najraje če to pripravi kdo drug, zame ni sigurno da bo vedno ratalo ;-)). Včeraj sem npr. delala tri sorte marmelade od tega se niti ena ni spodobno strdila, tako da so vse bolj podobne sladkim prelivom kot pa marmeladam oz. džemom…. Torej o kuharski žilici ni govora ;-)). Mi pa nikakor noče zmanjkati entuzijazma ;-)).
Hej, Sonce!
Ne vem, kaj je z mano: moram prav paziti, da se mi marmelada prevec ne zgosti in to prav iz vsakega sadja. Ne uporabljam pa nobenih zelinov ali cesa podobnega, samo limonin sok vcasih dodam. Mogoce je stos v tem, da je sladkorja res samo za vzorec in potem je tako dobro – samo sadje. Krasno za v jogurt tudi. Ti kar vztrajaj!! Lep pozdrav Babi:)))
Ojej. Težko ;-)). Bom poskusila, ti pa probaj zraven vizualizirat.
torej zviješ kot rulado, narežeš na koščke. potem ko si pomazala v olje jih sproti, enega za drugim, zlagaš v pekač (okrogel). Koščke polagaš pokonci, kot bi hotela nazaj zložiti v rulado, samo da med njimi puščaš malo prostora. Zlagaš jih tako, da so v sredini bolj skupaj, predstavljaj si marjetico, kako potekajo cvetni lističi, no tako bi moralo zgledati na koncu, s tem, da boš v sredino “marjetice” dala dva koščka, ki ti ostanega “konca” rulade, lahko pa še kakšnega več, če ti bo kakšen ostal….
joj, se bojim da sem še bolj zakomplicirala, mogoče bo katera druga znala bolj opisat….
Res ne vem kako bi ti še lahko povedala. Saj bere se strašno zakoplicirano, ampak ko boš začela delati boš videla da je čisto enostavno….
Hej, Sonce!
Mene je tudi tisto” pokonci” najprej malo zavedlo; zato sem se enkrat povprasala. Sama sem tako naredila: odrezane koscke sem zlagala tako, da sta bili prerezani strani obrnjeni leze v smeri obod- sredina.
Je tako prav? Ali lezijo vzporedno z obodom? Zdaj sem pa spet v dvomih:)
Sem se enkrat prebrala in mislim, da sem naredila narobe. Pri tebi gredo prerezani koscki eden z drugim , da je neodrezan del vzporedno z obodom.
Ampak tudi tako kot sem jaz naredila, je bilo podobno marjetici- listici podolgovati, lepo in dobro.
Pod pokonci imam drugacno predstavo ( pokonci bi rekla prej mojim pitulicam – obrnjene navzgor). Tvoji koscki pa lezijo, kajne?
Popravi me, ce ni prav.
Zdaj sem pa jaz zakomplicirala:))) Lp
Zakaj tega recepta nisem videla že prej, da bi ga sprobala. Zdaj kar ne morem dočakat. Babi, mislim, da si jih prav polagala. Tudi jaz sem tako razumela. Moram pod nujno sprobat. Koliko časa porabiš za to naredit? Se bojim, da bo kot navaden kruh – kaki dve uri, najbrž, a ne? Joj, takoj danes bi to naredila.
Forum je zaprt za komentiranje.