Kruh, krompir , riž in namazi?
Želim, da mi na to vprašanje odgovori priznan nutricionist.
Zanima me zakaj ni v vseh pekarnah in trgovinah večje ponudbe polnozrnatega kruha? Zakaj prodajalke in prodajlaci zavajajo potrošnike in jim ponujajo bel kruh s semeni ali polbel z dodanimi semeni in trdijo, da je kruh polnozrnati? Kako se naj potem človek zdravo prehranjuje, če pa se po trgovinah prodajajo lažni polnozrnati izdelki!? Mi lahko popveste kateri izdelki so polnozrnati, ali je med njimi tudi sosedov kruh ter stoletni?
Ravnokar namreč prebiram knjigo Jem torej hujšam (Montinagc), kjer avtor navaja , da je inzulin tisti, ki povzroča debelost oziroma nezdravi ogljikovo hidrati. Mednje pa spada tudi bel kruh oziroma izdelki iz prečiščene bele moke.
Če se človek zdravo prehranjuje (večinome časa) in je povrhu še vegetarijanec, ali mu občasno uživanje belih jedi škoduje?
Glede krompirja me zanima ali je res krompir kuhan z olupom nezdrav in ime prevelik glikemični indeks, kot to trdi Montinagc? Namreč v eni drugi knjigi sem zasledila (Zdravi in vitki brez maščob), da je krompir kuhan z olupom zdrav in so v knjigi tudi recepti s kropirjem? Zakaj si knjige tako nasprotujejo pri nekatrih dejstvih? Ljudje bi radi zdravo živeli, se o tem informiramo, razgledamo potem pa pridemo do nasprotujočih si informacij. Prosim pojasnitev.
Zdaj pa še glede riža! Pred kratki sem zasledila . da je riž parabolid nezdrav in redi ter spada med bele (nezdrave, prečiščene, pedhodno obdelane) jedi. Kaj pa basmati riž in ostal paleta rižev, ki jih najdemo na policah. Na primer Uncel Ben´s parabolid polnozrnati riž( zanimivo kaj, predparjen ampak vseeno polnozrnat). Povejet kateri so tisti zdravi riži, ki le malo zvišajo GI, poleg rjavega in divjega riža. Posebaj me zanima pravi kitajski riž. Ali je res riž, ki se razkuha zdrav?
Kaj pa namazi? Posebaj me zanima ali so zelenjavni namazi Tartex zdravi in ne spadajo med redilne namaze? Kateri so še tisti zdravi namazi? Še nekaj me zanima ali BIO pomeni tudi nerdilno?
Upam, da mi boste odgovorili na vsa vprašanja čimbolj natančno, ker ne želim biti v nevednosti!
Lep pozdrav !
Sicer nisem priznan nutricionist, se pa dosti ukvarjam s tem področjem, zato ti bom po svoje odgovorila na nekaj vprašanj.
S polnozrnatimi kruhi je problem. Namreč nemogoče je narediti mehak in penast polnozrnat kruh, ki je po teksturi podoben belemu kruhu. Tršega in bolj zbitega kruha, kot je polnozrnati po naravi, pa večina ljudi ne bi kupila. Kar se tiče stoletnega kruha je pa tako skoraj 100% bel kruh. Pravzaprav dvomim da sploh je v redni prodaji pri nas kakšen čisto polnozrnat kruh. Po naših predpisih se namreč kruh lahko imenuje ponozrnat že, če vsebuje 30% polnozrnate moke.
Krompir ima visok GI. Vlakna v lupini sicer morda malo znižajo hitrost prehajanja sladkorjev v kri, toda nekega čudeža najbrž ni. Za riže velja da imajo nekoliko nižji GI basmati in pa polnozrnati. Stopnja razkuhanosti najbrž ne vpliva na stopnjo ‘zdravosti’ riža.
Na splošno velja, da je priporočljivo živila z visokom GI jesti v kombinaciji z vlakninami in maščobami. Občasno uživanje takšnih živil ti pa (če nisi sladkoren bolnik) ne more škoditi.
Z namazi pa je tako. Večina mlečnih namazov vsebuje želatino, tako da za vegetarijance ne pridejo v poštev. Najboljše da si narediš doma sveže iz skute z dodatki zelišč. Varni so edino nekateri vegetarijanski namazi, pa še ti običajno vsebujejo veliko rafiniranih olj in soli.
upam da se ti bo z odgovori oglasil še kdo drug.
Lep pozdrav
Andreja
Najprej da povem da nisem niti slučajno strokovnjak v prehrani. Samo moje skromno mnjenje bom dala.
Potrošniki smo kar naprej zavajani. Kar je danes zdravo – jutri škodi. Kolikor avtorjev toliko receptov in dognanj.
Najbolje je jesti vse v zmernih količinah. Z ničemer pretiravati. Verjetno tudi Tartex namaz v velikih količinah ni priporočljiv. Če poješ majhen košček kruha s tankim namazom, je verjetno precej vseeno kakšen namaz, ker ga je količinsko zelooo malo.
BIO ne pomeni neredilno ampak samo biološko pridelano. Brez konzervansov, brez umetnih gnojil, brez škropiv, …. (ČE jim je verjeti??)
Lp, Ela S
Kot so že pred mano povedale… znanstvena in “znanstvena” dognanja glede prehrane se menjajo. Vsake toliko ugotovijo kaj novega, kar je čisto v nasprotju z doslej znanim. Edino tega še nihče ni ovrgel, da je človek vsejeda žival in da je zato treba, če hočeš živeti v skladu z naravo, jesti mešano hrano – torej ne samega mesa, pa tudi ne same zelenjave.
Tudi to je že bilo rečeno, pa nič ne škodi, če je še enkrat: nobeno pretiravanje ni dobro, najboljše se je držati prave mere.
Ob tem bi še dodala, da se poskusi predvsem umiriti. Panika, ki te grabi glede prehrane, je dosti bolj škodljiva od debelega kosa belega kruha, namazanega z mastjo in posoljenega po vrhu.
No, če smo že pri tem. Tudi sama sem presenečeno odkrila, da se ljudje srednje generacije še spomnijo, da so kot otroci jedli kruh, namazan s svinjsko mastjo, včasih smo ga na debelo posuli s sladkorjem, včasih z na ploščice narezanim česnom. Oboje smo imeli radi, le tisto s česnom je bilo bolj zamudno za pripraviti. Seveda smo vse to delali sami, nič mamice. In koliko tega smo pojedli pri babici na deželi, ko smo ves dan tekali naokrog, tudi pomagali na kmetiji in lepo rasli!
Tudi jaz danes tega ne bi več jedla, ne pravim, da je v redu, vendar takrat je bilo čisto ok. Nismo bili zamaščeni, zafrustrirani, dehidra- devita- hipoglike- in ne vem kaj vse še. Veselili smo se, noreli, dokaj trdo delali in pomlatili vse, kar nam je prišlo pod roke. Res pa je, da so bili bolj zaostali kraji, kjer niti nismo imeli kaj prida drugega kot tisto, kar danes tako iščemo po domačih mlinih, neprečiščenih in bio in ne-vem-kakšnih še kmetijah. In mamice nam niso nosile grižljajčkev okoli vogalov, sladkarije so bile samo ob nedeljah.
Oprosti, to ni bila tema vprašanja… Glede tvoje teme se strinjam s tem, da vsakega po malo, pri tem več manj obdelanih in prečiščenih živil in seveda manj vnaprej industrijsko pripravljene hrane(dokler ti čas, energija in denarnica to dopuščajo). In seveda čimmanj slabe vesti, raje hiter sprehod na bližnji hrib, Jožica je res lepo povedala.
Lp Mimi
Čisto pozabljena jed, ja. Jaz sem to kot otrok jedla kar brez čebule, ker se mi je ni ljubilo rezat… Letos sem pa pozimi delala ocvirke in sem se spomnila… Na žalost sem ugotovila, da so se očitno prehrambne navade zelo spremenile, pa tudi leta so naredila svoje, in taka težka hrana nekako obleži v želodcu. Eh, vsako obdobje ima svoje sončne in senčne strani, kaj čemo…
Verjetno si že ugotovila, da boš tukaj težko dobila odgovor priznanega nutricionista, tukaj te lahko le bolj tolažimo in vzpodbujamo, povemo svoje izkušnje.
Veš, tudi jaz sem prebrala Montignacovo knjigo, celo tako sem bila navdušena, da sem jo potem šla še kupit. In kot kura bi letala po vseh slovenskih mlinih, iskala drobne dlake v mokah, ponoči pekla svoj kruh, vso zalogo krompirja bi dala prašičem, predavala vsem okoli sebe in podobno… če bi mi doma seveda to dovolili. Na trgu je (k sreči) veliko različnih knjig o prehrani, vendar (žal) niso poenotene, bolj ali manj vsak prodaja svojo pamet. To si že ugotovila. Jaz tudi in še marsikdo. Vsak se odloči zase, lahko ti le povem, do česa sem po vsem tem času prišla jaz. Preprosta zdrava pamet in zmernost pri vsem, to je moj edini odgovor. Ti pa poskusi priti do svojega.
Veliko sreče, Mimi
Ps: Montignacovo knjigo bom kdaj le še odprla, dala mi je splošno predstavo o tem, kaj se dogaja pri kombiniranju hrane in podobno. Marsikatero njegovo načelo je dobro in sprejemljivo.
Tule je link pekarne Grosuplje z sestavo njihovih kruhov:
http://www.pekarna-grosuplje.si/poslovni/pp123.asp?Oznaka=ZP
Forum je zaprt za komentiranje.