Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Krstno ime-zavetnik

Krstno ime-zavetnik

Rabim pomoč

V nedeljo imamo krst. Včeraj smo imeli priprave in nama je župnik rekel da morava poiskati otrokovega zavetnika-drugo ime.
Sedaj pa že cel dan iščem kako bi našla to ime saj je sinčku ime Tian in ne vem iz kod je to ime sploh izpeljano oziroma kako se to sploh poišče.
Mi lahko kdo pomaga? :-)))

lep pozdrav

odgovor iz prve roke
Kdaj goduje TJAN?

Prosim, če mi lahko odgovorite kdaj goduje TJAN (rojen 19.3.2009). Prebrala sem, da to ime pomeni biti maziljen, samo na koledarju pa ga ne najdem in bi želela vedeti, preden ga nesemo h krstu. Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Ime Tjan je običajno izvedenka iz dveh imen: Sebasti(j)an (Boštjan), ali Kristi(j)an. Ime Sebastian (Boštjan) je grškega izvora in pomeni češčen, častitljiv. Sveti Sebastjan je rimski mučenec (umrl v 4. stol.) in goduje 20 januarja. Ime Kristijan je grškega izvora in pomeni »Kristusov privrženec«. To ime nosi več svetnikov. Eden od teh je nemški opat (umrl okrog leta 1200) in goduje 21. marca. Drugi pa je Kristijan Poljski, mučenec (umrl okoli leta 1103) in goduje 12. novembra. Izberite dobro in vašega fanta radi priporočajte varstvu svetih, da bo plemenit in dober.

Vse dobro!

duhovnik Marko

http://www.lifeteen-si.com/vprasajduh.php?vprasanje=275

Po moje je še najbližje ime Kristijan,ki goduje 21.marca in 12.novembra. Odločite se pa lahko čisto za neko tretje ime kateregakoli svetnika.

Najbolje je, da ga krstita za Kristijana, kličete ga pa Tian ….

Še vedno mislim, da je treba ob imenovanju otroka vedno pomisliti, kako mu bo ime pasalo, ko bo star 80 let…… ter kako si bodo ljudje lahko njegovo ime zapomnili, brez da bi vas ob vsakem srečanju spraševali: Kako mu je že ime??????

Veliko lažje bo, če rečete, da mu je ime Kristijan, Boštjan, Sebastian ali kaj podobnega, kličete ga pa Tian.

Kakorkoli: vseeno se moramo vsaj malo prilagoditi okolju, če pričakujemo, da nas bo okolje sprejelo.

Tudi jaz bi imela Kristjana, pa se je rodila deklica, Kristina. Zelo lepo ime Kristjan.

Če mu je ime Tian,ne vem,zakaj bi ga morali klicati po krstnem imenu?Tega še nisem slišala,razen,ko je človeku krstno in rojstno ime enako.

Katero ime po tvojem pa paše staremu človeku oz.ne vidim kakšno posebno vezo to ima? 😉

Tudi jaz bi imela Kristino 🙂
Kritjan mi pa ni vsec.

“””Veliko lažje bo, če rečete, da mu je ime Kristijan, Boštjan, Sebastian ali kaj podobnega, kličete ga pa Tian. “””

S tem se pa popolnoma čisto nič ne strinjam.Kaj pa je narobe z imenom Tian?
Mislim da bo čez 20let veliko težje z imenom Kristjan kot pa z imenom Tian ki bo takrat že v veliko veliko večjem številu kot pa danes.
Ne vem zakaj bi morala govorit da je Kristjan ali pa kaj drugega če mu je ime TIAN

drugače pa, vsem hvala za odgovore

Nekako pa ga morajo krstiti, ker Tian ni krstno ime in mu ne morejo dati zaveznika. Tian je le končnica od imena Kristjan, Boštjan, Sebastijan. Saj ga ni treba klicati po krstnem imenu ampak po rojstnem imenu Tian.

Vi ga kar kličite TIAN, tako kot ste izbrali. Župnik vam je pravzaprav dal na izbiro, za katerega svetnika se odločite, da bo otrokov krstni zavetnik. Tian je res videti kot skrajšana verzija Sebastjana in Kristijana. Jaz bi si na vašem mestu prebrala o teh svetnikih, potem pa izberete, kateri je najbolj simpatičen, pa včasih so gledali tudi na to, da je godovni dan blizu rojstnemu dnevu.

Nam je bila pri iskanju v velko pomoč stran svetniki.org. zdej nekej prenavljajo ampak mislim, da na bolš 😉

Pozdravljeni,

tudi mene zanima, kakšno krstno ime izbrati za hčerko po imenu Tiara.

Najlepša vam hvala!

Tian je rojen na 19.3. Takrat goduje Sv. Jožef.

Lahko je tudi on zavetnik njegovega imena..

Pravzaprav bi to bilo že v čast otroku.

Ne glede na ime, lahko izberete krstnega zavetnika otroku, blizu njegovemu roj.dnevu.

Recimo Tiara.

Zavetnik Sv. Martin.

Goduje 11. nov.

Zavetnik ne pomeni, da otroku določate “posebej” krstno ime. Ime določijo otroku starši.

Izbirate le zavetnika, Angela varuha otroku.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 10914, 17.06.2021 ob 18:48

Pozdravljeni,

tudi mene zanima, kakšno krstno ime izbrati za hčerko po imenu Tiara.

Najlepša vam hvala!

Poskusila bi poiskati ime, ki je podobno otrokovemu, ce ne gre, pa svetnika, ki goduje na dan rojstva ali na dan krsta.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close