Kršitev načela ZAUPANJA V ZEMLJIŠKO KNJIGO
V letu 2007 sva kupila vikend in vinograd . Pred nakupom sva preverila zemljiško knjižno stanje in ugotovila, da je nepremičnina prosta vseh bremen. Na listu C-2 ni bilo zapisov. Pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe sva dvignila zemljiško knjižni izpis na sedežu zemljiške knjige in tudi takrat ni bilo vpisanih bremen. Letos v mesecu marcu, pa sva pri pregledu zemljiško knjižnega stanja ugotovila, da se je najino parcelo vknjižila služnost, hoje in vožnje v korist sosednje parcele. Takoj sem se oglasil na zemljiški knjigi in ugotovil, da so služnost pozabili vpisati pri usklajevanju med ročno in elektronsko vodeno zemliško knjigo leta 2001 in da so jo vpisali sedaj v mesecu februarju 2008, ko je intervenirala soseda lastnica sosednje nepremičnine. O vpisu naju in ZK niso obvestili. Zahteval sem ponoven narok ali izdajo sklepa, vendar mi je zemljiško knjižni sodnik to zavrnil z obrazložitvijo, da v tem primeru ni šlo za vpis novega zemljiško knjižnega stanja, ampak le za prepis iz ročno vodene ZK v elektronsko ZK, in da se v tem primeru ne izda sklep. Kaj naj storim. Na delu moje parcele kjer je služnost je dovoz na katerem nesmem parkirati ker ovram služnost, drugje pa nimam kje. Z novonastalim stanjem se je zmajnšala vrednost nepremičnine.
Prejšnja lastnika trdita, da za služnost nista vedela. V kupoprodajni pogodbi je člen v katerem prodajalca izjavljata, da je nepremičnina prosta vseh dolgov in bremen.
Hudo teoretično: na vašem prvotnem zK izpisku skoraj zagotovo piše, da ni usklajen z ročno vodenim. To pomeni, da bi morali preveriti še tega.
Dejstvo je tudi, da se boste morali sprijazniti s služnostjo.
kako boste pa sedaj prodajalcu dokazali, da je to vedel a zamolčal, in v nadaljevanju, koliko bi to vplivalo na ceno in na vašo odločitev o nakupu-je pa na žalost tema za ene 5-10letno tožarjenje..
Mimogrede:kdo pa je pripraljal dokumentacijo ob nakupu? Kaj pa pravi ta?
Niste odgovorili na vprašanje ali je bil zk vložek usklajen ali ne. To je bistvenega pomena. Drugače pa, služnost se mora izvajati, torej se takratni prodajalec ne more sklicevati, da za služnost ni vedel. Poleg navedenega pa je bila služnost celo vpisana v zemljiško knjigo (vsaj tako ste zgoraj tudi sami navedli). Torej prodajalec se v nobenem primeru ne more sklicevati na to, da ni vedel za služnost.
Gre torej za to, da ste kupili nepremičnino na kateri ste kasneje ugotovili napako. Od tu naprej, pa vam nabrž ostane le sodna pot, kot vam je že odgovoril “borg”.
Izpisi iz ZK, ki so bili v elektronski obliki, so bili opremljeni z klavzulo, da so usklajeni . Saj ni problem v tem, saj zemljiška knjiga priznava, da je bilo kršeno načelo zaupanja v Zk . ZK izpisek je tudi priloga ostalim dokumentom, ki so služili za prenos lastništva in so arhivirani na ZK. Na tem usklajenem ZK izpisu, ki ga je izdala ZK ni vppisane služnosti. Koga je potrebno tožiti državo ali prejšnja lastnika?
Sami navajate: “V kupoprodajni pogodbi je člen v katerem prodajalca izjavljata, da je nepremičnina prosta vseh dolgov in bremen.”
Prodajalca sta vam prodala nepremičnino, ki ima pravno napako, čeprav sta vam zagotavljala, da je nepremičnina brez napake (bremen). A ni to dovolj za tožbo? Sicer pa niste povedali na kaj boste tožili-kakšen naj bi bil vaš tožbeni zahtevek?
Ja, sem predvidevala. Torej na znanjšanje kupnine lahko tožite izključno prodajalca, sodišče pa bi kvečjemu lahko tožili za (morebitno) škodo, ki vam je nastala zaradi kršitve načela zaupanja v zemljiško knjigo. Ampak za škodo morajo biti izpolnjene določene predpostavke, ki jih VI morate dokazati. Mislim, da boste imeli več uspeha z zmanjšanjem kupnine pri prodajalcu.
Forum je zaprt za komentiranje.