krompirjevo testo
Pozdravljeni,
nikakor mi ne uspe narediti dobrega krompirjevega testa za svaljke ali cmoke: ali pride trdo kot kamen ali pa se razkuha. Že nekaj let se ubadam s tem problemom, natančno sem se ravnala po različnih receptih, pa nič. V čem je skrivnost? Naveličala sem se kupovati zmrznjene izdelke, ki po okusu ne segajo niti do kolen maminim.
Hči bi pa svaljke vsak drugi dan in to prav babine!
Lepo prosim, pomagajte. Hvala,
Sister
Krompirjeve cmoke in svaljke vedno delam iz krompirjevega testa.
Cel krompir operem in skuham. Še vročega olupim in stisnem skozi
pripravo za stiskanje krompirja (ne vem kako temu rečemo). Dodam dve veliki žlici margarine ali masla, žličko soli, 2 jajci in moko po potrebi.
Testo na pomokani deski razvaljam, izrežem kvadratke, napolnim z slivami, stisnem kot buhteljne in z roko lepo oblikujem oz. pogladim.
delam tako kot alena. svaljkov ali knedljev naj ne bi delali iz mladega krompirja-v tem primeru se verjetno razkuhajo!? kar se kolicin tice,bi ti tesko tocno svetovala. nekako imam obcutek,ko mesim,koliko je treba se dodati moke. mogoce cisto priblizno: 1/2 kg krompirja, 20dag moke, 1 jajce, koscek masla /recimo 5 dag/,sol. masa ne sme biti ne pretrda,ne premehka. se nekaj-kuhas jih v slanem kropu. ko voda zavre ,jih previdno polozis noter,narahlo pomesas. ko priplavajo gor so kuhani. ce kuhas dalj casa,…!? lp petra
Babi, bo nekaj na tem, ja…
Moja nona je tudi vedno uporabljala ostro moko. In to z ne prevrocim krompirjem najbrz tudi drzi, ker je vedno cakala, da se je spestan krompir ohladil (mi otroci smo ga pa ta cas kradli :), preden je zamesila testo.
Sicer pa jaz ponavadi s krompirjevim testom nimam problemov, delam ga pa “od oka”, tako da vam kolicin zal ne morem tocno napisat. Gre nekako tako:
spestam krompir, posolim, nato dodam malo olja, malo kisa pa 1 jajce. Vse skupaj zmesam, nato dodajam ostro moko, dokler ne dobim mehkega gladkega testa.
Sister1 jaz delam krompirjeno testo za svaljke tako:
vzamem 50 – 60 dkg krompirja, olupim in skuham. Ko je kuhan ga odcedim in malo pustim, da izpari vlaga iz koščkov (nekaj minut), potem ga pretlačim v pire in počakam, da se ohladi. Vmes ga večkrat premešam. Ko je mlačen, dodam eno celo jajce, cca 1 žlico olja. Že prej si pripravim 15 dkg gladke moke in jo počasi dodajam krompirju. Ponavadi še malo moke pustim. Testo hitro pregnetem. V majhno skodelico vlijem malo navadnega olja in preden pričnem oblikovati svaljke, pomočim prste v olje in naoljim še dlani – čisto malo.
Svaljke delam brez težav ali prijemanja na roke. Običajno jih zložim na velik krožnik in od tam pa postopoma v vrelo, slano vodo, kateri dodam malo olja, da se ne sprimejo. Ko priplavajo na površino so kuhani. Dalje pa po želji.
Lahko jih zabeliš s prepraženimi drobtinicami, postrežeš h golažu ….
Oli
Moja nevesta pravi, da naredim “najboljše njoke”, zato jih delam kar pogosto.
Krompir kuham cel, da se ne napije vode. Olupim in vročega stisnem na desko, na kateri je že moka. Moke dam cca pol toliko kot krompirja. Pustim, da se ohladi do mlačnega. Malo olja, malo soli in eno jajce. Ne sme se preveč gnesti (res malo), kajti bolj ko gneteš, bolj postaja mehko in pacasto, zato se ponavadi dodaja preveč moke, potem so pa njoki trdi. Naredim klobase in jih zrežem. Podevam jih v slan krop, ko priprlavajo na vrh so kuhani. Tudi, če se preveč kuhajo so pacasti. Potem pa en dober golaž iz mešanega mesa (svinjsko, goveje) na vrh pa parmezan. Najboljši so, če se jih je takoj, ko so skuhani. Mmmm je dobro.
Odlična rešitev za kukanje krompirjevega testa je parna pečica. Ker se testo ne potopi v vodo, se ne razkuha. Odlično je tidi kot zavitek z raznimi nadevi iz zelenjave, šunko in sirom, gobami ali zelišči. Kar pa zadeva možnost sadnih cmokov pozimi, so najenostavnejša rešitev kompoti. Tam so sadeži čvrsti, ni potrebno čakati da odmrznejo, cenovno pa tudi ni kake katastrofe. lp Danica
Hej! Nekaj zamrznjenih sliv posebej zdusim s sladkorjem,cimetom,klincki , kardamomom in malo vina (kot bi hotela narediti marmelado).
Nastane taka dobra omakca in to postrezem zraven,ker je nam ena sliva v
cmoku premalo. Vcasih pa ne dam v cmok slive,samo omakco zraven.
Sredi zime je to prava radost. Lp Babi
Odgovor za oli in vse ostale. Krompir za testo kuham neolupljen 35 min. na pari 100°C, zato, da zadrži čim več vitaminov in mineralov. Kuhanega olupim in pretlačim ter pripravim testo po občutku!?? Oblikujem cmoke ali zavitek in kuham v pari 100°C 15 minut. Za svaljke zadostuje 13 min. kuhanja. Zlagam jih enega poleg drugega, da se ne dotikajo, na 1 do 3 pladnje naenkrat. lp Danica
Forum je zaprt za komentiranje.