Krompirjevi svaljki
No, recepta sicer ne potrebujem. Zanima pa me, kako tisti, ki jih pripravljate doma, zmečkate krompir. Jaz imam nekakšno “prešo” (podobno kot za stiskanje česna, samo precej večjo), vendar z njo nisem zadovoljna. Vse, kar sem jih do sedaj videla, se mi zdijo namreč prešibke za mečkanje krompirja. Ponavadi se tisti ročaji kar uvijajo.
Kakšen nasvet?
Hvala!
Titi, “prešo”, kot jo imenuješ, poznam še od stare mame, sama pa je nimam. Krompir za testo pripravim tako, kot se ga sicer ne bi pripravljalo :o) Krompir skuham olupljenega v večjih kosih, odlijem vodo in ga zmečkam z maslom kot za pire. Je pa res, da se v tem primeru zna zgoditi, da bodo v testu ostale kakšne male kepice krompirja, pa saj se ne grem profesionalne kuhe. Ravno včeraj smo jedli marmeladne cmoke…
Lepo dobro jutro vsem!
Vladka
Titi, tudi jaz imam tisto prešo, in ravno včeraj sem delala cmoke in bila zelo zadovoljna, da sem jo kupila. Zdi se mi, da zdaj testo naredim ful lažje, hitro in da mi uspe veliko bolje- so zelo zelo rahli. Takšni, kot sem si res želela.
Ko sem jo kupila, sem kupila dražjo kot ostale. Enkrat sem že napisala: delala sem kromp.testo in bila sem po eni operaciji, še bolj “švoh”. Pa sem se odločila in poslala moža v najbližjo trgovino (par km od nas) kupiti to prešo. Kupil je…. bila je dosti dražja od ostalih – sem kasneje videla….in bilo mi je žal, da sem se tako zagnala.
Včeraj sem pa rekla možu, da mi je všeč da jo imam in da se s tem da narediti res hitro in lažje ter boljše. To so moje izkušnje. In nič se ne ukrivi- zgleda pa res kot povečan stiskalec česna.
lp.nnat
Hojla!
Zadnjic sem bila pri bici in ker je bila ravno pred kosilom, sem malo gledala zraven pri pripravi – delala je pire; kuhan krompir je odcedila, dodala 2 zlici smetane in zmiksala z rocnim mikserjem, s katerim ponavadi stepamo biskvit. KEr je bil pire se malo prevec kompakten, je dolila se malo mleka in spet zmiksala. Zdaj sem tudi ze sama probala naredit veckrta isto in se mi zdi da pride super zmeckan krompir…tudi meni gredo na zivce tiste majhne kepice oziroma koscki kropirja v kropirjevem testu…..
LP
Ko smo pa že pri testu za kromprjeve svaljke:
iz enkakega testa naredim pečeno rulado z mesnim nadevom:
testo razvaljaš, namažeš z maso kot za polpete, le brez kruha, zviješ in spečeš v pečici. Čas pečenja odvisen od debeline rulade, 40-50 min.
Veljalo bi poskusiti tudi s kakšnimi bučkami, bučami in podobno …
lp
Hvala za nove ideje in nasvete. Verjetno je moja “preša” res preslaba in bo treba nabaviti novo ali pa poskusiti na enega od predlaganih načinov. Krompir se vedno potrudim, da stisnem, še ko je popolnoma vroč in ga potem malo ohladim ter zamesim testo, tako da v tem verjetno ni problem.
Bom poročala naslednjič.
LP
Sama pretlačim krompir tako kot dela Vladka K. Včasih je res nekaj grudic.
Iz krompirjevega testa delam tudi porovo rulado.
Zamesim krompirjevo testo. Na olju ali masti prepražim čebulo, dodam malo česna in na kolobarčke narezan por (jaz kolobarčke še prerežem)
To prepražim da por uvene. Nato na ta por dam dva jajčka, solim in premešam, da jajčka zakrkneta. Krompirjevo testo razvaljam, približno dve tretini testa namažem s tem nadevom, zvijem kot rulado, zavijem v krpo in dam kuhati.
Zelo dobro.
Forum je zaprt za komentiranje.