Krompirjevi svaljki (njoki)
Sem obozevalka njokov in jih nikoli ni dovolj. Kuhane (po klasicnem receptu, z belo moko) poprazim na cebuli, da imajo se malo skorjice. Sploh ni treba nic zraven (domaci zmajujejo z glavo), pa tudi nikoli mi ni padlo na pamet niti malo eksperimentirati, ker so mi pac vsec ze taki. Vendar pa … ali kaj odlicnega zamujam? Kaksne imate radi pri vas doma?
delam jih po temle receptu in so vedno rahli
KROMPIRJEVI SVALJKI
½ kg krompirja
20 dag ostre moke
5 dag masla ali margarine
sol
1 jajce
vse je treba stehtati
Krompir skuhamo in še vročega olupimo in stisnemo. Na vroče damo maslo.
Ko se ohladi dodamo moko, sol in jajce.
Na hitro zamesimo testo in naredimo svaljke, njoke …
Kuhamo 10 minut.
Jaz sem enkrat jedel v restavraciji njoke s pršutom in moram priznat, da so bili odlični
Naredijo se pa normalno(skuhamo), potem pa naredis smetanovo ali sirovo omako zraven pa se prepražiš majhne koščke pršuta in dodaš v omako. Potem pa seveda njoke preliješ z omako dodaš še malo svežega peteršilja in imaš odličen obrok.
Jaz sem jih od nekdaj delala tako, da sem vmes zamešala tudi malo gresa. Tako je bilo testo bolj rahlo. Tudi pri mareličnih knedlih delam enako. In vedno uporabljam star krompir.
Pred leti pa sem v tujini opazovala, kako so v maso stresli tudi krompirjeve kosmiče (suhi pire krompir se zdaj dobi tudi pri nas) in zanimivo, da so še bolj rahli in okusni. Nikoli količin ne merim, ker delam po občutku, tako da težko povem koliko česa.
Iz izkušenj pa lahko pripomnim samo to: včasih se mi je sveže testo enostavno razkuhalo. Ker delam vedno večjo količino za zalogo, pa se mi zmrznjeni niso nikoli razkuhali. Tako zdaj vedno, ko delam sveže, preden jih dam kuhat, jih postavim toliko v hladilnik (ali kar v zmrzovalnik), da se ohladijo. Tako se ne razkuhajo.
Forum je zaprt za komentiranje.