Krompirjevi ocvrtki – “šnicli”:)
Zadnjič mi je mož omenil, da je njegova mama pekla take dobre krompirjeve šnicle, da so menda vsi dol popadal. No in potem sem ga vprašala v čem je fora in mi je na kratko opisal, uspeli pa so mi super dobri. Če morda katero zanima recept:
Za 2 osebi kot priloga k mesu:
Olupiš 4 velike krompirje in jih naribaš, dodaš 2 stroka strtega česna, drobtine (ker krompir kasneje da veliko vode), 2 jajci, vegeto (ali sol) in sveže sesekljan peteršilj. Vse skupaj zmešaš z roko. Z žlico si pomagaš oblikovati “šniclčke” in jih potem v ponvi, na razgretem olju potlačiš, da so tanki za pol prsta ali malo več. Zapečeš do rjavo zlate barve. Preveri, da je krompir pečen.
Meni so bili tako zelo všeč, da sem jih od sobote pa do danes 3x naredila :). Tamal, enoletnik jih tudi obožuje.. :)) Upam, pa da nisem odkrila kakšne tople vode, pri vas izkušenih kuharicah uharicah??:)) Če sem, se opravičujem.
Pa dober tek. Lp, Sara:)
Hej, Sara!
Verjamem, da jih tamalcek ima rad. Imam izkusnje: Vnuk je pri enem letu zelel samo krasne hrustljave jedi, ce ze ne pecen krompircek.
Vcasih naredim zelo podobno. Preden primesam drobtine ali vcasih malo moke, nariban krompir dobro otisnem, da izzamem cimvec vode.
Ker se izogibam cvretju, jih specem v pecici v malo naoljenem pekacku.
Seveda je ocvrto boljse:)))
Je pa treba takoj pojesti, dokler je krhko in lepo hrustljavo. Ce stojijo, se ti ocvrtki radi zmehcajo; posledicno se jim tudi okus poslabsa.Midva z mozem jeva s solato in nic mesa zraven. Jajcka so ze beljakovine. Pri najinih letih zadostuje:)
Podobno lahko naredis zelenjavne zrezke( bucke, blitva, spinaca).
Poglej malo v bazo receptov ( Bacek: polpetke iz buck) ali v iskanju. Je precej receptov.
Lep pozdrav Babi
Ojla!
No ja ))) v Zasavju poznajo to kot “krumpantoč” )))
Je pa res fino ))) Tako topli kot hladni ))) Še skleda solate in njami ))))
Nočko!
Gordy
Jaz pa krompirjeve ocvrtke naredim drugače. Ista masa kot za krompirjeve njoke, le da jo potem ocvrem. Lahko se tudi povalja v krušnih drobtinicah. Na ta način so zelo primerni s kakšno omako. Zunaj hrustljavi, znotraj pa mehki. Ko delam njoke, naredim malo več mase in potem že oblikovane svaljke spravim v skrinjo za kako drugo priliko. Moja mama pa je v to maso dodala sladkor in so bili potem sladki ocvrtki za desert.
Babi, ali mislite, da je bolje če krompir najprej posolimo ali povegetamo in šele potem stisnemo vodo? Se mi zdi, da če prej posolim, da se nateče več vode (tako nekako, kot pri kumarah)..?
Sem tudi jaz ugotovila, da zraven poješ veliko olja :), sam kaj ko je pa tako dooobrooo:)). Bom probala tudi jaz v pečici, vsaj zaradi našega “tamalga papavčka” – Jana. Pa tudi nama ne bo škodilo:).
Hvala za odgovore vsem. Lep pozdrav iz Notranjske. Sara:)
Ja, sem pozabila povedati, da ga takoj malo posolim. Vegeto, ki je sicer sama ne uporabljam, pa daj po odceditvi. Verjetno bi se prej pomesala z vodo in bi odcedila se ta okus:)))
Je pri vas, na Notranjskem zelooo mrzlo?
Namesto da bi zunaj nabirala regrat ( ki je ponavadi pri nas v tem casu ze), pecem vsak dan in spravljam v zamrzovalnik. V teh dneh se prileze.
Lep pozdrav z obale
Mislim da malo več drobtin kot dve žlici, sploh če bolj slabo odcediš krompir:); tako po občutku, da je lepa masa..
Na Notranjskem je bilo zjutraj -9 stopinj, zdajle sva pa s sinkom ravno s sprehoda, pa je -2 na našem termometru. Ampak vseeno sva si šla malo pljučka prezračit:).
Babi, hvala za odgovor. Lp, Sara:)
Včeraj sem naredila tele šniclčke – dobro,a ampak seveda mastno. Drugič bom dala v pečico tako kot Babi. Se mi pa niti približno ne sanja koliko časa naj jih v pečici pečem? Babi koliko časa (približno) ji pečeš in na koliko stopinj?
Forum je zaprt za komentiranje.