Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Krompirjeva solata

Krompirjeva solata

Meni nikakor ne uspe narediti dobre krompirjeve solate. Kako jo vi
pripravite?

Po moje je važno imeti dober, bel krompir, kuhati se sme le 33 minut,
( v olupu kuham vedno srednje velikosti krompir, debelega pa porabim za lupljenje). Še mlačen, olupljen in narezan krompir polijem z bučnim oljem
in ga premešam. Čebulo na tanke lističe narezano posolim in ohlajenemu
krompirju primešam čebulo, česen in jabolčni kis, v katerega dam po potrebi še malo soli in ščep sladkorja.

LP

Krompir skuham v olupkih. Solato naredim iz ohlajenega, ker sicer je pocasta. Narežem ga, dodam na tanko narezano čebulo (če je preveč “zmleta” je grenka).

V shakerju zmešam kis, olje (navadno), malo balzamičnega kisa, vodo (da je sočno), sol, poper in malo zemfa. To prelijem čez krompir in premešam.
Baje je zelo dobro…

Včeraj sem delala krompirjevo solato z motovilcem. Za preliv sem uporabila balzamični kis, malo kisle smetane, olje in domač kefir. So kar hvalili..

Jaz jo delam tako, da krompir skuham, ohladim, olupim, narezanemu pa dodam bučno olje, kis, sol, poper, gorčico, trdo kuhano jajce in kisle kumarice. Božansko! Samo krompir mora bit taprav, tisti, ki se ne razkuha.

Jaz pa krompir skuham v olupku ga shladim in narežem. Potem mu dodam olje, kis, sol, poper, malo čebule narezane na manjše kocke in kot nazadnje še eno veliko žlico majoneze. Je res okusno.

krompir kuham v olupku-hladnega narezem. dodam na listice narezano cebulo,olje,kis,sol,poper. na koncu potresem s svezim petrsiljem. vcasih dodam med krompir tudi narezane kisle kumarice in malo kisle paprike. lp petra

Mislim da sem se iz Ivaciceve knjige naucila, da se z oljem prelije se vroc krompir, tako da krompir skuham, vrocega olupim, narezem na lističe, prelijem z oljem (soncnicnim – z bucnim nisem se nikoli delala, pa bom enkrat probala, hvala za idejo), nato ga ohladim, vanj na listice naribam manjso cebulo, popopram, solim in dodam kis. Ce je premalo “zmohten” dodam vodo (po okusu, ne sme biti prekislo, pa tudi premalo ne). Vcasih dodam tudi narezana trdo kuhana jajca ali pa pogoljufam z majonezo. Je pa vse odvisno od vrste krompirja.

Namesto čebule dostikrat uporabim veliko pora, poskusite, boste videli, da je čudovito.

Še ena malo drugačna krompirjeva solata, ki se prileže v toplih dneh… Krompir skuhaš v slani vodi, ga malo ohladiš, da je mlačen, olupiš in nareže na rezine. Dodaš narezane kumarice (jaz jih olupim, naribam, posolim in počakam kakih 15-20 min, da spustijo sok, ki ga potem ne uporabim) in na koščke narezano surovo zeleno papriko. Preliješ z malo jogurta in/ali kislo smetano. Dodaš malo majoneze, mleto kumino in posoliš ter popopraš. Vse skupaj dobro premešaš in pustiš, da se ohladi. Pa dober tek!

Lp, mishika

Jaz krompir kuham v olupku in ga vedno toplega olupim in narežem na čebulo (čebulo predhodno narežem na tanke kolobarje), da dobi okus po čebuli. Dodam sol, jabolčni kis (ne prekisel) in olje (velikokrat kar bučnega).
Prvič premešam zelo na rahlo, da se krompir ne zdrobi in spaca. Vedno dodam kar precej kisa, ker ga krompir nekaj tudi popije. Drugič premešam ko je krompir že skoraj čisto mrzel.

Mojo krompirjevo solato hvalijo daleč na okoli in zato jo moram vedno pripravljati za piknike ali kakšne druge zabave kjer se veliko in dobro je.

Vedno pravim, vaja dela mojstra.

Mishika,

poskusila bom tvojo varianto krompirjeve solate, vendar imam eno pripombo, poskusi kumare zamešati v krompir, brez da jih osoliš in ožameš.
Sem brala, da so bolje prebavljive neožete in se tega tudi držim že dolgo.

lp

Sariko,
poskusi politi še mlačen krompir z oljem in ga premešati, boš videla rezultat.

Vsako solato, tudi zeleno je dobro najprej preliti z oljem in jo dobro premešati, na ta način porabimo precej manj olja, ker če olje s kisom pomešaš, plava to olje na kisu in ne “obleče” solate.

lp

mislim, da mora biti ta solata zelo dobra.
Hvala za idejo

Jaz kumarice vedno ožmem, da iz njih izteče prestana voda. Ko jih naredim
za solato ta naj stoji nekaj časa, da se kumare ponovno napijejo.

Saj, tako delam tudi jaz.

Lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close