Krofi
Hojla,
No jaz ranvno vvroče krofe ne dajem marmelade, raje v takšne mlačne. Za marmelado not dajat pa jaz uporabljam nastavek od testomata, ki je nalašč za to. Kljub temu se mi zdi čudno, da bi bilo okoli marmelade kot da bi bil krof premalo pečen. Žal ti nebi vedela povedati, ker se to meni še ni zgodilo. Moji pa imajo radi krofe brez marmelade, pravijo, da so z marmelado presladki.
LP
Tajna
Moj recept je sledeči:
1/2 kg moke
2 rumenjaka
2 dcl vode
2 dcl mleka
20 g kvasa
1 žlička sladkorja
sol, olje za cvrenje
Vse to zamesiš kot vsako kvašeno testo in pustiš na toplem, da vzhaja 1 uro.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljaš na debelino1,5 cm in z obodom režeš krofe.Preden jih dam peči, jih pustim še pol ure na pomokanem prtu.
JOj, tale ideja o krofih v pečici mi je pa prav simpatična 🙂 Lahko da bom poskusila…..vendar potem pride ja kot hlebček kruha??! Takšen majhen, okrogel in ? A jih zunaj okrog in okrog premažeš z oljem?
No, moja druga babi dela ODLIČNE krofe, oz. mi jim rečemo “krapi”. Nikoli jih ne valja, kar z žlico reže vstran testo in oblikuje lepe kepice. Sploh ni težko, pride skoraj enko kot bi izrezoval. Krapi so znotraj neverjetno mehki in gosti, prav puhasti. Zanimivo jetudi, da znaotraj niso mastni! Za tole finto mi je enkrat zaupala eno skrivnost, pa sem jo že pozabila. Mislim da se mora nečesa dati manj v osnovno testo – zdaj pa ne vem: mislim da je rekla da se noter ne sme dati veliko sladkorja, ker naj bi vezal maščobo nase in jo vpijal…..ali pa je rekla da se ne sme dati preveč ruma, ker alhkohol tudi nekaj prspeva k vpijanju maščobe…..?? Ne vem točno, jo moram vprašat 🙂
Babi, ali si že kdaj delala testo za krofe (vzhajano seveda) z dodatkom skute? ALi misliš da bi se obneslo če bi jo dodala, ali bi bilo mogoče pretežko testo? Verjetno je bolje, da jo polnim ker v krfe potem, ko so že ocvrti…..Toda vseeno me zanima, kaj bi se le zgodilo v prvi varianti?!
LP, zala
Hej,Mishika! Jaz krofov v zivljenju se nisem delala,ker sem se enostavno bala.Za dva se pa sedaj ne splaca. Cvrem raje krhke flancate.
Me je res zanimala tista reklama. Ocitno jih tako pripravljajo.Mogoce pa imajo parno pecico od Miele.:)))
Zrezke paniram po vesh pravilih(moka,jajce, drobtinice(jih lepo pritisnem).
Pecico na 200 stopinj,segrejem pekacek z malo olja in polozim zrezke.
Enkrat obrnem.
Zelenjavne zrezke pa sploh vedno v pecici;doma narejene,seveda.Lp
Zala,ne vem,kaj bi nastalo v pecici,ker se svoj ziv dan nisem umesila testa za krofe.Res bi nastali bolj rahli kruhki;lahko bi jih po vrhu malo premazala z maslom.
Poznam pa vso teorijo okrog krofov in ti lahko potrdim,kar je rekla tvoja druga babi:
da niso mastni, poskrbi rum in ne prevec sladkorja.
Kaj mislis,da bi dala skuto namesto marmelade? Malo bi mogoce slo,saj marmelada tudi ni prav lahka. Sama imam najraje krofe brez nicesar,prav
tvoje krapke. Vedno se mi zdi,da je okrog nadeva testo malo surovo,oziroma mokro.Bojim se,da bi bilo tako tudi pri skuti,ker ima kar nekaj vode in bi pri cvretju verjetno izhlapevala v testo.
To so samo moja razmisljanja. Lahko noc Babi
Včeraj sem naredila krofe po receptu od Tajne – definitivni USPEH!!!! Sem tko zadovoljna. Pred dvema letoma sem delala krofe po nekem receptu iz kuharske knjige in so mi ratale trde, temno rjave bunke. Po tem receptu pa bajni krofi z vencem!!!!
Ko je prišel moj domu, je rekel a dons si pa krofe kupila!!!
Skratka poskusite, recept je res super!!!!
LP, Anita
Tajna, tvoj recept je super. Tašča je komentirala peko krofov: “Pa samo pol ure jih boš pustila hajat? Saj ne bo nič venčka. Kar z mikserjem jih boš zmiksala? Ne vem, če bo kaj iz tega. Tako na hitro narejeni krofi ne morejo biti dobri. Pa otrokom reci, da bojo vrata zaprta, da se krofi ne prehladijo. Ti prinesem model za krofe (jaz ga nimam), da ne boš teh kugel z rokami pacala!”
Na koncu – super dobri krofi. Meni je sicer ravno do Makedonije, če imajo venčke ali ne – važni je, da so dobri. A so bili lepi in božansko dobri.
Posledica: odslej krofe pečem jaz, ker “ti jih imaš v eni uri fertig, jaz pa celo dopoldne zanje zabijem” (tako je odločila tašča)
Hvala, da si svoje izkušnje delila z nami.
deka
Vsa umetnost je v tem, da se krofi ne valjajo – torej, tetso se mora v glavnem čimmanj stiskati, in potem, ko jih npr. z žlico oblikuješ oz. izrezuješ, da še enkrta lepo vzhajajo…..z njmi moraš v vsakem primeru pač izredno nežno ravnat!
Oli, v naslednjih 5 minutah pokličem mojo babi in dobiš recept! Napisala ga bom pod poseben post, velja?! Se slišiva!
LP
Je testo tistih 10 do 15 minut treba mesati z mikserjem ali ga gnesti? Jaz sem prvic mesala testo z mikserjem ene 3 minute in so mi prisli kar lepo rahli krofi, ampak ne se tako kot morajo biti, zato sem naslednjic testo gnetla z rokami 15 minut (ker je tudi meni zacel mikser cudno “disat” :-)), pa so prisli cisto zbiti. Sem pa prvic uporabila pravi kvas, drugic pa instant Digo. Pa zdaj ne vem, kje sem zgresila.
Helena
Forum je zaprt za komentiranje.