Krofi
Evo, izpolnjujem obljubo!
Pustni krofi:
1 kg moke
6 rumenjakov
6 dag kvasa
6 dag sladkorja
1,5 dag soli
5 dag margarine
2 žlici ruma
toplo mleko po občutku
Jaz jih že več let delam po tem receptu in mi vedno uspejo.
Testo mora biti mehkejše, kot za potico. Mesiti ga je treba tako dolgo da postane gladko in voljno in se ne oprijema več posode. Vzhajat mora na toplem in najmajn za dvakratno količino testa.
Naprej bom opisala kako jih delam jaz.
Pogrejem malo večji prt na radiatorju, ga zložim v kakšne štiri plasti, dam na delovno površino, pomokam(zadnje čase ugotavljam, ko valjam testo, da je veliko boljše če potrosim ostro ali pa univerzalno moko, to je pol gladke, pol ostre moke, kot pa če je samo gladka), zvrnem 1/2 testa in ga RAHLO razvaljam, ter izrežem kroge ali pa narežem tačke. Odlagam jih na prt ob strani ter pokrijem s toplim servetom in pustim vzhajat.
Nato si dam na prt še drugo polovico testa. Tega oblikujem ročno. Ne vem, če bom znala prav opisat. Testo z roko povaljam v valj, ga narežem, pač kakor velike krofe želim imeti. V rokah jih povaljam oz. oblikujem v kroglico( kot cmok), ali pa jo lahko povaljaš z eno roko kar po prtu in tudi nastane lepa kroglica. Velika naj bo pribl. kot pink ponk žogica. Mogoče malo večja. Če so preveliki, je velika možnost, da v sredini niso dovolj prepečeni, zato jaz raje delam majnše. Tudi te odložim na prt jih rahlo potlačim, da je oblika kot nekakšna polpeta in pustim pokrite vzhajati.
Kdaj so dovolj vzhajani? Ne vem kako vam naj povem. Ko so lepo napeti, vendar pa tudi ne smejo biti predolgo, ker potem je na vrhu vdolbinica. To se mi zdi, da človek dobi občutek s prakso.
Pečem jih na steklokeramični plošči, na največji plošči. Jaz imam gumb, ki se regulira od 1-9 in mi je praksa pokazala da je najboljše, da je nastavljeno na 5 ali 6. Seveda mora biti na začetku dovolj ogreto, če je preveč, bo krof preveč zapečen in bo v olju premalo vzhajal in ne bo vencev. Prav tako ne bo vencev, če bojo premalo vzhajani.
Jaz jih polagam v vroče olje z zgornjo stranjo navzdol in pokrijem kozico. Ko imajo pravo barvo jih odkrijem, obrnem in pustim do konca peke odkrito kozico. Na ta velik pekač od pečice si položim papirnate servetke in jih odlagam tja, da servetke vpijejo odvečno maščobo. Po želi jih napolnim z marmelado.
Tisti, pri katerih testo razvaljaš, so običajno bolj rahli, kot tisti, ki jih oblikuješ ročno. Lepši pa so navadno , ti ki jih oblikuješ ročno. Ti zagotovo ne bojo imeli luknje in če jih boste pustile dovolj dolgo vzhajat, bojo tudi zagotovo imeli vence. Če kaj nisem napisala dovolj razumljivo, pa vprašajte.
Če katero zanima recept za flancate, ga pa napišem naslednjič.LP
Po mojih izkušnjah imajo najrajši luknje tisti krofi, ki so izrezani iz razvaljanega testa. Sestava testa niti ni tako pomembna. Včasih sem jih delala po enem nič zahtevnem receptu, so bili dobri, imela sem pa tudi recepte z 10 rumenjaki in podobno. Zadnja leta pa uporabim kar “boni” moko in recept, ki je natisnjen na vrečki, in ugotavljamo, da so ti še najboljši.
Krofe oblikujem tako kot Evita. Testo razdelim na primerne koščke in z rokami oblikujem kroglice. Pečem pa najrajši v fritezi, s tem, da vzamem mrežico ven, da je več prostora. Srednja temperatura, v olje jih polagam najprej z zgornjo (vzhajano) stranjo navzdol, pečem pokrito 3 minute, obrnem in pečem še 3 minute odkrito.
Veliko raje pa pečem (in tudi raje jemo) krhke flancate, štraube. 🙂
pozdravljene!
Res bliža se čas pusta in s tem čas krofov, flancatov. Zaupala bom vam moj recept za krofe. Staknila sem ga pred kakšnimi 15 leti v reviji Jana (upam, da me ne bodo točili za pravice) in povem vam, da moji doma pravijo, kaj delam, da čaram kot čarovnica, ko pa imajo krofi za dva prsta debel venček.
Evo recept:
Potrebujemo: 1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
9 dag kvasa
1/2 l mleka
7 rumenjakov
6 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 kavna žlička soli
1/2 limoninega soka
Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor miksaš da postane masa penasta in naraste. Dodaj olje in rum. Mešaj dalje in počasi dodaj sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in moko. Mešaj približno 10 – 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemlješ z jedilno žlico in oblikuješ kroglice (približno 7 – 10 dkg mase v kroglici) in jih pustiš hajati približno 30 minut. Med hajanjem jih lahko obrneš, tako hajajo z obeh strani. V kozico daj za 3 prste olja in v ne prevroči maščobi zlatorumeni spečeš jih.
Iz tega testa naredimo 24 krofov.
Glede priprav jaz nič ne kompliciram. Moko vzamem v kuhinji iz omarice, jajca iz hladilnika. kroglice oblikujem z roko in jih polagam na pomokan prt kar na mizo. še nekaj idej za dekoracijo: krofe namažemo s čokoladno glazuro in posipamo na grobo narezanimi mandeljni, lešniki ali posipamo s kokosovo moko…
Uf, kako se mi cedijo sline… čez vikend jih moram narediti.
Imejte se fino!
Tajna
Pozdravljena!
Zakaj bi se ti smejal cel forum. No ja recept je napisan na moj PC, in pri pisanju sem upoštevala samo sebe, ki vem kakšen je celoten postopek.
Verjetno veš, da je navada dati nekaj toplega mleka in 2 žlici sladkorja pa predpisano količino kvasa v eno posodo in na toplo mesto. Po kakšnih 10 minutah se kvas razstopi in nekako se speni, naraste – postopku pravimo hajanje kvasa, od tod tudi potem vzhajani kvas. Sicer sem to sedaj posodobila in kvasa ne hajam več, ampak ga nadrobim v pripravljeno moko., dodam ostale sestavine v receptu in vse skupaj zgnetem. No recepta pa še nisem popravila. Moram ti povedati, da imam v enem zvezku zapisano več kot sto receptov, vendar zapisani so samo potrebne količine sestavin za posamezno pecivo in ime peciva. Natančnega navodila in postopka pa nisem imela navade zapisovati, tudi moji otroci pečejo iz tega zvezka.;)) Mamina navada.
P ne da bi se hvalila, ampak ko preberem sestavine za neko pecivo, v mislih znam točno si predstavljati kakšno mora to pecivo izgledati.
Še odgovor na drugo vprašanje glede mleka: nekaj toplega mleda daj na kvas, ostalo daš v testo. Sicer se ne obremenjuj z hajanjem kvasa – to preprosto izpusti tako, da narediš prvi del recepta tako kot je opisano, ko dodaš še moko in mleko, potem še nadrobiš dve kocki kvasa in zgneteš testo da je gladko. oblikuj kroglice, jih malce stisni med dlanmi, da dobijo ploščato obliko (da niso kot žoga) in jih daj na prtiček vzhajati. -Segrej maščobo in potem začni s peko krofov: ko dajaš krof v vročo maščobo jo obrneš tako, da je zgornja stran v maščobi spodaj.
Upam, da sem napisala dovolj razumljivo, je sila enostavno, vendar ne znam to tako povedati oziroma napisati. Lažje bi to pokazala:))
lep pozdrav in čakam na odgovor, kako so krofi uspeli!
Tajna
Tajna,
hvala, hvala, hvala!!! Nisem vedela, kako se vzhaja kvas, do sedaj sem vedno uporabljala suhi kvas, kadar sem delala kaj s kvasom. No, pa še to je bilo vedno samo testo za pizzo. Zdaj znam delati pa še krofe!!
Krofi so fuuuul dobri. Niso še kot Trojanski, ampak naslednjič jim bodo že konkurenca! Super je tale recept, enostaven, pa še dobri krofi ratajo. V spominu imam, ko je moja pokojna tašča delala krofe, da je bilo toliko dela, da meni še v sanjah ni padlo na pamet, da bi jih kdaj naredila sama.
Helena
Hojla,
zelo sem vesela, da so ti krofi uspeli. Bravo! vidiš, da ni tako komplicirano in niti dela ni tako veliko. Jaz pri peki in kuhanju skušam zadeve čimbolj poenostaviti, da mi ostaje čimveč časa za moje hobije, stvari pa prav tako gratajo. Potem pa je užitek kuhati. Svoje izkušnje pa tudi rada delim z drugimi.
Lep pozdrav!
Tajna
Tajna,
imam še eno vprašanje, tokrat glede marmelade za v krofe. Zadnjič sem jo dala v vroče krofe (kar z injekcijo in je bilo precej simpl), ampak ko so krofi nekaj časa stali, je bilo okoli marmelade tako, kot da je krof surov. Nikjer drugje v krofu se to ni pojavilo, tako da krofi so bili pečeni. Je možno, da zato, ker sem dala marmelado v vroč krof? Je potrebno marmelado dati v ohlajen krof?
Helena
Forum je zaprt za komentiranje.