Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Krofi po receptu moje babi

Krofi po receptu moje babi

Pozdravček!

Tukaj je obljubljen recept za krofe, ki jih že sedaj na veliko peče moja “bica” 🙂

Torej:

1 kg moke (zaželeno je da je moka čimbolj topla)
6 dag svežega kvasa
4 rumenjaki
toplo mleko po potrebi – več kot 5 dcl in zagotovo manj kot 1liter
1 dcl kisle smetane (ali 2 žlici masl ali margarine, stopljene)
4 žlice olja
2 žlici sladkorja
2 žlici ruma
malo limonine lupinice
ščep soli

Testo mora biti bolj trdo, ne preveč mehko-menda taki krofi bolj vpijajo olje!
Jaz bi rekla, da se da v testo nekje 6 dcl mleka in toliko ga bom dala tudi, ko bom te krofe pekla.
Zamesimo testo in pustimo da vzhaja na dvojo količino. Iz mase z žlico režemo tetso, ki ga s pomočjo pomokanih rok oblikujemo v kepice. Robove lahko pri strani vpotegnemo na spodnjo stran, kot pri buhtljih, in jih nato polagamo na desko tako, da je tista stran, na katero smo vpotegnili testo (kot robček), spodaj. Lahko si pomagamo tudi tako, da jih narahlo povaljamo po pomokani deski, ampak res narahlo!
Pustimo jih v toplem prostoru, da narastejo na dvojno količino.
Močno segrejemo olje – vanj pomočino ročaj lesene kuhalnice in če se ob njem naberejo mehurčki, potem je olje dovolj vroče. Krofe v olje polagamo tako, da položimo tisti stran, ki je bila med vzhajanjem na vrhu, navzdol, torej v olje!!!
Ko krofe prvič cvremo (na tej vzhajani strani), mora biti posoda pokrita. Ko jih obrnemo in cvremo še na drugi strani, pa posode ne smemo več pokrivati!
Rekla mi je še, da se mora krof na eni strani peči vsaj 2,5 minut (približno) in toliko še po drugi, drugače so v sredini še surovi.
Velikost krofov prilagajajte sami, mi nikoli ne delamo tako velikih kot so trojanski, ampak nekako takšne velikosti, kot bi jih dobili, če bi jih izrezovali z modelom.

Lepo peko 🙂
Zala

Zala, pozdravljeni !

Mene pa zanima, če namesto smetane uporabim maslo, ali dam potem isto količino olja ?

Hvala, pa lp Maja

Živjo Maja,
ja lahko daš maslo nameto smatane in potem tudi enako količino olja. Namesto 1 dcl smetane pa daj okoli 2 žlici stopljenega masla.

LP, zala

Zala, hvala. Sem se bala, da bi bilo potem preveč maščobe.

lp Maja

Zala, hvala, da si napisala recept. V tem tednu imam dober namen sprobati nekaj receptov. Upam, da bo uspelo.
Pozdravček, oli

ojla,mene pa zanima, če se krofe lahko peče v pečici in koliko časa jih v tem primeru pečeš?

Kell, v tem primeru ap ti ne bi znala svetovati…mogoče bo o tem več vedel povedati kdo drug?!

LP

Hej,tudi jaz sem nekaj dni nazaj sprasevala o pecenju v pecici.
Mislim,da od Don don tako pecejo,vsaj reklama tako pravi. Lp Babi

sej vrjetno potem pečeš podobno kot buhtelnje, testo je podobno tako da bi mogoče šlo tudi v pečici

krofi v pečici niso “krofi”, ampak bi jih lahko imenovali kako drugače, saj nimajo istega okusa in ne dišijo enako.Krofi pečeni v olju so pač pravi krofi.
Kdor meni, da so škodljivi, naj pač poje samo polovico krofa, da bo vsaj vedel kaj je jedel.
Morda še propomba na temperaturo olja in preuzkus s kuhalnico.
danes nam tega res ni treba početi, ker v trgovinah lahko kupimo termometer do 400 st C in to je najbolj sigurno.Sicer pa krofe pečemo pri temperaturi 190 st.C in sicer 4 minute pokrite in 4 minute odkrite.Tako so v sredini lepo zapečeni (zlate barve) in znotraj niso surovi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close