Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Križarjenje MSC Opera

Križarjenje MSC Opera

Ker se odpravljamo na križarjenje po Sredozemlju, bi prosila za čimveč izkušenj tistih, ki ste že bili. Predvsem me zanima, koliko bo še dodatnih stroškov (npr. kaj točno je vključeno v ceno in kaj ne, kako je z napitninami …). Zanimajo me tudi vaše izkušnje z izleti, saj nameravamo oglede opraviti predvsem v lastni režiji. Potujemo pa od Trsta do Aten.

Bili na križarjenju kar nekajkrat, tudi z otrokom…
Obvezna doplačila so napitnine..okoli 50 EUR / osebo za celi teden….pa pijača, ki je definitivno dražja kot pri nas, ampak ni tako hudo…

Kar se tiče izletov so kar dragi….in se splača iti vse v lastni režiji, s tem da je odvisno tudi od tega, koliko časa je ladja v pristanišču, pa tudi to ali imate otroke….
Na ladji ti že prvi ali drugi dan predstavijo vse izglte, to predstavitev si je dobro ogledati, tam vidiš kam te peljejo izleti, potem greš pa ti tja sam z taxi-jem…..

Poznam itinerar….
V Anconi pojdite sami po mestu, mislim pa da imaš tudi od ladje shuttle bus do mesta in nazaj ( cena cca. 5 EUR / osebi ), Split boste šli sami, ravnotako Krf, mesto je kar zanimivo, tam je tudi neka trdnjava, pa tudi full zanimiva tržnica…
Mesta Gythion ne poznam, ma mislim, da ni neko veliko mesto in si ga lahko ogledate sami..
Za Atene pa tako, ali greste na organiziran izlet, ali pa greste z metro-jem do centra Aten…Baje je metro postaja par 100 m od pristanišča….Jaz za Atene taxi odsvetujem..ker je full kaos na cesti…

Evo to so prve informacije…..Piši karkoli te zanima…

LP

Najlepša hvala za informacije. Imamo otroke, stari so 12, 13, 13 in 17 let. Upam, da je dovolj zabave za najstnike na ladji. Na izlete bomo šli v lastni režiji. Zanima me, kako je s pijačo – na nekaterih ladjah naj bi bila brezplačna voda, čaj in kava – kako je tukaj? Glede napitnin pa naj bi se tudi dalo dogovoriti o višini na recepciji?

Ne moreš verjeti, kaj vse si folk želi ; pa pojdite v hribe, pa kolesariti v Toskano, ne pa šminkirati na ladjo, sploh pa če pazite na vsak fičnik; če nimate casha ostanite to kar ste, in si privoščite tisto, kar si lahko, ne pa da sprašujete, a je voda zastonj in podobno.

Pravzaprav, Ivy, bi si bolj želela kakšnih nasvetov od tistih, ki so na križarjenju bili. Vsekakor rada iz prve roke izvem, kaj lahko pričakujem, pa naj bo to v hribih, na kolesarjenju ali na križarjenju.

No ja, Ivy, če nekdo pazi na denar, še ne pomeni da ga nima ali da mora varčevati pri vodi. In neracionalno razmetavanje z denarjem ni ravno znak odgovornosti in odraslosti, vsaj v našem civilizacijskem okolju ne.

Sam sem bil na križarjenju, vendar ne s tem operaterjem. Glede napitnine je zelo odvisno od operaterja: pri nekaterih se sicer pričakuje, vendar se še vedno lahko odločiš, da je ne daš ali da je daš manj,kot priporočajo. Nekateri jo zahtevajo, vendar še vedno lahko spremeniš ali odkloniš. Najhuje je pri tistih, ki ti jo kar samodejno odtegenjo pri plačilu aranžmaja ali pa iz kreditne kartice (kot najbrž veš, pri plačilu s kreditno kartico v tudi dostikrat sploh ne delajo avtorizacije, oz.se ni potrebno popisovati). Številko kartice pa imajo, saj jo običajno daš ob plačilu ali rezervaciji
Načeloma je pa napitnina prostovolja, razen če izrecno ne piše, da je obvezna. Predlagam, da se pozanimaš, ali je obvezna. Če je,se pozanimaj za posledico, če je ne daš toliko ali je sploh ne daš.
Potem ravnaš po svoji vesti; če se ti zdi, da si jo zaslužijo jo daš, sicer pa ne. Kakšnih posledic ne bi smelo biti.

Glede vode oz.oskrbe: preveri, če je aranžma all inclusive, torej, če sta hrana in osnovna pijača vključeni. Verjetno sta, tudi voda. Glede vode še nasvet. Voda je v teh krajih izjemno draga, včasih doseže ceno piva ali soka. Zato si lahko na ladji z malce iznajdljivosti oskrbite z njo-jo vsaj za prvo silo napolnite v lastne plastenke. Seveda ne preveč očitno, saj to ni ravno zaželjeno….

Izleti: predlagam, da se prej preko neta pozanimate in se pripravite kaj bi si ogledali in kako. Ko pridete v pristanišče, namreč nimate ravno strašno veliko časa. Ponudniki znajo to izkoristiti in v tem času dvigenjo cene ali pa vam nudijo kakšne instant variante.

Preverite tudi, kako boste iz ladje prišli v pristanišče. V nekaterih pristaniščih namreč sidrajo precej ven, in je potreben še prevoz v mesto, kar lahko kar dosti stane, še posebno, če vas je več.Da ne govorim o gneči in izgubi časa..

Toliko za zdaj, če te pa še kaj zanima, kar povej..

Vidim, da so ti že drugi odgovorili…Kar se tiče napitin, ti bodo znali povedati v agenciji, pa tudi to katera pijača je v ceno vključena. Od ladje do ladje se stvar spreminja…

Kar se tiče otrok, ti pa lahko zagotovim, da bodo prezadovoljni….namreč imajo full program: animacija, športne igre, tematske večerje…Poznam ljudi, ki so imeli pubertetnike v pravem pomenu besede, s katerimi niso mogli nikamo in so se bali kako bo na ladji….
Tam jih praktično sploh niso videli( ker so se zabavali po svoje ) , razen na izletih….
Tudi za varnost je na ladji super poskrbljeno….imajo varnostnike v civilu, ki jih ti kot potnik sploh ne opaziš….

Hvala vsem za odgovore. Napitnine nam bodo kar zaračunali, vendar se lahko dogovoriš na recepciji glede višine. Če bomo zadovoljni, sicer nimam nič proti napitnini, če pa ne, pa se mi zdi prav, da to pokažemo tudi preko napitnine.

Osnovna pijača naj bi bila, prebrala sem že veliko tujih ocen te ladje in v letu 2005 in 2006 ni bilo nobenih pripomb. V letu 2007 pa sem zasledila pripombe, da so bili baloni z vodo prazni, prav tako ni bilo vode v avtomatih za vodo in čaj. Zato me je zanimalo, če je kdo bil s to ladijsko družbo v zadnjem času in kakšne so izkušnje. Pa še eno vprašanje, če kdo slučajno ve – kako je s savno? Baje prav pri tej ladijski družbi ni vključena v ceno, pri vseh ostalih pa.

Bazen je samo zunanji – kakšne so kaj temperature vode, glede na to, da gremo križarit konec oktobra?

Zelo zelo dvomim, da je pijača vključena v ceno…..ponavadi delujejo zjutraj avtomati z različnimi sokovi + voda namenjena za čaj….za kosilo pa je na razpolago samo voda in še to tista v avtomatih za čaj….v restavraciji self-service….
Pri večerju le na redkih ladjah točijo vodo – gratis…..
Sicer lahko vodo kupite v pristaniščih in si jo nesete na ladjo…..pa tudi na ladji imate ” water package “, kjer malo prišparaš, pa tudi za otroke imaš raznovrstne pakete za pijačo….

Lani smo bili na križarjenju po Grških otokih za jesenske počitnice in ni bilo ravno vreme za se kopati…no tisti bolj pogumni so se sicer kopali…Ponavadi sta na ladji dva bazena…bolj malo ogrevana….
Ladjar MSC nima savne v ceni….!!!!!!

Tako kot ti je napisala Bura – vsa pijaca je za doplacilo, razen tiste v aparatih, ki si jo sama tocis v samopostreznih restavracijah. To se pravi voda, kaksni sokovi in podobno, ni pa dosti izbire.

Napitnino ti bodo sami trgali, oziroma jo bodo obesli na racun sobe, pol pa predzadnji dan zvecer, ko placas kar je treba placat, lahko izpolnis formular v katerem navedes zakaj noces placat napitnine in ti toliko manj racunajo. Se pa spodobi placat, ker (kakor bos sama vidla) je osebje na ladji zelo prijazno (ok, mogoce se tezko pogovarja z njimi, ker je njihova italijanscina ali anglescina bolj slaba) in se precej mocno trudi, da je vse tako kot mora biti (place pa nimajo ravno visoke).

Izleti so precej dragi, tako da tudi jaz priporocam ebnako kot Borg – zmente se ze prej kaj vas kje zanima oziroma kaj se splaca it pogledat, pol pa v pristanscu na bus, taksi ali metro in pejte v lastni reziji.

Ce se prav spomnem voda v bazenu ni greta, tako da bo verjetno kopanje odpadlo.

Ni res da ima samo MSC doplacilo za savne. In brez skrbi MSC je veliko podjetje, Opera relativno nova ladja – ce nisi tip cloveka ki bi sam iskal napake, boste vsi zadovoljni.

Sam sem bil ze tako na Costi, kot MSCju pa tudi na Royalu in nima pripomb na nobenega od teh ladjarjev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close