Kreta “na črno”
Bila letos na kreti in je zelo drago.
Bolj se ti splača iti z agencijo in rentat avto. Opozarjam te pa , da je najem avta 50 evrov na dan pri spodobni agenciji. Nekatere cenejše imajo klavzulo ………….nekje spodaj na pogodbi napisano da do 2 tisoč evrov škode kriješ sam in te fore.
Kreta je ogromna, gorata in zelo, zelo slabo označena. Zemljevid je bolj za orjentacijo da si sploh na Kreti.
Hrana na severu obupna-kot da si v Londonu. V notranjosti je pa druga zgodba. Glede hrane in prijaznosti. Na žalost so pa tudi tam cene poskočile.
Ne pričakuj neke prijaznosti če boš z nahrbtnikom okoli bluzila. Siti so pijanih maturantov – in tebi na čelu ne piše da to nisi.
Jug je turistično manj oblegan ( razen Matale ) definitivno je pa res, da v vsakem avtu, ki ustavi v še tako majhni vasici shodijo tudi do tedaj nepokretni nonoti. Ko ugotovijo da nisi potujoča denarnica se hitro zopet namestijo v položaj pajka, ki čaka.
Moje izkušnje so pa drugačne. Na Kreto kadarkoli. Arheologija mi je všeč – tudi drobne stvari, ne samo Knosos. Rada grem pogledat kako cerkvico in samostan, pešačenje mi je v užitek, čeprav je vroče. Z orientacijo in branjem karte nimam problemov (si pa preskrbim dobro karto že preden grem na pot, ker si izlete vsaj deloma načrtujem že vnaprej in ker si na osnovi želja izberem tudi način in kraj prenočevanja). Edina stvar, ki me moti, so “masovni” turisti in maturantje, ki pa jih v drugi polovicio septembra in maja, ko sem bila na Kreti, še ali že ni bilo pretirano veliko. Domačini so bili izredno prijazni (pomaga pa, če znaš saj pozdraviti po grško) in niti sledu o “trgovskih napadih” na nedolžne turiste. Se pa strinjam, da s prenočevanjem kar tako, v grmovju ne bo šlo.
Bili na Kreti lani in letos, obakrat avgusta, torej v polni sezoni. Najdražja nočitev je bil apartma za 45€. Drugače se pa da na jugu dobiti apartma tudi za 30€. Ker nas je kamp prišel cca 25€ na noč, smo za večdnevne postanke najeli apartma (majhna razlika v ceni). Sobe praviloma oddajajo po nižjih cenah, kot so po ceniku oz. objavljene na internetu.
Kampiranje na črno je v Grčiji uradno prepovedano.
Najem vozila je bil pa 132€ za en teden (Stalis – severna obala). Seveda je najem na letališču bistveno dražji, pa vseeno bi za kak manjši avto bilo manj kot 50€.
Oprosti ampak ravno Knosos mi je bil tako umeten, da sem bila zelo razočarana. Je dosti drugih drobnarij bolj občudovanja vrednih.
Glede zemlevidov je pa tako. Najbrž res nismo imeli najboljšega. Pač pričakuješ smetokaze – in tudi so – ampak v cirilici……….
Pa to sploh ni nič takega, če si na dopustu in dobre volje. Mi zelo radi raziskujemo.
Mi je pa Kreta draga za tisto kar ponuja. Seveda pa nisem šla tja na 10 dnevno pijanko in najnovejšo zabavo maturantov – 10x
To pomeni 10 x seks v 10 dneh z 10 različnimi v 10 pozah.
Ker rada fotografiram semzjutraj rada bluzila okoli in……….našla svašta. Ne ravno modele za fotko.
Sem ravnokar prišla s Krete in NI TAKO ZELO GROZNO. Seveda se vedno najdejo tisti, ki jih moti vse, ampak.
Avto smo rentali za 6 dni za 180 EUR – Panda s klimo. Zraven smo dobili dovolj dober zemljevid, da se nismo izgubili. Smerokazi so najprej napisani v cirilici, nekaj metrov dalje pa še v latinici (zelo poredko druge table ni bilo, ampak drugi dan smo že obvladali cirilico toliko, da smo brez težav našli mesta).
Knossos je pač ena izmed največjih znamenitosti – gužva na kvadrat, ampak a je mogoče v Louvru ni? Pač pogledaš ali pa ne.
Trgovskih napadov nismo doživeli. V malo manj obljudenih vaseh so nas kar precej prijazno pozdravljali – no ja, smo bili pač družina z dvema majhnima otrokoma in ni bilo težko navezati stike.
Hrana pa je spet kar hočeš – lahko ješ fish and chips, lahko pa vse grške specialitete ki jih želiš …
Sob in apartmajev je povsod dovolj – če boš nočila samo eno noč je lahko malce višja cena, ampak itak je že low sezona, pa ni tako hudo.
Trenutno sicer menda pričakujejo naval cca. 5000 slovenskih maturantov, ki so stacionirani v Hersonissosu in Maliji in se jim največ dogaja na eni plaži pred hotelom med tema mestoma. In če greš zgodaj zjutraj po kateremkoli slovenskem mestu, lahko naletiš na “modele ki niso za na fotko”, ampak saj to so “naši zlati otroci, naši sončki”, a ne?
Mogoče je Vesna hotela opozoriti samo na to, da grška pisava ni cirilica.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Cirilica
Grške črke pa smo se učili vsi večinoma pri matematiki in fiziki. Napisov mest res ni težko prebrati (uganiti).
Forum je zaprt za komentiranje.