“krema na osnovi moke”
Nekaj let nazaj ,mi je neka starejsa gospa zaupala recept za kremo, ki se nardi tako kod puding, le da v mleko zakuhamo moko,namesto podinga. Kremo sem uporabila za mazanje biskvita in vsem je bila zelo vsec.
Pozabila sem recept, predvsem potrebujem kolicine, da krema ne bo tekoca ali prevec gosta in da ne bluzim nekaj brez veze, prosim, mogoce pozna se katera ta recept, naj ga napise.Najlepša hvala za pomoč.
Hej!
V moji knjigi tako:
Vanilijeva krema ali slascicarska krema
3 dl mleka, 20 dag sladkorja, 5 rumenjakov, zlica krompirjeve ali navadne bele moke, malo vaniljijevega stroka ali van. sladkorja
Sladkor umesamo z rumenjaki, da naraste, nato mu med nenehnim stepanjem s sibico primesamo presejano moko, toplo mleko in vanilijo.
Posodo denemo potem nad paro in stepamo kremo tako dolgo, da se zgosti. Jo odstavimo in jo stepamo, dokler se popolnoma ne shladi.
Jaz delam brez moke na isti nacin in se tudi lepo zgosti. Nad paro je misljeno tako, da v vecji posodi segrevas vodo skoraj do vretja in v njej imas manjso kovinsko posodo s kremo ( najboljsi tak kotlicek z zaokrozenim dnom; drugace drzi malo postrani).
Stepam z el. metlicama. Ohlajas lahko v hladni vodi.
Pomembno je, da jajcno sladkorno zmes res dobro stepas, da spremeni barvo ( svetlo), se zgosti in naraste.
Italijani ji recejo crema pasticcera. Iz njihove knjige pa ta recept.
4 rumenjaki, 80 gr sladkorja ( kar precej manj kot zgoraj), 2 zlici moke, 1/2l mleka, 1 limona
Postopek enak, le mleko zavres in vrocega med mesanjem prilivas jajcno sladkorni kremi in dodas naribano skorjico limone.
Tu dajo posodo direktno na plosco in naj postopoma med mesanjem zavre. Po treh minutah odstavis in med mesanjem ohlajas.
Upam, da sem kaj pomagala:) Lp Babi
Joooj, zdaj se mi pa tako sline cedijo… To ni fer! Jaz po tem spodnjem receptu delam snežne kepice (sladkan sneg iz beljakov zakuham na mleku, ga preložim v skledo, potem mleko zgostim z rumenjakovo maso in prelijem čez sneg) in mi je to ena najbojših sladic nasploh.
Zelo dobra krema z moko je tudi tista, ki se uporablja za polnjenje bele pite, je pa z dodatkom masla. No, za vsak slučaj: v 1/2 l mleka zakuhaš 3 žlice ostre moke. Ohladiš. Posebej penasto zmešaš kocko masla 25 dag sladkorja v prahu in posptopoma dodaš sok 1 – 2 limon (po okusu). Nazadnje po žlicah vmešaš mlečno kremo.
In še ena s smetano: 3 žlice moke, 3 žlice škroba (gustin) in 3 žlice sladkorja zakuhaš v 7 dl mleka. Ohladiš, vmes večkrat premešaš. Stepeš 1/2 l rastlinske smetane in vmešaš v ohlajeno kremo.
Recept za kremo:
3 jajca
5 zravnanih žlic sladkorja
1 vanilni sladkor
0,5 l mleka
2 zvrhani žlici moke
Beljake stepeš v trd sneg. V mleko vmešaš rumenjake, sladkor, vanilin, moko in vse to ob stalnem mešanju (jaz stepam kar z električnim mešalnikom) kuhaš na rahlem ognju 10 minut. Nato dodaš še trd sneg beljakov, po potrebi doliješ še malo mleka (največ 0,5 dcl) in kuhaš še 3 minute. Kremo nato ohladiš, pri tem jo občasno pomešaš, da se ne naredi skorjica.
To kremo vedno uporabim pri pripravi sladice z navadnimi piškoti (npr. Piknik od Koestlina). Če koga zanima, jo pripravim takole. V pekač naložim piškote, ki jih namočim v mešanici vode, sladkorja in ruma (lahko tudi šibke kave in ruma), nato naložim kremo, spet namočene piškote, spet kremo, spet namočene piškote in vse skupaj prelijem s čokoladno glazuro in potresem s kokosovo moko. Sladico dam za nekaj ur v hladilnik, nato pa jo sproti režem na rezine. Sladica zaradi navadnih piškotov in zgoraj navedene kreme vsebuje minimalno maščob, imajo pa jo radi tako mali kot veliki.
Vrtnica pri teh kuhanih kremah je običajno na 1 dl tekočine – torej mleka, ena zvrhana žlica moke. Če ne želiš, da bi se ti naredile grudice potem vzemi ostro moko., če pa si bolj vešča pa lahkovzameš tudi navadno gladko moko tip 500 (jaz vedno kuham to kremo).
V 4 dl mleka zakuham tri zvrhane žlice moke. Kako to naredim? v lonček dam moko in eno žlico sladkorja in nekaj žlic toplega mleka. to razmešam v gladko tekočino (kot puding) in potem, da se ne mučim preveč ob pomoči hčerke to vlivam v vroče mleko. Hčerka drži cedilko in vliva, jaz pa z eno roko držim posodo z mlekom in mešam mleko. Kajti samo s stalnim mešanjem med vlivanjem se lahko naredi dovolj gladka krema. Moraš pa paziti, da bo to posoda na katero se ti mleko ne prijemlje, sicer se ti bo krema prismodila. Če uporabljam to kremo za boljše pecivo, dodam še 13 dag masla in dve žlici sladkorja v prahu. no maslo in sladkor v prahu fino spenim in postopoma dodajam ohlajeno kuhano moko. Toda pozor ohlajena kuhana zmes in maslo morata biti približno enake – sobne temperature, sicer je grudičasto. To kremo lahko izboljšaš po okusu – najbolje je z vanilin sladkorjem,,ki imajo dodatek arome ruma ali limon. Jaz je ne dodajam.
Pa dober tek!Mmmmmmmmmm………..
Takole sem naredila: 1l mleka,8 res zvrhanih velikih zlic moke,malo rame z okusom mleka, za okus, malo vanilije in sladkorja po okusu, jaz sem dala tudi malo rumovega sladkorja.
Mleko in rama z okusom mleka,zavrela,dobre 2 dcl mleka sem pustila hladnega in v njega z metlico zmesala moko, sladkor,v gladko osnovo.
Ko je mleko zavrelo sem v njega to zlila in ob stalnem mesanju je nastala gosta krema, okus skoraj kot vanilijev puding.
Taja ,ja to je ta krema,samo da ti maslo umesas na koncu jaz dam ravno zaradi tega ramo z mlekom in lahko ze kar v mleko.
Babi, enkrat sem že pisala… jaz velikokrat doma otrokom za večerjo skuham čokoladni puding. Zavrem mleko, koruzni škrob (lahko bi tudi moko) razmešam s sladkorjem in malo mleka in zakuham v mleko. Kuham še 2-3 minute, ugasnem in notri razmešam nekaj sesekljane čokolade… Otroci ga imajo zelo radi in mnogo rajši kot tistega “iz vrečke”, če ga slučajno kdaj ponudim za sladico po kosilu že ohlajenega.
Pripravila sem si “navadno” testo za piškote za oblikovanje z modelčki… me prav zanima, kaj bo nastalo :o) Do sedaj sem od piškotov pekla le kukije.
Lep dan!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.