Kredit za gradnjo hiše
Lep pozdrav
Stara sem 26 let, brez partnerja, z otrokom. Imam službo z plačo 1000€ (toliko dobim na račun), brez kredita. Ker imam zazidalno parcelo v vrednosti 20.000€, na kateri nameravam nekoč postaviti hiško, me zanima, če ima kdo izkušnje v zadnjem času, kakšne pogoje moraš izpolnjevati za kredit recimor 80.000€ na 15 ali 20 let? Če imam parcelo in jo zastavim, bi dobila kredit oziroma kakšno plačo in zaposlitev moraš imet, da lahko sanjaš o kreditu v višini npr. 80.000€?
Ker se mi zdi da je nemogoče dobit kredit za gradnjo hiše…
Izračun pravi, da bi za 80.000€ kredita na dobo 20 let, plačevala mesečni obrok 474,73€. To torej ne bo šlo, ne? Če ne veš: po plačilu obroka kredita ti mora ostati minimalna plača.
http://www.nlb.si/stanovanjski-kredit
http://www.nkbm.si/stanovanjski-kredit
http://www.abanka.si/informativni-izracun/stanovanjski-kredit
Kar alergijo dobim, ko kdo reče hiška. V Sloveniji so hiške nehali zidati pred stotimi leti, zdaj so samo še bajturine. Hiška je hiša do 80 kvadratov, do 150 kvadratov je hiša, vse nad tem je pa čisto preseravanje in kraja prostora ter obremenjevanje okolja.
Kako pa si predstavljaš preživeti z minimalcem? Kako boš preživela, če boš izgubila službo?
Strošek pa ne bo samo teh 80 jurjev, ker je treba računati še papirologijo in komunalni prispevek, kar je zelo hitro deset jurjev in več. Kdor reče, da sezidaš za manj in da vprežeš še prijatelje (ki komaj čakajo, ja), ni še nikoli zidal.
Banke imajo na svojih spletnih straneh informativne izračune za posojila različnih dob in namenom, poguglaj in boš videla. Mislim, da bi ti za 80.000 na dobo 15 let šlo pol plače, pri čemer bi vzela hipoteko na hišo.
Glej, jaz imam dvojno tvojo plačo, moža, dva otroka in vsak od naju je vzel posojilo 100.000 za 15 let, za nakup stanovanje, v katerem živimo. Sedaj imamva še cca 5 let posojila. Živimo čist ok, gre, sem pa vedno imela v glavi, da če se nama fino zaštrika, prodamo in gremo nazaj k staršem. Moja logika je, bodi drzna a realna in hkrati imej rezervni plan.
Ker si sama z otrokom, ne potrebuješ hiše s 150m2, pa tudi, če boš enkrat imela partnerja in še kakega otroka, nimaš kaj nucat 150m2.
Postavi majhno montažno hiško, 70-80m2, namesto garaže narediš samo strehico za avto, kurilnico izkoristiš tudi kot shrambo oziroma namesto kleti in to je to. Montažne hiške so danes poceni, pa kvalitetne.
Upoštevat je treba, da banka ne bo dala toliko kredita na hipoteko, vsaj večina ne. Nekako pravilo je, da je vrednost nepremičnine, na kateri je hipoteka, nekje 120-150{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrednosti kredita. Vem, ker sem ga lani jeseni vzel za nakup 60.000 EUR, vrednost hipoteke na hiši je 90.000 EUR.
Ja, kak flet sta pa vidva kupila 10 let nazaj za 200 jurjev????[/quote]
Evo, samo tako na hitro en primer…ni tako težko porabit 250k za stanovanje na Obali…
Evo, samo tako na hitro en primer…ni tako težko porabit 250k za stanovanje na Obali…
Mi smo ga kar v Lj. Večina se je za glave držala in neljubljančani niso mogli dojeti, zakaj za ta denar ne kupiva bajte mal izven Lj 🙂 Ampak, sva bolj urbana tipa, mega terasa zadošča, in to na vrhu bloka.
Moj nasvet je da varčuj. Vsak mesec daj max na stran. Itak si še sama, brez partnerja in zelo mlada. Ko se bosta našla z pravim fantom in imela oba skupaj dovolj gotovine, začnita delati hišo na parceli, ki jo že imaš. Jaz sem v svojem življenju naredila 2 hiši, a vse z gotovino. Parcele sem dobila. Našparala sva z možem dovolj, da sva hiše postavila pod streho ter vgradila notri okna – toliko gotovine sva imela pred pričetkom gradnje. Nato smo še eno leto ali 1.5 leta notri delali in jo skončali. Enako smo naredili pri 2. hiši, ko smo jo zgradili pred leti za potrebe oddajanja.
Mi smo ga kar v Lj. Večina se je za glave držala in neljubljančani niso mogli dojeti, zakaj za ta denar ne kupiva bajte mal izven Lj 🙂 Ampak, sva bolj urbana tipa, mega terasa zadošča, in to na vrhu bloka.[/quote]
Trnovo?
Ja, danes že, leta 2004 pa bi bila cena cca 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja…
Popravek: nekoč so zidali hiške, zdaj zidamo VILE !
Te boli???[/quote]
Mislim da je ne boli folšija in ima čisto prav. Sem stara čez 60 in srečna da imam majno hišo. Ko gledam moje ta mlade koliko dela imajo s svojimi velikimi hišami in njih okolico sem srečna za mojo hišo. Vedno manj zmorem, kdo bi čistil in vzdrževal veliko hišo? Smo pa v njej živeli štirje, sedaj sva dva.
Ja, danes že, leta 2004 pa bi bila cena cca 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja…[/quote]
Ne vem, če. Prav veliko stanovanj na Obali nisi nikoli gledala, kajne, niti v 2004?
Nikakor v kredit- Šparaj, kar se da. Da vidiš, koliko si res zmožna VSAK MESEC prihraniti.
Mogoče se ti preobrne v življenju, dobiš partnerja, pa bosta v dvoje skupaj šparala in gadila. Bo lažje.
Lahko pa preračunaš tako, da šparaš, pa po tem otrok še primakne, pa bo imel svojo hišo. Zakaj ne?
Ti je tukaj RES tako hudo, da hočeš v teh časih v kredit!?
lp,D
Forum je zaprt za komentiranje.