Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice kraški rob – iz brestovice peš do štivana

kraški rob – iz brestovice peš do štivana

http://users.volja.net/murphylaw/kraski.html

z velikim veseljem vam sporočam, da sem jaz eden redkih slovencev, ki je šel peš čez kraški rob.običajno gredo turisti po kraškem robu.vzpona je malo – a je pot zelo zaraščena.z veliko robide.brezpotje je od sedla med gredino in grmado.kaverne.razgled do trbiža in tržaškega zaliva.pogled na brestoviško dolino.neverjetno doživetje.prepričan sem, da je bolj odklopljeno pohodniško turo v sloveniji zelo težko dobit!

za vse – ki zapravljate 1000 $ za dolga in dalna potovanja – sama slovenija ponuja neverjetne avanture!vito – to ni izlet na šmarno goro.v štivanu so izviri timave / reke reke /

prisurfajte tudi na ivana pepelnjaka http://www.zaplana.net

/ iz reportaže /

Prebolena gripa mi je še vedno delala težave.že do brestovice sem se nahodil.vas je znana po bližnjih bazenih podzemne vode in grofovi jami.ne prvo ne drugo me ni zanimalo.tudi zakaj je v brestovici skoraj vsa trgovska in bencinska ponudba zaprta.važno da so domačini optimistični.toliko ljudi zunaj nisem videl v nobeni drugi kraški vasi na poti.rano sedaj ko to pišem, imajo praznovanje pusta.

Za bencinsko pumpo skrenem levo.live is a journey!greben kraškega roba se približuje, po nekaj 100 metrih mlaka ali po kraško kal na desni.vrisana na karti.ni me preveč zanimala.kaj kmalu se znajdem na križišču treh poti.ker sem politično nevtralen se odločim za srednjo.srednja pot je vedno najboljša!

Hrib gredina se bliža, na desni se oddaljuje grižnik 500 metrov nad medjo vasjo.kmalu nad prvim sedlom me pričaka prva kaverna.kmalu nato nekaj markacij.kar je dokaz, da sem na pravi poti.povzpnem se na plato med gredino in ojstrim vrhom.malica.ko se odpočijem zavijem proti jugozahodu.smer grmada.pričaka me mejni kamen. do dobra si ga ogledam.steza izgine.prične se totalni odklop.veliko kamenja po tleh,! nobene kače in veliko bodičastega grmičevja.kaj češ boljši odklop.malce treniram aerobiko po kamnih in slalomiram med robido.za nagrado sem kaj kmalu na predvrhu grmade.še en skok in sem na grmadi.sam vrh ponuja kaverno, prav tako predvrh.samo da ima kaverna na grmadi cel air condition.po kraško bi rekli kamin.iz navadnega žleba.v kaverne seveda nisem rinil – kar naj velja za vse obiskovalce te ture.kaverne so nevarnejše od kač.v kavernah med drugim ni niti signala nobenega gsm operaterja

Vrh grmade ponuja vse kar mali premorejo.veličasten pogled na brestoviško dolino.na desni se lepo vidi brestovica, malce naprej zaselek klariči in še malce naprej mejni prehod ali konfin po kraško.kakih 200 metrov višje od klaričev pa sela na krasu.naravnost se lepo vidi tržič in najznamenitejši ravfnk trbiža.oziroma trbiške termocentrale.pod vrhom pa nekaj hiš medje vasi.na vrhu si privoščim izdaten počitek.za počitek se odloči tudi digitalec.oziroma baterije v njem.uspe točno ena slika.mobitel dela.pošljem nekaj mesičev žlahti.teta odgovori naj uživam še naprej.o tem ni dvoma.ker je treba biti do večera v novi gorici ni druge kot country cros.izberem azimut jugovzhod.kljub temu da imam raje jugozahod ali še bolje zahod.čeprav na zahodu ni nič novega.na vzhodu enako.pričaka me dolina pod vasjo.še prej pa srna.treba je nazaj v hrib.smer jugozahod.do pašnika kjer me pozdravljata 2 konja.enega malce pobožam in po kolovozu do vasi.ker se mi ne da okoli riti v varžet grem čez privatno parcelo na vaški kolovoz.

Zakaj bi porabil 3600 SIT (ne $) za bencin do kraškega roba, če grem pa lahko čisto brezplačno na Šmarno goro. Peš od doma, na vrh in nazaj do doma. Bom še bolj lordovski od Lorda samega. Ker si me pač izzval. Pa še prav nobene nevarnosti ni na Šmarni gori, ker je povsod signal GSM operaterjev… Lord, vrzi že tisto ropotijo v smetnjak in pojdi na “potovanje” brez. Boš videl, da bo veliko lepše. Ti zagotavljam.

Lord, če hočeš ostati zaplankan, je to tvoja osebna volja in odločitev, ki ti je nihče ne oporeka. A si že kdaj pogledal na zemljevid, kako majhna pikica je Slovenija v primerjavi z ostalim svetom? Že zaradi fizične velikosti je nemogoče, da bi bile vse najlepše stvari zbrane na tem prostoru. In če si pravi popotnik, dobro veš, da potujemo v tujino tudi zaradi srečanj z drugimi, drugačnimi ljudmi, zaradi spoznavanja drugih kultur. Zato, da si malo odpremo glavo. To pa so stvari, ki se ne cenijo s tvojimi 1000 $, ampak so veliko več vredne. Pravo (praviloma daljše) potovanje je tudi odklop, za nekaj časa lahko pozabiš na službo, vsakodnevne težave in GSM operaterje.

Da ne bo nesporazuma, tudi sam sem bil ta konec tedna na Kraškem robu, pa s tem nikogar ne posiljujem. Tam okoli Sočerge in res je bilo lepo. Ampak to je bil nedeljski izlet, ne potovanje. Naslednjič bom šel pa morda na Kitajski kras ali pa v kakšen mehiški kanjon ali v mongolsko stepo. Če bo le priložnost.

Predvsem pa svojih potovanj ne bom omejeval v okvir katerekoli države. Državne meje so sicer ena od administrativnih ovir, ki jih je treba na potovanju premagati, toda popotniki enako cenimo vse kotičke tega planeta. Sicer sva pa o tem že dosti debatirala.

Toliko, ker si me že osebno izzval s tisto Šmarno goro. Aja, pa hvala, ker si me spomnil nanjo. Že več kot tri leta nisem bil gor. Zdaj, ko je do šestih svetlo bi si res lahko privoščil kakšen popoldanski vzpon po službi. Tako za zdravje, da bom imel več kondicije za potovanja…

mislim vito da niste dobro prebrali članka.
http://users.volja.net/murphylaw/kraski.html
bistvo prečenja je bilo dokazati sebi da je možen prehod iz brestovice v sočergo.takole na pamet bi rekel da sem prehodil najmanj 10 km.teren obupen.brez karte bi samo lutal.

to nikakor ni bil nedeljski sprehod.
tujina pa bo ko bo denar.

sicer pa pridem na šmarno goro iz katere koli smeri v pol ure.
lani sem iz centra nove gorice do vrha škabrijela porabil uro in pol.

to prečenje bazovica – štival so prečkali redki.ni primerljivo z sočergo.
kljub temu da sem v reportaži poudaril da je to pohodništvo – je tudi neke vrste popotništvo.zakaj spoznal sem kraje, ki so se jim izogibali že moji strai starši.ki so raje šli na opčine čez dutovlje.

predstavljaj si meter široko stezo, razgleda nobenega, kar naprej se izogibaš vej, robida, ostri kamni.samo kač ni bilo.in seveda klopov.

šmarna gora tudi meni ne diši.je prelahka.

signal gsm okoli brestovice.brez težav.

vito vabljen k ponovitvi prečenja.izviri timave so vredni ogleda!

se opravičujem – iz brestovice do štivana / ne sočerge /

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close