Kostanjev pire
V reviji Rože in vrt je bil pred časom objavljen tudi recept za kostanjev pire, ki ga je v oddaji Sadovi narave pripravila gospa Jelena DeBelder. Takole so zapisali:
Jelenin kulinarični greh – kostanjev pire
Količina kostanja, ki ga bomo potrebovali za pripravo omenjene sladice, je odvisna od števila oseb, ki jim bomo jed ponudili. Za osnovni recept potrebujemo:
Približno ½ kg kostanja
¼ l mleka
2 žlici rjavega sladkorja
vanilijev sladkor
malo ruma
in cimet v prahu
Kostanje skuhamo, olupimo in jih zatem še malo pokuhamo v mleku ter ohladimo. Ohlajene pretlačimo, dodamo sladkor, vanilijo, cimet in rum. Lahko ga obogatimo z žličko kakava.
Ta sladki greh nato okrasimo s kuhanim kostanjem, namočenim v čokolado, ali s kostanjem skuhanim v sladkornem sirupu.
Zdaj je čas kostanja, mogoče pride ideja komu prav.
LP
Sonce rumeno, za prb. koliko oseb pa je tale osnovi recept?
kostanjevega pireja se res nikoli nisem ne jedla ne delala….a ima res kaksen poseben okus? a se sladica ponudi sama ali pa mogoce se s cim drugim, kaj jaz vem, recimo s sadjem ali smetano…??? Glede kostanja sem pa v popolni temi 🙂
Lep pozdrav, zala
Zala tega recepta še nisem preizkusila – vem pa da je so vse kostanjeve zadeve precej nasitne – sodeč po kostanjevi rezini ki jo je mami delala včasih.
V receptu ni nič napisano da bi zraven postregel še kaj, je servirano v takšni manjš skodlici kot za sladoled npr.
LP
Kostanjev pire je zame ena najboljših sladic na svetu!!!In Še vedno se čudim, da je v Sloveniji praktično neznana.V Zagrebu npr. jo v jesenskem in zimskem času nudijo vse slaščičarne, lahko pa kostanj pire kupiš tudi za domov(1kg= 40-50 kun).Postrežejo ga (obvezno) s sladko smetano, uporablja pa se tudi za kolače, torte,…Jaz ga vsako leto kupujem tam(več kil) in ga zmrznem(če mi rata- ponavadi prej zgine).Pripravljat se mi ga ne da, ker je preveč zamudno (lupljenje kostanja), čeprav enostavno:kuhan in olupljen kostanj zmelješ z mesoreznico (kot mleto meso), dodaš rum in sladkor ( bolje rjavi) po okusu, ohladiš, postrežeš s stepeno sladko smetano in se nabašeš do slabosti in še čez!!!!
lp,anchy
Forum je zaprt za komentiranje.