Kost za glodanje.
Dajem vam novo kost za glodanje .Me zanimajo vaša mnenja .
Delavke v Planiki so za božič dobile delavske knjižice in sedaj vsa slovenija stoka pa joka pa kakšna tragedija je to itd.
Moje mnenje: meni se zdi to eno brezvezno natolcevanje in spodbujanje najbolj primitivnih čustev-a sedaj naj jaz pa jokam za njimi pa se mi smilijo.Zakaj pa?
Te delavke in delavci so v tej planiki delali zadnjih nekaj mesecev s presledki celo let brez PLAČE brez REGRESA itd. Jaz se tukaj vprašam kdo je nor ali ti “marljivi, pridni , vestni itd” delavci, katere vsi tako označujejo ali delodajalec.
Jaz pravim da ti delavci . Kdo od vas lahko razume človeka ki 4 mesece ni dobil denarja za svoje delo pa še vedno hodi v službo?? Kdo je tako NOR , da to počne? In durgo vprašanje od kje tem “obubožanim” delavcem denar , da so imeli vsak dan za bencin pa za malico-ok lahko da so malico dobili v službi- ampak vseeno. jaz osebno si ne morem zamisliti ali privoščiti da bi tri ali štiri mesece trošil svcoj denar za bencin in za hrano-to je osnova – da bi hodil v službo in tam dobil nič denarja! To znese pri meni cca 40.000 sit mesečno , je pa res da nimam službe pred nosom ali pred vrati.
Praktično povedano , da meni ne bi dali 15 plače mene 16 ni več vc službo. Že tako dajejo plačo za nazaj in ne za naprej .Če delodajalec ni sposoben dati plače naj pač propade in to čimprej.Jaz v nobenem primeru ne bi imel nič denarja od tega če hodim v službo ali ne .Moje mnenje je, da so v sloveniji nekateri takšni totalni debili, da prov kličejo po tem da jih drugi pohodijo in izkoriščajo . In pravilno je da se take ljudi izkorišča, ker norce je pač treba naučiti reda in pameti!? Pameti nikoli ker če si trot si trot vse življenje. Žalostno in nikakvo je pa to, da nam drugim takšni debili kot omejujejo “pot upora”.Teško se je boriti proti delodajalcem če jih pa 80 % kloni še pred bitko in se pustijo jebati na vse načine. To je kot v vojski, ker smo bili složni nas niso mogli jebat, tiste ki pa niso bili so si pa tako privoščili da se jim še danes glas zatrese ko spregovorijo o tem. Jaz zelo zastopim državo: jebe do konca dokler more , logično , če ne bi mogla jih ne bi jebala.
In drugi vidik tega: tam na tv zdej vsi jamrajo kako so reveži pa ti tipi vsi žačostni pa bla bla ok to bi še prenesel saj je logično da jim ni vseeno-krivi so si veliko sami- ampak to, da mi gre stokat po tv , da ne ve kako bo sedaj živel!!! Haloooo višek svinjarije in cinizma jaz bi ga kar v glavo nabil .
KAKO PA SI ŽIVEL DO SEDAJ BREZ PLAČE!? BOŠ PA SEDAJ 100 krat bolje živel saj boš dobil nadomestilo od zavoda za zaposlovanje pa še potem socialno pomoč. Dej dej za kozlat pa zgodbice za bedake.
In pol nje jest davke plačujem za takele fotrat al kaj?marš!
Svetilnik, jaz se ne strinjam čisto s teboj. Saj bi se deloma še strinjala, samo gledam na to še malo z drugega zornega kota. Jaz recimo živim v okolici Ljubljane in imam sedmo stopno izobrazbe v poklicu, kjer se da zelo dobro zaslužit (čeprav zdajle iščem pripravništvo). Torej, če meni ne bi izplačali plače, bi tudi spokala drugam, ker načeloma nim problemov najdit drugo službo, saj moj profil fulo iščejo (samo trenutno mi manjkajo pač izkušnje, ker sem bolj direkt iz faksa). Zdaj pogledam pa tiste delavke, ki verjetno v večini nimajo niti popolne srednje šole ali pa imajo samo osnovno šolo, večina jih spada že po starosti v kategorijo težje zaposljivih delavcev, ponavadi so te tovarne v krajih, kjer se službe že tako ne dobijo takoj za vogalom, poleg tega so pa v tovarni pustile npr. že 30 let svojega dela in drugega praktično niti ne znajo delat. ne znajo jezika, ne znajo uporabljat računalnika, niso navajene komunicirat s strankami … Pa naj me ne razume kdo v tem smislu, da se mi zdijo te ženske neumne in podobno. Samo verjetno sem kar blizu dejstev. In kdo bo tak kader zaposlil? Tekoči trak se počasi umika, za drugo pa niso usposobljene. Ne vem, meni se v bistvu smilijo, ker so celo življenje pustile tam, zdaj pa tako. Pa veš kaj me še bolj pojezi? Ko ima potem “manager” po milijon in pol plače. Pa kaj naj naredijo glede tega? Nič ne morejo! Kaj pa ti lahko narediš glede tega, da imaš npr. 200 jurjev plače, tvoj direktor pa dva milijona? Nič ne moreš, razen da delaš. Jaz vseeno mislim, da s takim zaposlitvenim profilom res ne moreš v dani situciji kaj veliko napravit, razen da si vseeno poskušaš najti kako drugo zaposlitev oz. se kako drugače znajti. Če imaš srečo. Tako da Svetilnik, majčkeno več strpnosti, OK? 🙂 Ti pa lahko tudi to povem, da po eni strani res ne vem, kaj so sploh še delale, ker iz prve roke vem, da določene firme selijo celotno proizvodnjo v južne kraje in pridejo že celi čevlji nazaj v Slovenijo, tako da potem ni čudno, da tu ni več dela za naše delavke. LP
glkej vsak ima svoje mnenje jaz sem svoje povedal zame osebno so pač ti ljudje nori. Dobesedno nori. kdor dela zastonj in ve da ne bo nikoli nič dobil in ve da bo še naprej delal za nič, je zame NOR IN TO TOTALNO NOR.Če pač nisem strpen ker za norca napišem da je nor sori pol si skregana z zdravo pametjo. drugo , itak da ne moreš kej veliko nardit če ma tvoj direktor dva milijona jaz pa veliko manj. toda tu je pa en drug element če mam jest 200 jurjev ali 300 se pravi več kot dovolj kot rabim ima zaradi mene lahko direktor 5 milijard na dan me sploh ne briga. folk se buni takrat ko sam nima niti za jest drugi pa imajo vsega preveč razumeš?
zakaj pa misliš da je terorizem?
terorizem je zadnje sredstvo proti barabam in krivičnežem in če ne bi bilo barab ala bush , mikrosoft , teški kapitalisti potem tudi teroristov ne bi bilo. terorizem je orožje “revežev” v narekovaju zato, ker vodje teroristov niso nobeni reveži ampak milijarderji ki se borijo proti drugim milijarderjem -beri jih streljajo itd. to je super in pravilno, škoda je edino ta ker vmes najebejo tudi nedolžni ljudje. pa ne misli da pod nedolžne smatram tiste ljudi ko bereš v časpopisu “ujeli ameriškega podjetnika v iraku in ga obglavili” ha ha prom je tako, kaj je pa delal tam?! baraba doma naj se gre tisto svonjsko kapitalistično sranje, mene iračani v iraku ne morejo ubiti ker me nikoli ne bo tam . ko jih jebe pa neke humanitarne delavce dej dej -sama golazen pa banka ki šverca, krade pa dela pizdarije pod okriljem neke človekoljubne organizacije. pa misliš da so iračani tok nori, že vedo zakaj pa koga fentajo.
Svetilnik, veš, sej pomoje oni tudi vedo, da so nori in sami sebe sprašujejo zakaj vsak dan pridejo na delo in delajo zastonj. Samo verjetno v tej situaciji ne vidijo drugega izhoda. Glede na našo delovno zakonodajo pač ni tako enostavno samo doma ostat in ne pridit delat.
Saj meni se to tudi zdi noro, tako kot se mi zdi noro, da imajo ljudje po 8,9 otrok, pa oba starša po možnosti brezposelna, pa ko se brezposelni reveži spravijo hišo zidat … Tudi jaz včasih bentim, ko berem te zgodbe in se sprašujem, le kaj jim je. Samo v bistvu pa sem lahko samo tiho, ker ne vem, kako bi jaz odreagirala v taki situciji. Imam pač dobro izobrazbo s katero bom lahko fajn zaslužila, dokler mi bo pamet delala, sem finančno samostoja že od prvega letnika faksa, sem na svojem … Praktično mi ni popolnoma nič hudega. Lahko pa se mi v trenutku kaj obrne na glavo in bom ravno tako pristala kje v nižjem sloju. Takrat bom pa ravnotako pač poskušala preživeti kot oni, čeprav včasih z meni nerazumnimi dejanji. Eni se pač znajdejo v takih situacijah, drugi so pa čisto nebogljeni. Jaz in ti imava pač srečo (ali pa iznajdljivost) v življenju, da nama ni nič hudega. Žal pa ni pri vseh tako in če ne drugega jim lahko namenimo vsaj kako toplo besedo. Ker nikoli ne veš, kdaj boš med njimi. Življenje se včasih zasuka povsem nepričakovano in takrat se poskušaš znajti pač posvoje – saj veš, upanje umre nazadnje. LP
kako pa ti veš da meni ni nič hudega ali da mi ni bilo hudega?
to je zgolj teoretično vprašanje? praktično ti povem da sem bil jaz tudi že ni važno kdaj v taki situaciji da si jo ti niti zamisliti ne moreš punca draga. in to ni bilo en mesec ali dva ampak precej dlje.pa mi še vedno ni na misel padlo da bi šel zastonj delat. med drugim ne niti zato, ker nisem imel denarja za avtobusno karto kaj šele za svoj avto.
zatorej eno je biti ubog in brez denarja drugo pa nor. sori tako je pa če se ti strinjaš ali ne . namesto da hodijo v službo naj spijo do 11 dopoldne se počasi zvlečejo iz postelje in preberejo časopis al kaj drugega pol bo ura kmal 1 al 2 pop. pa greš kaj okol bajte nardit pospraviti itd pa je že osem zvečer in mal tv pogledaš pa spat. nme vem kaj imajo za v službo za đabe za hoditi. kot da so sami čudaki in nimajo doma kaj počet. naj se pa z vnuki ukvarjajo ali sinovi pa tetam,i in strici pa naj gredo k prijateljem pa kaj vem kam še vse.meni se ti ljudje res ne smilijo zame so prflikjeni. ker kot rečeno če nimaš nič denarja niti v službo ne moreš.sploh pa ko sem gledal tiste tolste obraze tam po tv sem si svoje mislil ti raje ne povem kaj-vsi majo polne riti ne skrbi.
Ku ku.
Meni se tudi ti delavci prow nič ne smilijo. Če jaz en mesec ne bi dobila plače, bi takoj šla. (čeprav pol na zavodu ne dobiš nič) Bi že kaj drugega našla. Tam eno žrtev špilat iz mesca v mesec, halo. Če ti delodajalec ne more enega meseca izplačat, kako ti bo štiri?! In kaj če imajo nekateri po 2 mil. plače, saj bi mi vsi lahko, če bi hoteli.
Zanimivo, da imajo ti delavci tudi nezaposlene partnerje in po možnosti kakšnih pet otrok!!! Kako se najdejo skupaj tapravi. Če se hočeš smilit samemu sebi, prow, če ne pa kaj naredi zase, ne? Že na začetku.
Svetilnikk!
Veš ene so take, moja mami, naprimer je v Univerzale Domžale par mesecev delala brez plače, vsak mesec je govorila sej bo drug mesec, no pol je pa decembra dobila aprilsko plačo itd. No, fabrka je šla v stečaj, odpravnine je dobila tok, da ni omembe vredno, pa je šli 20 let v k…, kdo jo bo pa zdej vzel pr 45, za penzijon je pa prekmal!
Povedat hočem, da so ene ženske preveč naivne. To je moje mnenje.
Se strinjam…iz dneva v dan govort….sej bo bolš…ne pelje nikamor. To govorijo tut ženske, ki jih moški vsak dan nabutajo, pa sosedje, k si zatiskajo oči….
Predolgo so bili ti ljudje v eni in isti fabiki, za enim in istim tekočim trakom, ena in isto vsak dan…da ne vidijo izhoda. Tudi jaz ne štekam, kako da vstrajajo….rajši grem cajtnge raznašat…privat pospravlat….karkoli. Ampak, najlažje reči…tuki sem delala 20 let…drugega ne znam, kdo me bo pa zaposlil. So pa to ljudje, ki so bili 10 let zaposleni v prejšnjem sistemu, kjer je bilo glede zaposlitev bolj poskrbljeno.
Najlažje je igrat mučenika, jamrat, pa se vsem smilit.
Meni osebno se zdi , da če si niso delavci , ko so videli, da v tovarni ni perspektive, do tedaj uspeli najti nove službe, počakali do konca, torej, da so dobili delovno knjižico, čisto prav. Tako bo sedaj stekel postopek na Zavodu za zaposlovanje in bodo vsaj tam prejemali uradno prispevek za brezposelnost. Če bi pa kar odšli, takoj , ko je nastopila kriza v podjetju, pa že tedaj ne bi dobili ničesar.
Poleg tega jih je navdajalo upanje, da se bo situacija izboljšala.
Dejstvo je, da se te takšna stvar zares dotakne šele, ko se zgodi tebi. Mislim, da zaradi delavk v Planiki na stoka in joka cela Slovenija, temveč predvsem one in morda še kak novinar (in to zaradi dobre zgodbe, ne pa zato, ker bi res tako mislil).
Večina ostalih sliši, se morda malce zamisli, naslednji trenutek pozabi.
Vzamimo npr. lanski 11. september – “cel svet” je “sočustvoval” z američani. A mislite da bi američani sočustvovali s Slovenci, če bi se to zgodilo nam? Še vedeli ne bi, da se nam je to zgodilo.
Ali pa, ko na TV kažejo lačne otroke, družine v stiski… Mnogim se zasmilijo, storijo pa prav nič. Sama velikokrat pomagam, a ponavadi neposredno, brez raznih društev, rdečega križa ali podobnih organizacij, ki poberejo precej zbranega denarja. A pomagam le tistim, ki si ne morejo pomagati sami in niso krivi, da so se znašli v težki situaciji. Dejstvo je, da mora vsak za svoj lepši jutri, sam storiti največ. Čakanje, da bo to storila država ali kdo drug, je neplodno.
Spomnim se enega Tednika pred nekaj leti: prikazali so primer družine (mama družine je bila moja sošolka iz OŠ), ki naj bi bila v stiski. Ta mama je bila takrat stara 24 let. Imela je 2 otroka, oba starša (ona in mož) sta bila brezposelna in bi naj bili v težki finančni situaciji. V ozadju si videl lepo novo hišo, ob njej pa avtomobil. Mama (moja sošolka) je imela takrat 7 let delovne dobe.
Sama sem takrat končala fakulteto, bila brez stanovanja, brez kakršne koli stanovanjske opreme, avtomobila, nobenih prihrankov. Iskala sem službo, dobila sem jo 200 km od doma in nisem pomišljala – spakirala sem kovčke in šla.
Da se razumemo: moja sošolka ni bila nesposobna za šolanje, pa tudi sredstev so imeli doma dovolj, da bi lahko brez problema končala vsaj sredno šolo ali fax. A ona se je odločila za drugačno pot, nato pa nas je utrujala s svojo zgodbo. Zato je potrebno na vse pogledati s kritično distanco.
Kaya
to je res samo naj sedaj ne govorijo kako so ubogi itd pa revčki pa bla bla, naj pove po pravici da je čakal zato toliko let brez plače da bo sedaj visel na zavodu za zaposlovanje in prejemal denar. med njimi so eni zagotovo taki ki so to načrtovali in so si rekli bolje 5 mesecev brez plače pa pol 3 leta recimo na zavodu za zaposlovanje pa doma uživat z denarjem kot pa pustiti službo ostati brez vsega in se podati v krut boj za novo službo.
brez skrbi tud taki so med njimi zdej se pa revčke delajo
KOMPLIMENTI!!!
TEMU SE REČE PAMETNO IN KONSTRUKTIVNO RAZMIŠLJANJE.
STRINJAM SE S ČISTO VSAKO NAPISANO BESEDO!!!
Lahko samo še dodam kaj zdraven na način ki je meni svojstven.
Novinarjem in medijem se gre samo za to da so dobro brani in gledani drugo pa jih zaboli ***** -bravo kaya!Tišična ameriška kapitalistična banda.
Folk pa boli ***** za druge vsakemu se gre samo za svojo tolsto rit in ob tragediji takoj pomisli kako bi hitro pristavil lonček pa kaj zaslužil.Ala unprofor varianta v bosni in drugod po svetu. Te mirovne sile so itak sami sprideni plačanci, drogeraši, posiljevalci in ostala banda , če se še spomnite so pšred leti v bosni švercali na kontejnerje cigaret mentol kim-zato so bile tako poceni.
Američani so pa gnil narod do konca in debili s spranimi možgani, njihovo vodstvo pa do konca skorumbirano in slabše kot vsi bin ladni skupaj.Teroristi že vedo zakaj jih cilajo. Američani bi na nas po taki tragedijio spustili še kakšne kemične strupe pol pa poslali k nam njihove multitvrdke ki bi nam za mastne denarje prodajale antistrupe pa obrambne sisteme-ki so sicer neučinkoviti, važno je da bi mi mislili da kaj nucajo.Itak pa napada nikoli več ne bi bilo, ker so ga američani sami zrihtali.Kdo pa še verjame tem bushevim barabam.Ja ta človek pa arafat morata biti res poštena človeka če imata vsak ene 10 milijard na svojem bančnem računu.
Če hočeš obogateti ustanovi humanitarno organizacijo alča rdeči križ mirka jeleniča- to je sama banda ki krade denar katerega so ljudje namenili za lačne in uboge. Recimo notri kapne 100 milijonov, 10 jih doseže cilj ostalo pa pokradejo ali požrejo na sindikalnih oz. organizacijskih zabavah kjer se gonijo vsepovprek in kujejo načrte za nove natege zarukanega naroda.
Ob takih stvareh kot si ti omenila prispevek v tedniku se vprašam koliko je uredniku oz. novinarju padlo v žep da jih je predstavil kot največje reveže.
Veš, delavci sami sebi dajejo upanje, upanje, da mogoče naslednji mesec bo pa le prišla plača….pa naslednji, pa tako naprej… Jaz jih po eni strani razumem, čeprav jaz po dveh neizplačilih več ne bi prišla delat…
Poglej vendar, svetilnik, ogromno delavcev je delalo v planiki, ki nimajo niti srednje izobrazbe, pa si marsikdo odgovori – prav mu je, zakaj se pa ni dalje šolal. Mogoče pa ni imel možnosti? Ali pa delavci, ki so že od samega začetka v planiki, sedaj so pa prestari za nadaljne zaposlitve in jih zaradi let ne vzamejo drugje…? Ogromno je tistih stran poti, ki mi za njih niti ne vemo…
Upam, močno upam in želim, da si najdejo zaposlitev z rednimi mesečnimi izplačili…
natja
ja eno si pa taki ki so zanalašč čakali da bodo pol dobili nadomestilo iz zavoda. veš eni so komot in niso pripravljeni narediti NIČ zase-češ naj za nas dela država -pozabili pa so da od tistega trenutka dalje ko so držali v luft dva prsta (znak victory-leta cca 1990) nikoli več ne bo tako kot je bilo -ha ha kučanov stavek-
in da demokracija pač ni ZLATI socializem ampak kurba.
lep dan natja:)
me prav zanima??? Kjer se da dobar zaslužit?
Pravo – ja /če si čeferin, ne/ker jih cca 400 v čakalni vrsti za pravosodni, pa še vsako leto pridejo novi cca 300 novih
Ekonomoija – nikakor ne
Kemija – brez izkušenj nisi nič
Farmacija enako
Matalurgija mogoče, ker jih je malo
računalništvo, ne/tisto kar naučijo na faksu že zna vsak mulc v mališoli
strojništvo,težko, mogoče
no nuška kaj si?
ko so odraščale tele boge delavke, je bilo drugačno razmišljanje, da ti bo država v vsakem primeru zagotovila zaposlitev, tudi če imaš 4 razrede OŠ. pa da ti bo firma po 40 letih dela še hvaležna za to…hja, ti časi so minili, kapitalizem neusmiljeno podira neprofitabilne firme, država pa za silo nekak probava rešvat še te ostanke socializma (beri nepotrebne delavce)…
sej se res kruto sliši, a za svojo usodo si je vsak ‘kriv’ sam, šolanje pa je dostopno vsakomur in tisti ki ne izkoriti te možnosti, naj sebi pripiše, če pristane ‘za tekočim trakom’… pa ni fora samo v dokončani šoli, ampak tudi v konstantnem izpopolnjevanju in tem, da nekak poskrbiš, da bo na trgu dela še povpraševanje po tebi, če gre tvoja zaposlitev v franže…
se strinjam s tem -država se je zamenjala in sistem tudi.sej folk ni imel pojma kaj je to kapitalizem-to smo samo slišali kot besedo, drugače se pa nam vsem skupaj ni sanjalo za kaj se gre-mi smo mislili da to pomeni da bo za vse boljše -kake budale smo bili ej, ja no to je pa to če nimaš informacij. maršal je že vedel zakaj ne bo pri nas kapitalizma-ko je šel v ameriko na obisk je videl tiste črnce ki so si ob sodih z ognjem greli roke, je prišel domov in zaukazal : v jugolaviji kapitalizma ne bo, ne privat lastnine ampak socializem in družbena lastnina. vidiš kako je bil pameten. resda nismo imeli komforta kot so ga imeli SAMO bogati v zda smo pa imeli konfort o katerem 90 % američanov ni moglo niti sanjati in še drugače:
usa in kapitalistični delavci so bili crknjeni že po 20 letih delovne dobe, naši ljudje pa ko so prišli v penzijo so šele začeli kvalitetno življenje brez bolezni-govorim o poklicnih boleznih razen redkih izjem ala salonit anhovo zaradi samih strupenih kemikalij in ne zaradi dela samega-) in so uživali z visokimi penzijami kot največji frajerji.
Nič ne izpostavljam svoje izobrazbe in tudi ne mislim tule o njej razpredat. In prav dobro se zavedam v kaki situaciji sem. Želela sem samo povedat, da pač vsi nimajo te možnosti, da naredijo fakulteto in si potem dokaj prosto izbirajo zaposlitev, ko so vsi tako pametni kaj vse bi lahko brezposelni z osnovno šolo delali. Jaz sem zase poskrbela in ti ne mislim tule razlagat na kak način. Mi grejo pa blazno na živce ljudje, ki tu udrihajo po brezposelnih kar vsepovprek, da so neumni, leni in ne vem kaj še vse ter na ta način zdravijo lastne komplekse. LP
ne klamfaj bedarij no.
veš koliko je brezposelnih z visoko pa višjo izobrazbo !?
koliko pa je brezposelnih zidarjev brez OŠ? no teh slednjih jaz ne poznam.
najlažje je stokati pa se smiliti samemu sebi.
če bi jaz tako naredil pred toliko in toliko leti bi bil še vedno v tisti firmi za prazen *****, zabit in zarukan v tisti omejeni druščini da ne govorim kako bi se počutil in kakšna bi bila moja prihodnost.
mam eno sosedo stara cca 35 let trgovka ki ima službo pred nosom in ji nikoli na kraj pameti ne pade da bi šla drugam čeprav se samo pritožuje pa bla bla.
čez recimo 10 let ko jo bodo pa vrgli iz službe bo pa stokala kok je let tam pustila pa kako je uboga pa da je bilo skos tam slabo itd.
ko te jebe pa bi spokala kura zadeta sej si vidla in vedla kaj te čaka.
sama potuha za take je pol neka socialna podpora pa rdeč križ.l
kdo je pa men kej dal!??marš banda smrdljiva .barabe se vozijo v novih mercedezih pa dobivajo socialno podporo in za te barabe naj jaz delam.
Tako nekako Kaya. Jaz mam tud faks, pa en kup tujih jezikov, pa podipl. študij zunaj, medtem ko so moje bivše sošolke večinoma poročene in prenekatere tehnološki višek. Seveda jamrajo, pa pamži, pa nobenga denarja, …bla bla. Jaz bi tudi rada imela otroke, družino, zelo, zelo si želim, a kako – če pa še prve službe pri 27 ne morem dobit, in se mi zdi hudo neodgovorno delat otroke, se jt odraslega, če pa še zase nimaš za preživet. Potem bom pa, če bo sreča in služba, jaz z višjo plačo plačevala vrtec tem uboščkom. Kdo pa meni kaj da? To se mi tud ne zdi pošten. Tisti z višjo plačo plačuje več za vrtec. Jaz že ne bi dala, ko jih je*e. Razumem in sem za podporo tistega, ki je izgubil službo po krivici, tisti, ki pa se ni matral in na riti sedel (kot jaz in imam s*ukano hrbtenico in oči, tako da ne morem danes naredit zdravniškega spričevala), pa naj se gre stisko in naj si manj privošči, al pa otrok ne dela. Banda, en kup podpore, preveč vsega. Več kot leto sem brezposelna, nadomestila pripravniških 75 jurjev na Zavodu nisem dobila, na Socialni so me pa nadrli kaj, da se grem. A je to pošteno? V enem mesecu sem dala čez 60 prošenj, pa sem dobila 13 vljudnih ogovorov, da me ne rabijo. Da ne rečem, da sem iskala tudi delo na črno, a za fizikalca me noben ne bi vzel, sploh pa z mojo hrbtenico še sedim težko cel dan.
Glede Planike. Je težko, ker moja mati dela v Kranju v neki tovarni, ki je sicer dobro stoječa, pa nekoliko razumem. Se načeloma strinjam s Svetilnikovim prvim sporočilom, a zdej je kar je in situacija tem ljudem ni lahka, res je, nimajo izobrazbe, so ostanek prejšnega sistema in jih je cajt povozil, ljudje so stari in to jih ovira pri drugi zaposlitvi, nimajo računalniških znanj, ne znanj jezikov, karkoli,.. Težko jim je, ampak men je tud, pa nikogar ne briga. Tud jaz po dva dni ne jem, ker NIMAM. Ali pa sem tud po dva tedna na sendvičih.
Ta država in njen sistem sta hudo u kur*u.
Pozdravljeni!
Aviv, kaj pa na to misliš, stara sem 22 let, moj mož 24, jaz imam 5. stopnjo izobrazbe, on 4.! On je začel delati pri 19 in ima 5 let delovne dobe, jaz pri 20 in imam 2 leti delovne dobe. Oba imava redno zaposlitev za nedoločen čas in oba sva službo dobila v cca 3 msecih! Jaz sem prej delala še faks, vendar sem morala zaradi rizične nosečnosti in splava prekinit, zato sem se zaposlila! Sedaj imava sina starega 10 mesecev, živiva v hiši pri njegovh starših, vendar je zgorno nadstropje najino, tako da imava svoje gospodinstvo! Varčujeva tudi in nekoč si bova zgradila hišo, upam!
Nimava veliko, imava pa vsaj nekaj! Lačni nismo!
Kar se pa tiče vrtca, od septembra že plačujem, da bodo sina februarja sprejeli, dokladov pa dobivam borih 3 000.
Ni odvisno kakšno stopnjo izobrazbe imaš, ampak kakšen poklic! Jaz sem medicinska sestra, on pa trgovec-prodajalec, hvala bogu je po teh poklicih še kar povpraševaje! Jaz sem se, glede na to, da so imeli moji starši enak problem kot ti odločola za tak poklic, zaenkrat mi ni žal! Bojim se pa kaj še bo, in kaj nam bo prinesla ta evropska unija! Vse več delavcev se uvaža in plačuje minimalnio, zato pa je toliko naših brezposelnih! Prav imaš ta država je res v kurcu!
Verjamem, da ti je težko in ne vem kako bi bilo pri nas, če bi kdo od naju službo izgubil, ker ti pa glede službe ne morem pomagati te pa lahko kdaj povabim na kosilo!
Upam, da boš imela v letošnjem letu več sreče in da boš dobila službo, pa ne kakršnokoli, ampak takšno, ki si želiš!
Zvončoca
Forum je zaprt za komentiranje.