kosilo za vegeterijance???
Joj, pravkar sem izvedela, da dobim v soboto na obisk za kosilo neke kolege, ki jih že full dolgo nisem vidla.
Problem je v tem, ker je cela družina vegeterijanska, jaz pa ponavadi kuham zelenjavo le kot kakšno prilogo.
Rabila bi torej kakšno idejo za vegeterijansko kosilo, pa da ne bi bilo preveč zapleteno za skuhat, da pa bi bilo okusno in lepo za videt. :)))
Prosim, ideje na plan!!!
Meni je všeč čebulna juha, ki jo naredim na res preprost način, pa še take lepe barve je…
Prepražiš dve čebuli na olju, zaliješ z vodo ali zelenjavno osnovo, kuhaš ene 10 minut. Potem zmešaš s paličnim mešalnikom, ni treba čisto, lahko tako, da je še malo čutiti koščke. Soliš, doliješ neka kapljic olivnega olja. Od začimb po želji: poper, šetraj, peteršilj… Pač kar ti je všeč. Za zraven popečeš kruhek, lahko narezan na kocke ali v manjšem kosu. Če jejo sir, na kruhku popečeš kakšen dober sir in ga lahko kar v kosu postaviš na juho. Super zgleda in še okusno je.
Za glavno jed naj pa še kdo drug pove:)
Pire plus zelenjavna omaka – to je zame eno od boljših kosil:)))
Sem tudi vegetarijanka – in kaj pa misliš, da jemo? Zelenjavo v omaki pa kako prilogo, s špageti itd.
Sicer pa nekaj idej:
-kaka dobra zelenjavna juha (iz bučk in krompirja, ki jih spasiraš, dodaš začimbe, obvezno svež peteršilj, not zakuhaš proseno kašo (malo je daj, ker se nakuha), na koncu lahko dajo malo kisle smetane notri, lahko dodajo zlate kroglice in je njami in tudi precej nasitno!)
-po juhi lahko narediš kake palačinke, lahko štruklje – to vse je zelo nasitno in okusno, zabeliš z drobtinami
-lahko narediš pire krompir, zelenjavno omako in namesto mesa sojine polpete ali pa sejtan
-tofu v omaki ali pa mariniran (ga namočiš v sojino omako in olivno olje, dodaš lahko še malo česna in pa tudi ingverja – namakaš in nato popečeš v ponvi, lahko še s sezamom posuješ, je res okusno); zraven gre kak riž in pa seveda tudi zelenjavna priloga
-vse možne rižote z zelenjavo, lahko pa s šampinjoni, ki jih lahko mešaš z bukovimi ostrigarji, rižoto zabeliš tudi z belim vinom in na koncu z malce smetane in je za vse prste polizat:))
-vse možne testenine z omako, ki je pač zelenjavna
pa še kaj. Če začneš z juho, v kateri je kaša in ki jo zabelijo s smetano, nadaljuješ z eno od glavnih jedi ter dodaš še solato, je to več kot dovolj, da ne govorimo, če postrežeš še s sladico.
recimo predjed:
vegetarijanski spomladanski zavitki
http://www.enaplus.com/1plus/kuhinja/recept.asp?id_recept=34&id_kuhinja=105&id_vrsta=20
Glavna jed
kakšen zelenjavni narastek,
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9778
sladica menda ne bo problem
ali pa greš na forum od prehrane, tam so menda še tisti recepti, ki jih je Aredhel dala gor… po moje se tudi kaj najde
Da ne bojo rekli, da sem gorenjka, morda???
Ja, oćitno vas ima večina tukaj težave s pripravo konkretnega vegeterijanskega kosila, če pa še ni padla nobena pametna ideja;)[/quote]
težav s pripravo vegetarijanskega kosila pa res nimam, ker že 9 let ne jem mesa in mi to ne predstavlja nobenih težav.
priznam, da me čudi, ko je ljudem “premalo” narediti samo krompir ali riž ali piro ali karkoli že in zelenjavno omako. jaz tako jem domala vsak dan.
vegetarijanska prehrana pa res ni prav nič posebej komplicirana.
tule je miljon predlogov
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4888&offset=260
Še en dober in preizkušen recept, ki jo do sedaj še vedno imel zelo dober odziv pri mojih – vseh mesojedih sicer:)) – prijateljih:
kupi piro v embalaži od maestra (dobiš v vsaki štacuni) – na škatli gor je recept za nadevane bučke s piro. Odličen je! Preprosto, zelo nasitno in tudi še kar zdravo (čeprav se doda smetana in sir, a ti vsaj ne bojo rekli, da si gorenjka;)).
Poleg tega jaz naredim pire krompir in se napokamo do amena.
rižota z gobami
ocvtr sir s pomfrijem
ocvrta cvetača kakršnokoli prilogo že
ocvrti jajčevci s pirejem
sojimi polpeti s pirejem
pire in zelenjava na maslu
svaljki in smetanova omaka
ocvrta paprika (njami, čudi me, da tako malo ljudi pozna)
rizi bizi s satarašem
prej pa lahko še različne juhce, se jo skoraj iz vsake zelenjave da naredit 🙂
ne sme pa manjkati ogromna skleda solate, čimbolj pisane.
pohane bučke, pohana cvetača, jajčevci – ostalo pa enako kot vi, ki ste mesojedi.
sama (vegetarijanska družina) se neprijetno počutim, če vidim, da je kdo zaradni nas3 se trudil in sestavljal poseben jedilnik.
mi je čisto dovolj, če dobim špagete brez njihove mesne omake in solato zraven.
ali krompir in gobova omaka + solata.
…..
evo jaz sem danes v pečici pekla mlad krompir, bučke in korenček + zraven solata.
za večerjo pa palačinke z nutelo in banano…
Kupiš sojine kosmiče,namočiš v vodi,potem pa pripraviš kot Bolonjsko omako:
prepražiš čebulo,dodaš namočene kosmiče.malo rdeče paprike,vegete česna,sesekljanega peteršilja,bazilike..,in nekaj časa dušiš.
Spečeš palačinke in jih nadevaš z omako iz sojinih kosmičev,zviješ ,ter naložiš v namaščen pekač.Namažeš z kislo smetano,ter potrosiš z naribanim sirom,ter popečeš v pečici .
Zraven ponudiš zeleno solato.
Zelo dobro kosilo,seveda je z mletim mesom prav tako okusno:))!
Dober tek
Skuhaj zelenjavno kremno juho
brokoli – dva brokolija, odrežeš cvetove, prepražiš na čebuli in dušiš(dodaj malo paradižnika, česen in timijan)
obenem skuhaj nekaj krompirjev v kosih
ko je oboje mehko skupaj zmešaš (ne zavrži krompirjeve vode ker če je juha pregosta jo z njo lahko redčiš)
nato lahko narediš kakšne testenine s kakršno koli zelenjavo (zelenjavo dušiš in narediš omako – ne pasirat za preliv) ali pa zelenjavno lazanjo
solata …
PA DOBER TEK
Forum je zaprt za komentiranje.