Kosilo – včeraj, danes, jutri
Včeraj: piščančji fileji v smetanovi omaki, zdrobovi cmoki, zelena solata z jajcem;
danes: grahova kremna juha s popečenimi kruhovimi kockami, rižev narastek, breskova “bovla” (brezalkoholna z jabolčnim sokom);
jutri: verjetno goveji golaž.
Vladka
Hej, Delta!
Ze sama sem mislila to napisati. Ker pa je bob le malce drugacen od graha- predvsem vecji in malo ploscat in crno zaplatko ima, sem se zdrzala, mislec, da Grki kaj drugega tako imenujejo.
Bob dobim v Italiji. Tudi sadili smo ga ze in svez je dober na razne nacine.
Zelo mladega sem naredila tudi s strokom vred, kot strocji fizol.
Ko malce dozori, uporabljamo zrnje, ko se nima debelejse lupine.
Lupljenje lupinice starejesega boba je pa kar zamudno delo.
Suhega namocim cez noc, potem pa kuhanje do ure in pol; v ekonomu seveda manj.
V Italiji je pogosto na jedilniku.
Delajo ga priblizno tako kot ostale strocnice: v solati, v omaki, minestro, s testeninami, z maslom, slanino, skuto, popeceno kot prebranac…..
Lp Babi
Dobro, da vemo se za eno strocnico:) V knjigi Zapostavljene strocnice ne najdem nicesar temu podobnega. Se najblizja je oranzna leca: drobnejsa od polovick graha in malce ploscata. Verjetno niti to ni grska fava. Pri grahu pa pise, da v svetu poznamo 5000 sort graha, v Evropi pa vsaj 90, ki se locijo po obliki, barvi in po kolicini hranljivih snovi.
Lp Babi
Delta in Babi, ne ,ne morem zagotovo trditi da to ni bob…ker tega namreč sploh ne poznam, o njem pripovedovala mi je pripovedopvala moja babica in govorila je o rumenem grahu….zdaj pa ne vem, jo moram vprašat. Mogoče je pa res bob, čeprav vprašanje če ga pozna….jaz ga namreč ne :), in sploh je tu na koroškem slabo poznanin uporabljan.
Včeraj: goveja juha s palačinkami, pražen krompir, pečene sv. reberce, korenček na maslu, radič v solati, borovničeva tortica
Danes: panirani piščančji zrezki, zelenjavni riž, zelena solata
Jutri: Repa, pire krompir, hrenovke
Sreda: Cvetačna juha, testenine z mediteransko omako in sirom, zelena solata
Lp,
T.
* tuna v paradižnikovi omaki, krompirjevi svaljki, zelena solata s koruzo in bananin kolač;
* juha, piščančji fileji po dunajsko, ocvrta cvetača in bučke, krompirjeva solata s kumarami;
* golaževa juha s testeninami, marmeladni cmoki, mešani kompot.
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.