Kosilo – včeraj, danes, jutri
Nejči, v bistvu tako kot Andi. Krompir na večje kose, naoljim, premešam z rokami. Na vrh dam nekoliko začinjene kose piščanca, in sicer takšne, kot jih imajo doma radi, to pa je vsakega malo. Dam tudi prsa, prerezana na pol, potem dam piščančja bedrca, ponavadi jih prerežem na pol, da je krača in zgornji del posebej. Zadnjič sem poleg dodala kar še košček piščančjega fileja, ker mi je celih kosov zmanjkalo. Nič preveč ne zalivam z oljem, saj se nateče iz mesa. Potem pa – tukaj bo verjetno razlika – vse skupaj pečem pokrito. Ali v večjem jena pekaču, ki ima pokrov ali pa navadni pekač pokrijem z alu foliijo. Tako se ne izsuši. Po kakšni uri (ali malo manj, vseeno je odvisno od velikosti kosov mesa) odkrijem in dam grelec samo na vrhu. Po potrebi prilijem malo vode, lahko bi po vrhu dala tudi kakšen kosem masla. V približno 15 minutah se lepo zapeče.
Razumem pa tvojo skrb, da ne bi bilo oboje hkrati, tudi mene je tega še vedno strah in še vedno eksperimentiram. Krompir v večjih kosih (npr. prerezan na 4-6 delov) se kar dolgo peče. Tale zgornji grelec na ful v 10-ih minutah naredi čudeže, prav fino, da ga imamo.
Pozdrav, Mimi
Hej!
Borove gljive pa ne poznam, se slisala nisem zanjo:))
Vceraj kosilo bolj proti mojim principom – mlad lakotnik gost pri kosilu:
Panirane in ocvrte melancane, prav taki telecji zrezki, zraven bruschetta z veliko bazilike, kruh.
Solata berivka
Zavitek s skuto in rumeno buco; sladek nacin( prvic naredila).
V nedeljo sem pa naredila pitulice s to buco- slan nacin.
Te dni je ta veliiika buca na preizkusnji. Moram reci, da kar uzivamo- je dobro.
Danes : zelenjavna rizota( tudi gobice vmes), solata in sladoled
Jutri: juha iz rumene buce, slivovi cmoki s slivovo omakco zraven. Lp Babi
tana, bila je res super! si se v lj ?!
borova gljiva: raste na borovih storih oz. koreninah. izgleda kot narezani vampi !? 🙂 ali mogoce mozgani !?:::.. ne znam drugace napisati. povprecna ima slab kg…so pa tudi dosti vecje. dobra je za omake, lahko se jo tudi vlaga.
se en plus ima: ne da se je zamenjati !! lp petra
Hej!
To je velika okrogla buca z gladko skorjo( brez bradavic) rumene in zelene barve, v notranjosti lepo mocno rumeno meso. Pri peclju malo vdolbljena-
hm, triletni otrok bi udobno sedel na njej. Raste tu pri nas in v Italiji jo prodajajo tudi pozimi. Prinesla mi jo je prijateljica. Prej mi se na misel ni prislo, da bi jo kdaj kupila in sedaj vem, da sem veliko zamudila.
Ko sem ribala v multiraktiku, so prihajali ven taki lepi rezanci, nic zmeckani. Se potem, ko sem odcejala, je ostalo kompaktno. Ker je bilo osoljeno, sem kar malo surove pojedla in bilo je res okusno. Ce bi dala se kuhan krompir zraven in malo olja, bi bila kar dobra solata:))
Juha je bila danes tudi odlicna. Mogoce pa se imejuje kot Zalina hokaido.
Lp Babi
Filane paprike, večinoma filane paprike, dva dni. Pri nas gredo skozi samo, če je za “odkupnino” zraven pomfri. Letos prvič in pri mojih žal tudi zadnjič. Je pa bilo za mojo dušo.
Naredila sem jih pa tako, kot je treba. Da si vzameš čas, neskončno dolgo (po italijansko) kuhaš paradižnikovo omako, dolgo in počasi dušiš čebulo za omako in nadev, nikjer nobene moke, zgoščeno samo od paradižnika in čebule, paradižnik tako zrel, da ni potrebno nobenega sladkorja. Enkrat je nekdo, mogoče Babi, zapisal, da kar diši po Mediteranu. Točno tako je bilo…
Hej, Mimi!
Tocno tako! Ko mesam to salso, vedno vidim in voham kaksno krasno obalo!
Ti ne ves, kako si vzamejo cas moji it. sorodniki, ko pripravljalo salso. Ko kdaj preberem v nasih knjigah, da naredimo za v paradiznikovo omako ( za filane paprike) se svetlo prezganje, me kar strese in si predstavljam njihov komentar:))
Otroci bodo prisli na okus cez leta. Zelo rada imam nekatere jedi, ki jih kot otrok sploh nisem mogla.
Hci se za sineta vedno potolazi tako:
En dan bo ze prisel k pameti in bo ugotovil, kaj je dobro. Res je.
Poleti je odkril ajvar in priznal, da je vse kaj drugega kot kecap! Lp Babi
Hej, Kresnica! ker so moski mahnjeni na meso- bolj ali manj, sta svak in moz tudi predlagala, naj jajcevce polnim samo z mesanico mesa, cesna in petersilja- prakticno kot cevapcice. Ker fantom moras vse dokazati, da ti verjamejo, sva s sestro naredili pol tako in pol z dodatkom zemljice( ali riza ali kosmicev in se jajcek). Rezultat? Seveda sta jedla potem najine, ker je bila mesna masa zbita. Cevapcici se pecejo, paprike se pa kuhajo.
Sicer jih jaz redko delam; jih pa polnjene najprej z vseh strani popecem, potem dam v paradiznikovo omako in vse skupaj v pecico v keramicni posodi.
Saj ni nujno, da polnemo samo z mesom in rizem. Jaz jih tudi s skuto.
Ce bi pa zelela res samo mesne, ti svetujem, da umesas v meso kar precej sesekljane cebule, ki jo mogoce prej malo poprazis ali pa tudi ne.
Pred leti mi je mojster za pleskavice razlozil, kaj naredi pleskavico res socno( da se hamburger lahko skrije). Mesanica naj bo ( tocno razmerja vec ne vem) nekaj svinjine in nekaj govejega flama, zraven pa veliko sesekljane cebule, sol, poper. Dobro umesana masa naj tako stoji nekaj casa na hladnem.
Mislim, da bi bilo to dobro tudi v paprikah. Bi jih popekla in dokoncala v pecici. Ko bi bile gotove, bi pa nanje dala se zlico pravega kajmaka. Mislim, da bi bilo njami:)
Lep pozdrav Babi
Kresnica, točno to me je motilo v mojih paprikah. Pekla sem jih v pečici, tam se je moj sicer prej samo na pol kuhan riž do konca skuhal in napel, tako da ga je bilo preveč, prevelik, razkuhan (četudi je bil parboiled, ki se naj ne bi razkuhal). Poleg tega sem že v maso dala polovico manj, kot sem najprej mislila, ker sem se spomnila, kako so mamine paprike zadnjič imele sam riž… Razmišljala sem, če bi dala malo namočenega kruha kot v čufte, ki se tudi kuhajo v paradižnikovi omaki. Ali je to že kdo poskusil?
Drugače v mojih zapiskih piše, da se lahko daje ovsene kosmiče, ajdovo kašo, proseno kašo oz. vse vrste kaš. Pri nas zaenkrat vse to odpade, samo zase res ne morem tega delati. Kot pravi Babi, bo še še enkrat prišlo. Hvala, Babi.
Lp Mimi
Pri nas pa poje dopustniška nostalgija in bomo cel teden jedli iz Grške kuhinje.
v soboto: enolončnica iz govedine in melancanov
v nedeljo: lignji na žaru in fava (podobno rumenemu grahu)
danes: paprike, polnjene s feto in piščančji file na žaru
jutri: čičerikini ocvrtki in tzatziki
v sredo: musaka in zelje v solati
Forum je zaprt za komentiranje.